Teknik Hizmetler Sınıfına Ait Kadrolarda Bulunan Bazı Personele Açık Çalışma Mahallerinde Fiilen Çalışmadıkları Halde Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar Eki Cetvellerde Belirtilen Oranlarda Özel Hizmet Tazminatı Ödenmesi.
…. Belediyesinde Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan bazı personele arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışmadıkları halde Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar eki Cetvellerde belirtilen oranlarda özel hizmet tazminatı ödendiği görülmüştür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun zam ve tazminatları düzenleyen 152’nci maddesinin “III Ortak Hükümler” bölümünün 1’inci fıkrasında yer alan "Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur." hükmü uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanun'un ek geçici 9’uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara, ne miktarda zam ve tazminat verileceği 17/04/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Kararname ile belirlenmiştir.
16.01.2014 tarih ve 28884 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/5800 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4’üncü maddesinde, "17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "'Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" ve eki cetvellerin uygulanmasına 2014 yılında da devam olunur." hükmü yer almaktadır.
05.05.2006 tarih ve 26159 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar” eki II Sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler bölümünde,
….
"6- Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden, büro, atölye, ısı santralı, laboratuvar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir. Faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık çalışma mahalli kapsamında değerlendirilmez.
a) l/a, b ve c sıralarında sayılanlara : 3,0
b) l/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara : 2,0
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara : 1,2
Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır. Tazminatın kimlere ödeneceği, iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır.
Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler
itibarıyla,
a) l/a, b ve c sıralarında sayılanlara : 60
b) l/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara : 40
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara : 24
oranlarını aşamaz." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden, büro, atölye, ısı santralı, laboratuvar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil) çalışılan her gün için belirlenen oranlar dahilinde özel hizmet tazminatı ödenecektir. Bu itibarla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışmayanlara özel hizmet tazminatı ödenmeyecektir.
…. Belediyesinde teknik hizmetler sınıfına ait kadrolarda bulunan bazı personellerin, büro, atölye, ısı santralı, laboratuvar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil) fiilen çalışmadıkları halde özel hizmet tazminatı ödenmesi sonucu kamu zararına neden olunmuştur.
Sorumluların göndermiş oldukları savunmalarda arazi tazminatı ödemesi yapılan personelin hizmet binaları dışında arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil) fiilen çalıştıkları, 2013 yılı hesabının 6’ncı Dairede yargılanması sonucunda konu ile ilgili beraat kararı verildiği belirtilmişse de, Tekniker …. dışında özel hizmet tazminatı alan personelin Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen yerlerde fiilen çalıştıklarına dair iş programları ve puantajlara ait herhangi bir belge gönderilmediğinden savunmaların kabulü mümkün görülmemiştir.
Denetçi tarafından düzenlenen sorguda kamu zararı tutarı …. TL olarak hesaplanmışsa da,
… nolu ödeme emri belgesi eki bordroda ….’a yapılan arazi tazminatı ödemesi …. TL olduğu halde kamu zararı hesabında … TL olarak alındığı, dolayısıyla kamu zararının … TL fazla hesaplandığı,
… nolu ödeme emrine ilişkin kamu zararı hesap tablosunda … TL olarak belirtilen kamu zararı tutarının 2 kere yazılması nedeniyle üst tabloya … TL olarak geçirildiği dolayısıyla kamu zararının …. TL fazla hesaplandığı,
…. nolu ödeme emri belgeleri ile …. TL arazi tazminatı ödemesi yapılan ….’in (Tekniker) açık çalışma mahallerinde fiilen çalıştığına dair, yer ve tarih bilgisini de içeren puantaj cetvellerinin gönderildiği,
…. TL tutarında kamu zararının ahizleri tarafından hesap yılından sonra tahsil edildiği,
anlaşılmıştır.
Sorumlu Muhasebe Yetkilisi ….’ın yapmış olduğu savunmasında, müdürlüklerin arazi tazminatlarıyla ilgili almış oldukları başkanlık oluru ve kişilerin görevlendirildiği yerler ve gün sayıları ile ilgili liste yine ilgili müdürün (harcama yetkilisinin) imzası ile Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderildiği, müdürlüğe gelen ödeme emri belgesi üzerinde yetkililerin imzalarının (gerçekleştirme görevlileri ve harcama yetkilileri) maddi hata bulunup bulunmadığı, ilgili müdürlüğün bütçesinden ödemenin yapıldığının kontrol edildiği, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu 61’inci maddesinde belirtilen görevini yerine getirdiği ve kamu zararından sorumluluğu bulunmadığı ifade edilmişse de, arazi tazminatlarının ödenmesi öngörülen kişilere ilişkin iş programları ve puantajların ödeme emri belgelerine ekli olmadığından, muhasebe yetkilisinin iş programları ve ilgili puantajların ödeme evrakına ekli olmaması durumunda bu ödemeyi yapmaması gerektiğinden meydana gelen kamu zararından sorumluluğu bulunmaktadır.
Bu itibarla, sorgu konusu edilen kamu zararı tutarı … TL’nin,
… TL’si için hesap hatası yapıldığından,
… TL’si arazi tazminatı ödemesi yapılan ….’in (Tekniker) açık çalışma mahallerinde fiilen çalıştığına dair, yer ve tarih bilgisini de içeren puantaj cetvellerinin gönderildiğinden,
ilişilecek husus bulunmadığına,
… TL tutarında kamu zararının ahizleri tarafından hesap yılından sonra tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,
Kalan …. TL’nin
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (Tekniker) …, Gerçekleştirme Görevlisi (Tekniker) …. ve Muhasebe Yetkilisi (Mali Hizmetler Müdür V.) ….’a,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (Veri Hazırlama ve Kont.İşlt.) …, Gerçekleştirme Görevlisi …. ve Muhasebe Yetkilisi (Mali Hizmetler Müdür V.) ….’a,
Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleriyle ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.