Akademik Teşvik Ödemesi
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi ve sorumluların sözlü savunmalarının dinlenmesi sonucunda,
Her ne kadar Denetçi tarafından akademik teşvik başvurusunda yer alan yayın ve tebliğlerin Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmelik hükümlerine göre sahip olması gereken şartları taşımaması nedeniyle teşvike konu edilemeyeceği halde ilgiye teşvik ödemesi yapılması suretiyle kamu zararına neden olunduğunun iddia edildiği görülmüşse de,
31.12.2016 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği’nin “Akademik teşvik başvuru ve değerlendirme süreci” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında, öğretim üyelerinin başvurularını ilgili Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonuna YÖKSİS’ten alınan çıktı ile birlikte akademik faaliyetlere ilişkin örnek, kanıt ve belgeleri ilan edilen usule uygun olarak sunması gerektiği ifade edilmiştir. Anılan mevzuat hükmü uyarınca, kanıtlayıcı bilgi ve belge ibraz edilmeyen faaliyetlerin Yönetmelik’te yer alan belirleyici şartları taşıyıp taşımayacağının değerlendirilmesi mümkün olmadığından akademik teşvike konu edilmesi de mümkün değildir.
Bahse konu Yönetmelik’in “Tanımlar ve Kısaltmalar” başlıklı 3’üncü maddesinin (e) bendinde faaliyetin bir takvim yılı için bir önceki yıl gerçekleşen faaliyetleri ifade ettiği hüküm altına alınmış olup, aynı maddenin (j) bendinde takvim yılının 1 Ocak ile 31 Aralık arasındaki zamanı ifade ettiği belirtilmiştir. Bu itibarla, 2018 yılında yapılan akademik teşvik ödemelerine konu olan tüm faaliyet türlerinin 2017 yılına ait olması gerektiğinden, 2017 yılına ait olmayan faaliyet türlerinin söz konusu yıl için akademik teşvik ödemelerine konu edilmesi mümkün değildir.
Sorgu konusu faaliyetlerin yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesine gelince,
5 numaralı Tebliğe ilişkin olarak ibraz edilen bilgi ve belgelerden bahse konu tebliğin Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu görüldüğünden yapılan ödemede mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
2 numaralı yayının ise 2016 yılına ait olması nedeniyle söz konusu yayının 2017 yılı akademik teşvik ödemelerine konu edilmesi mümkün olmamakla birlikte, 2017 yılına ait 8 adet özgün makale 1 adet de Kitap Bölümü olmak üzere toplam 9 adet yayını olan ilgilinin Yönetmelik kapsamında puanlamaya tabi tutulacak puanının 30 puan limitini aşması nedeniyle yapılan ödeme kamu zararı oluşturmamaktadır.
Bu itibarla, sorgu konusu …-TL ödeme hakkında ilişilecek husus bulunmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.