A)-İhaleye Katılmayacak Olan Belediye Şirketinin İhaleye Katılması,
B)Teknik Şartnamede Belirtilen Özellikteki Araçların Çalıştırılmaması
Denetçi sorgusunda yer alan, …Belediyesince gerçekleştirilen,… adet muhtelif aracın 1 yıl süre ile kiralanması hizmet alımı işinde,
A) 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre ihaleye katılamayacak olan belediye şirketi ……….. Tic. A.Ş’nin söz konusu ihaleye katılması sonucu gelir kaydedilmesi gereken geçici teminatın gelir kaydedilmemesi sonucu …TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılamayacak olanlar” başlıklı 11’inci maddesinde, doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına ihalelere katılamayacaklar arasında, ihaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar da sayılmış ve bu yasaklara rağmen ihaleye katılan isteklilerin ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedileceği, ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatının gelir kaydedilerek ihalenin iptal edileceği belirtilmiştir.
Bahse konu olayda ise, …Belediyesince gerçekleştirilen, belediye birimlerinin ihtiyacı olan … adet muhtelif aracın 1 yıl süre ile kiralanması hizmet alımı işi ihalesini kazanan ……….. A.Ş’nin yönetim ve denetim kurullarında …Başkanı ……….. (Yönetim Kurulu Başkanı), Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ……….. ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ………..’ın da yer aldığı ve adı geçenlerin söz konusu ihaleye ilişkin işlemlerinin hazırlanması, yürütülmesi, sonuçlandırılması ve denetlenmesinde de görev aldıkları anlaşılmıştır.
Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un anılan 11’inci maddesi hükümleri uyarınca söz konusu hizmet alım işi ihalesine katılan ……….. A.Ş.’nin ihale dışı bırakılması ve geçici teminatının da gelir kaydedilmesi gerektiği halde ihalenin bu Şirkete bırakıldığı ve geçici teminatının da gelir kaydedilmediği anlaşılmış ise de, sorumlularca yapılan savunmalardan, bahse konu işle ilgili ……….. A.Ş.’ye ait geçici teminat tutarı …TL’nin 11.06.2014 tarih ve 18355 nolu mahsup alındısı ile tahsil edildiği görülmüştür.
Bu itibarla, sorgu konusu geçici teminat tutarı …TL’nin tahsil edildiği anlaşıldığından, bu tutar için ilişilecek husus kalmadığına, oy birliğiyle,
B) Teknik Şartname’de belirlenen özelliklerde araç çalıştırmaması nedeniyle kesilmesi gereken cezanın kesilmemesi sonucunda ….TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
İşe ait Teknik Şartname’nin “Araçta ve Sürücüde aranan şartlar” başlıklı birinci maddesinin (b) bendine göre, B kategorisindeki binek araçlar Şartnamede belirtilenler dışında 2008 model ve üzeri olacak, ayrıca bu araçlar en az 1600 cc motor kapasiteli ABS ve Klimalı olacaktır. Aynı Şartname’nin “Hizmet aksaması ve cezai müeyyideler” başlıklı 3’üncü maddesinin (d) bendine göre ise, araçların idarenin istediği şekilde iç ve dış düzeneğe sahip olmaması halinde, birinci seferde ihtar verilecek, ikinci seferde bir yevmiye, üçüncü seferde ise 2 yevmiye ceza kesilecektir.
Buna karşın, kiralanan araçlara ait ruhsatlarının incelenmesi sonucunda, yüklenici tarafından çalıştırılan B grubu araçlardan 11 tanesinin 1600cc’den daha aşağıda motora sahip olduğu, dolayısıyla, yükleniciden Teknik Şartname’nin anılan 3’üncü maddesi uyarınca kesilmesi gereken toplam …TL cezanın kesilmediği anlaşılmış ise de, söz konusu tutarın 11.06.2014 tarih ve 18355 nolu mahsup alındısı ile tahsil edildiği yükleniciden tahsil edildiği görülmüştür.
Bu itibarla, sorgu konusu geçici teminat tutarı …TL’nin tahsil edildiği anlaşıldığından, bu tutar için ilişilecek husus kalmadığına, oy birliğiyle,