Fiyat Farkı
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, ….. Hizmet Alımı işine ait hakediş ve eklerinin incelenmesinde, fiyat farkı hesaplanırken temel indeks olarak ihale (son teklif verme) tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait indeks yerine ihale (son teklif verme) tarihinin içinde bulunduğu aya ait indeksin esas alınması sonucu kamu zararına neden olunduğu görülmüştür.
31.08.2013 tarihli ve 2023/5215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Geçiş hükümleri” başlıklı Geçici 1’inci maddesi aynen,
“(1) İlanı veya duyurusu bu Esasların yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan ihalelerde fiyat farkı, 24/12/2002 tarihli ve 2002/5037 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar”a göre hesaplanır.” hükmü yer almaktadır.
24/12/2002 tarihli ve 2002/5037 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar’ın “Tanımlar” başlıklı 6’ncı maddesinde ise,
“l) Temel indeks: İhale (son teklif verme) tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait indeksi,
m) Güncel indeks: Hakedişin düzenlendiği tarihin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait indeksi” ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
Söz konusu işin ihale tarihi …..’dir. Dolayısı ile 24/12/2002 tarihli ve 2002/5037 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre fiyat farkı hesaplanırken temel indeks olarak 2012 Nisan ayı indeksinin esas alınması gerekirdi.
Oysa uygulamada fiyat farkı hesap edilirken 2012 Nisan ayı indeksi yerine 2012 Mayıs ayı indeksi esas alınması sonucu kamu zararına neden olunduğu görülmüş ise de, …..-TL tutarındaki kamu zararının, …...-TL’lik kısmı …. tarih ve …. nolu muhasebe işlem fişi ile …..-TL’lik kısmı ise ….. tarih …… nolu muhasebe işlem fişi ile yükleniciden tahsil edildiğinden bu tutarlar için ilişilecek husus kalmadığına,
Hesaplama hatasından kaynaklanan ve mevzuata uygun olduğu anlaşılan …..-TL ile ilgili olarak da ilişilecek husus bulunmadığına,
İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere,
oy birliğiyle,