Danışmanlık Ücreti
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
Her ne kadar Denetçi tarafından … Belediyesinde Belediye Başkan Danışmanı olarak görev yapan … Üniversitesi Öğretim Görevlisi …’a danışmanlık ücretinin fazla ödenmesi suretiyle kamu zararına neden olunduğunun iddia edildiği görülmüşse de,
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Danışmanlar” başlıklı 20’nci maddesinde,
“Nüfusu ikimilyonu aşan büyükşehir belediyelerinde on, diğer büyükşehir belediyelerinde beşi geçmemek üzere başkan danışmanı görevlendirilebilir. Danışman olarak görevlendirileceklerin en az dört yıllık yükseköğrenim kurumlarından mezun olması şarttır. Danışman olarak görevlendirilme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dahil, ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez. Danışmanların görev süreleri sözleşme süresi ile sınırlıdır. Ancak bu süre belediye başkanının görev süresini aşamaz.
Danışmanlara, her türlü ödemeler dâhil, büyükşehir belediyesi genel sekreterine ödenen brüt aylık miktarının % 75'ini aşmamak üzere belediye meclisinin belirlediği miktarda brüt ücret ödenir.”
denilmektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun,
“Çalışma esasları” başlıklı 36’ncı maddesinde “Öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapar.
…..”,
“Kamu kuruluşları ve vakıflarda görevlendirme” başlıklı 38’inci maddesinde ise,
“Öğretim elemanları, ilgili kurumların talebi ve kendisinin muvafakati, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi ve rektörün onayı ile ihtiyaç duyulan konularda, özlük işlemleri kendi kurumlarınca yürütülmek kaydıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumlarındaki aylık ve diğer ödemeler ile öteki hakları devam eder. Yükseköğretim Kurulu, bağlı birimleri ve Üniversitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumunda görevlendirilenler hariç olmak üzere bu fıkra uyarınca görevlendirilenler döner sermayeden yararlanamaz.
……………………….
Bu madde uyarınca görevlendirilen öğretim elemanları kendi kurumlarından alacakları aylık ve ödeneklerin yanı sıra, görevlendirildikleri kurumda yürüttükleri görev için birinci derecenin dördüncü kademesinde bulunan bir genel müdürün aylık ve ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci görev aylığı şeklinde ayrıca alırlar.Bunlar görevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yapılan ödemeleri döner sermayelere yatırmak zorunda değildirler. Bunlara görev yapacakları kurumca bu ödeme dışında başkaca bir ödeme yapılmaz.”,
denilmektedir.
2547 sayılı Kanun’un 38’inci maddesine göre yapılan görevlendirmelerin usul ve esasları ile görevlendirilen öğretim elemanlarına görev yaptıkları kurum tarafından yapılacak ödemeye ilişkin hükümler anılan Kanun’un 36’ncı maddesinde belirtilen “üniversitede devamlı statüde görev yapan” öğretim elemanlarını kapsamaktadır.
5216 sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre … Belediyesinde Başkan Danışmanı olarak görevlendirilen … özel bir üniversitede yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak özel bir sözleşmeyle çalışmakta olup statü olarak 2547 sayılı Kanun’un 38’inci maddesindeki düzenlemeye muhattap kılınan statüye uyarlık göstermemektedir.
Bu itibarla, 5216 sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre … Belediyesinde Başkan Danışmanı olarak görevlendirilen …’a Belediye Meclisince belirlenen tutar ödeneceğinden ….- TL için ilişilecek husus bulunmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.