Eğlence Vergisi Payı
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
…………… Belediyesi tarafından tahsil edilen eğlence vergilerinin %10’unun belediye sınırları dışında teşkilatı bulunan ………………. Verem Savaş Derneğine ödenmesi sonucu kamu zararına neden olunduğu iddia edilmişse de,
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanun’un “Sosyal amaçlı yardımlar” başlıklı 103’üncü maddesinin 2’nci fıkrasında: “Eğlence Vergisi hasılatının yüzde 10'u, bulunan yerlerde darülaceze ve benzeri kuruluşlar hissesi olarak ayrılıp belediyece sözü geçen müesseselere yüzde 10’u da verem savaşına ayrılıp belediye sınırları içinde Verem Savaş Derneği Teşkilatı varsa yardım olarak bu derneğe verilir.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hükümde eğlence vergisinden derneğe pay aktarılması için derneğin belediye sınırları içerisinde teşkilatlanmış olmasının gerektiği belirtilmekle birlikte, söz konusu düzenlemenin belediyelerce verem savaşına mali yardım sağlanması suretiyle verem savaşına yönelik teşkilatlanmayı teşvik ederek teşhis ve tedavi yolundaki gelişimi sağlamaya yönelik olduğu, sorumluların savunmaları ve savunma ekinde sunulan belgelerden ise adı geçen derneğin faaliyet alanının tüm İl sınırını kapsadığı, 2018 yılı içerisinde …………….. İlçesinde ikamet eden veremli hasta ve ailelerine ilaç, yiyecek, yol ve kömür yardımı yapıldığı, bu kapsamda 2018 yılında yapılan toplam 113 adet nakit yardımının 60 adedinin ………………. İlçesi sınırları içinde ikamet eden kişilerden oluştuğu anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, ……………… Verem Savaş Derneğinin sadece belediye sınırları içerisinde teşkilatının bulunmaması gerekçesiyle bu derneğe pay aktarılamayacağı yönündeki iddianın mezkur Kanun’un amacına uygun olmadığı gibi hakkaniyetle de bağdaşmayacağı değerlendirildiğinden, sorgu konusu ödeme nedeniyle kamu zararının oluşmadığı kanaatine varılmıştır.
Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan ……………. TL ödeme ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.
Karşı oy:
Üye ……… ………….’…………… karşı oy gerekçesi,
Eğlence Vergisi hasılatının %10’u verem savaşına ayrılıp belediye sınırları içerisinde yer alan Verem Savaş Derneği Teşkilatına verilmesi hükmü 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Sosyal amaçlı yardımlar” başlıklı 103’üncü maddesinin 2’nci fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan madde hükmüne göre bu payın ödenebilmesi için belediye sınırları içerisinde Verem Savaş Derneği teşkilatının bulunması gerekmektedir. Sorguya konu olan Dernek, …………….. Belediyesi sınırları içerisinde yer almayıp, ……………. Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Adı geçen Derneğin ………….. Belediyesi sınırları içerisinde teşkilatı bulunmadığından, Eğlence Vergisi’nden ilgili derneğe pay verilmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.
Bu itibarla, Belediye tarafından tahsil edilen eğlence vergilerinin %10’unun ……………. Verem Savaş Derneğine ödenmesi sonucu oluşan kamu zararı tutarı ……………….. TL’nin sorumlularına ödettirilmesi gerektiği düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.