Gelir vergisi
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
… Belediyesinin … Müdürlüğünce şantiye binası olarak kullanılan binanın kira bedeli ödemelerinden, gayrimenkul sermaye iradına ait gelir vergisi tevkifatının yapılmadığı görülmüştür.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Gayrimenkul sermaye iradının tarifi” başlıklı 70 inci maddesinde,
“Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:
1. Arazi, bina (Döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahildir.), maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
…” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanun’un “Vergi tevkifatı” başlıklı 94 üncü maddesinde,
“Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
…
5. a) 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden,
…
% 25 vergi tevkifatı yapılır.” denilmektedir.
Yine Kanun’un 94’üncü maddesinde yer alan “Bakanlar Kurulu, bu maddede yer alan tevkifat nispetini, kara, deniz ve hava ulaştırması işiyle iştigal eden dar mükellefler için, ülkeler itibariyle ve karşılıklı olmak şartıyla, ayrı ayrı veya topluca sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkilidir.” şeklindeki hükme istinaden 12.01.2009 tarihli ve 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda,
“193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde yer alan kazanç ve iratlardan yapılacak vergi tevkifat oranları aşağıdaki şekilde yeniden tespit edilmiştir.
…
5. a) 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden % 20
…” ifadelerine yer verilerek gayrimenkul sermaye iradı vergi tevkifat oranı %20 olarak yeniden belirlenmiştir.
Anılan mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, … Belediyesinin … Müdürlüğünce kullanılmak üzere şantiye binası kiralanması karşılığında gayrimenkul sahibine yapılan ödemelerden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.
Bununla birlikte yapılan kira sözleşmesinin 4.2’nci maddesi ile kira bedelinin net olarak belirlendiği görülmüştür. Dolayısı ile yapılması gereken tevkifatın brüt tutarlar üzerinden hesaplanması gerektiğinden kamu zararı tutarının …-TL olması gerektiği tespit edilmiştir. Ancak söz konusu tutarın … tarih ve … ve … numaralı muhasebe işlem fişleri ile 360-Ödenecek Vergi ve Fonlar hesabına alındığı görülmüştür.
Bu itibarla, konu hakkında ilişilecek husus kalmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.