Sözleşme ve Şartname İle Belirlenen Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı Yerine Daha Düşük Prim Oranı Üzerinden Ödeme Yapılması.
Denetçi sorgusunda yer alan, …. A.Ş. yükleniminde bulunan …. TL sözleşme bedelli “Fen İşleri Dairesi Başkanlığı İşlerinde Çalıştırılmak Üzere 9 Aylık 77 Kişilik İşçi Hizmet Alım İşi” ne ilişkin hakediş ödemeleri üzerinde yapılan incelemede, yüklenici tarafından, sözleşme ve şartname ile belirlenen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yerine daha düşük bir prim oranı üzerinden sigorta primi ödendiği ve bunun sonucunda …. TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
Bahse konu hizmet alım işine ait sözleşmenin 25.5’inci maddesinde, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % 3 olarak öngörülmüş olmasına ve yüklenici firmaya bu oran üzerinden ödeme yapılmasına karşın, firma tarafından SGK’ya yapılan bildirimlerin yer aldığı tahakkuk fişlerinde iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranının %2,5 olarak gösterildiği ve firmanın SGK’ya bu oran üzerinden ödeme yaptığı anlaşılmıştır. Bu suretle ….TL kamu zararına neden olunmuş ise de, söz konusu kamu zararı tutarının …. tarih ve …. sıra nolu tahsilat makbuzu ile yılı sonrasında tahsil edildiği anlaşıldığından bu tutar için ilişik kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.