Fiyat Farkı
17.12.2009 tarihinde ....... A.Ş’ne ihale edilen .....TL sözleşme bedelli “.......İşi”nde 12 nolu hakedişteki imalat tutarı için, fiyat farkı hesabında kullanılacak endeks değerleri seçiminde 2011 yılı ödeneğinin harcanamayan kısmına eşit olmadan, iş programı gerçekleştirilmemiş ayın indeksi yerine fiilen üretimin gerçekleştiği aya ait indeksin alınması nedeniyle kamu zararına neden olunduğu hususunun sorgu konusu yapılması konusuyla ilgili olarak,
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Yapım İşlerine İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar’ın 8 inci maddesinde ki, “Yüklenici, sözleşme yapıldıktan sonra iş kalemlerini, aylık imalatı, ihzaratı ve yıllık ödenekleri ve bunların aylara dağılımını gösteren ayrıntılı bir iş programı hazırlayarak idareye onaylatmak zorundadır. Herhangi bir aya ait onaylı iş programındaki ödenek harcanamadığı takdirde, daha sonraki aylarda yapılacak hakedişlerde, hakediş toplamları ödeneğin harcanamayan kısmına eşit olana kadar, iş programı gerçekleştirilmemiş ayın indeksi uygulanır” denilmekteyse de, İlk iş programında “2010 ve 2011 yılları içerisinde yükleniciye sözleşme fiyatıyla ödenmesi gereken rakamın ........TL olduğu, ancak daha sonra yapılan revize iş programıyla 2010 ve 2011 yılları içerisinde yükleniciye sözleşme fiyatlarıyla ödenmesi gereken rakamın .....TL olduğu hak ediş eki belgelerden anlaşılmaktadır.
Mayıs 2012 tarihli 11 nolu hak ediş sonunda toplam imalat tutarı ......TL olup .....TL si 2011 yılı ödeneğine ait olup ......TL lik tutarı ise 2012 yılına aittir. ......TL lik tutarın da .....TL Nisan 2012, .....Mayıs 2012, .....TL Haziran 2012, .....TL Temmuz 2012, .....TL Ağustos 2012 ve ......TL si Eylül 2012 ödeneğine aittir. 2011 yılı iş programının gerçekleştirilmediği ve dolayısıyla 2012 yılında yapılan imalatlar için 2011 yılı indeksleriyle fiyat farkı hesaplanması söz konusu değildir.
Bu itibarla, iş programında 2011 yılı için öngörülen imalatların gerçekleştirildiği,iş programına uygun olarak 2012 yılında gerçekleştirilen işlerde, fiilen imalatların gerçekleştirildiği ayların indeksinin güncel indeks olarak alınmasında mevzuata aykırılık olmadığından konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle,