Kiraya verilen Yerlerin Emsal Kira Bedellerinin Düşük Belirlenmesi.
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, …,. Belediyesi tarafından …,Kafe’,nin 2886 sayılı Kanun uyarınca …, Ltd. Şti’,ne kiralandığı, …,.Plajının ise, adı geçen şirkete meclis kararı ile devredildiği görülmüştür.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’,nun “,Şirket Kurulması”, başlıklı 26’,ncı maddesinde “,Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir. Genel sekreter ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabilirler. Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebilir, ya da bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’,sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’,sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir.”, hükmü bulunmaktadır.
…,. Ltd. Şti’,nin %99’,u …,. Belediyesi’,ne aittir. …, Plajının işletme hakkı anılan Kanun hükmü uyarınca Belediye Meclisi kararına dayanılarak sözü edilen şirkete devredilmiştir.
…, Kafe ise, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’,nun 45’,inci maddesi uyarınca yapılan ihale sonucunda …,. Ltd.Şti.’,ne …,. TL aylık kira ile ihale edilmiştir.
Bu itibarla, …,.Plajı 5216 sayılı Kanun’,un 26’,ncı maddesi ile belediye şirketine devredildiğinden, …,. Kafenin kiralama işlemleri ise 2886 sayılı Kanun’,un 45’,nci maddesi gereğince gerçekleştirildiğinden, konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.