Bazı imalat kalemleri için yapılacak proje tadilatları birim fiyata dâhil olduğu halde, bu pozlar için yeni birim fiyat yapılarak ödemede bulunulması.
Müteahhit … . A.Ş. yükleniminde bulunan … TL sözleşme bedelli “…İnşaatı” işinde, bazı imalat kalemleri için yapılacak proje tadilatları birim fiyata dâhil olduğu halde, bu pozlar için yeni birim fiyat yapılarak ödemede bulunulması dolayısıyla kamu zararına neden olunduğu anlaşılmıştır.
İşe ait birim fiyat tariflerinde, Orh. Art. İnş. 15-İdare Binası, Orh. Art. İnş. 17-Blower Binası, Orh. Art. İnş. 18-Trafo ve Jeneratör Binası ve Orh. Art. İnş. 19-Bekçi Binası pozlarında,
“Bu birim fiyat kapsamında tüm işlerin projesine göre tamamlanması için gerekli işlemler, imalat ve inşaat işlerinin dâhil olduğu kabul edilecektir” ifadesi yer almaktadır.
Tarifte göre, projede tadilat yapılması durumunda, proje tadilatından dolayı ortaya çıkacak her türlü ek imalatın ilave ödeme yapılmaksızın (birim fiyata dâhil olduğundan) yükleniciye yaptırılması gerekmektedir.
İşe ait 7 hak ediş ve eki belgelerden, işin projesinde değişikliğe gidildiği, proje değişikliği nedeniyle yukarıda belirtilen imalat pozlarında yeni birim fiyat yapılarak ek imalatlar yaptırıldığı ve yapılan ek imalatların bedelinin yükleniciye ayrıca ödendiği anlaşılmıştır.
Ancak proje değişikliklerinden kaynaklanan ek imalatların bedellerinin de birim fiyatlara dâhil olduğundan, bu imalatlar için yükleniciye ek bir ödeme yapılması hukuka uygun değildir.
Bununla birlikte, sorumlular tarafından gönderilen savunmada, “sorgu konusu toplam … TL kamu zararının tahsil edileceği” bildirilmesine rağmen, ayrıca savunma ekinde gönderilen belgelerden (iç yazışmalar), kamu zararı tutarının nakden veya mahsuben tahsil edilip edilmediği anlaşılmamakla birlikte, tahsilata ilişkin herhangi bir belge de ibraz edilmemiştir.
Açıklanan gerekçelerle, bazı imalat kalemleri için yapılacak proje tadilatları birim fiyata dâhil olduğu halde bu pozlar için yeni birim fiyat yapılarak yükleniciye ek ödemede bulunulması dolayısıyla neden olunan toplam … TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesine,
Oy birliğiyle karar verildi.