Damga Vergisi
.....Enstitü ile resmi ve vakıf üniversiteleri veya özel şirketler arasında düzenlenen sözleşmelere ait damga vergisinin, sözleşmelere konulan hükümle, ...... tarafından karşılanması sonucu .......,-TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak:
1.7.1964 tarih ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinde, “Damga vergisinin mükellefi kâğıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisini kişiler öder,” denilmekte, 8. maddesinde ise, “Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir,” hükmüne yer verilmiş ve Kanun’a ekli (2) sayılı tabloda “resmi daireler arasında kullanılan kağıtların” damga vergisinden istisna edildiği belirtilmiştir.
........Desteklenmesi Hakkında Kanunun 1. maddesinin 2. fıkrasında, “Bu Kanun, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanuna göre oluşturulan teknoloji merkezleri (teknoloji merkezi işletmeleri) ile Türkiye’deki Ar-Ge merkezleri, Ar-Ge projeleri ve rekabet öncesi işbirliği projeleri ve teknogirişim sermayesine ilişkin destek ve teşvikleri kapsar.” hükmüne ve 3. maddesinin 4. fıkrasında, “Damga vergisi istisnası: Bu Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmaz.” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarda yer verilen mevzuat hükümlerinde, resmi bir daire olan .......sü’nün gerçek veya tüzel kişilerle yaptığı işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödenmesi, Enstitünün Ar-Ge projeleri niteliğinde işlemleri için düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnasının uygulanması gerekmesine rağmen, proje sözleşmelerine konulan hükümlerle damga vergisinin enstitü tarafından karşılandığı, ancak sorumlular tarafından sehven ödenen ......TL tutarındaki damga vergisinin iadesi için işlemlerin başlatıldığı bildirilmiştir.
Bu itibarla .......Projeleri dolayısıyla, Enstitü ile resmi ve vakıf üniversiteleri veya özel şirketler arasında düzenlenen sözleşmelere ait damga vergisinin kişiler tarafından karşılanması gerekmesine rağmen enstitü tarafından ödenmesi hususu ile ilgili olarak .......,-TL tutarındaki sehven ödenen damga vergisinin geri alınması için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile işlemlere başlanıldığından konu hakkında ilişecek husus kalmadığına oy birliğiyle,