personel mevzuatı:
21- ….’in mevzuata aykırı olarak şube müdürlüğü görevine atanması suretiyle kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,
04.07.2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in “Görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar” başlıklı 7’nci maddesinde,
“5 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır.
a) Müdür ve şube müdürü kadrosuna atanabilmek için,
1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak,
2) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,
3) Ekli (1) sayılı listede sayılan ve teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere atanabilmek için, yükseköğretim kurumlarının, kadronun görev alanı ile ilgili eğitim ve öğretimde bulunan en az dört yıllık bölümlerinden veya bu bölümlere denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak,
4) Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olmak, …”,
Denilmektedir.
Yine Yönetmeliğin “Hizmet grupları arasında geçişler” başlıklı 20 nci maddesinde aynen,
“Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde düzenlenmiş olan hizmet grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır.
a) …
c) Bu Yönetmelik kapsamı dışında bulunan daha üst görevlerde, en az altı ay süreyle çalışmış olanlar, aranan şartları taşımaları kaydıyla, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan “yönetim”, (Değişik ibare:RG-7/5/2014-28993) “araştırma, planlama ve savunma hizmetleri” (Mülga ibare:RG-7/5/2014-28993) (…) hizmetleri gruplarında gösterilen kadrolara sınavsız atanabilir. Bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolara sınavsız atanmak için altı ay çalışmış olmak şartı aranmaz.
…”
Denilmektedir.
…. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile… Sendikası arasında akdedilen Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesinde,
Kadro Unvanı Sosyal Denge Tazminatı Oranı (En yüksek Devlet Memuru Aylığının Ek Gösterge Dahil % si)
Genel Sekreter / Genel Sekreter / Yrd.Daire Başkanı / Teftiş Kurulu Başkanı / 1. Hukuk Müşaviri / Başkan Yardımcısı % 100
Müdür / Müfettiş /İç Denetçi / Hukuk Müşaviri % 95
Diğer memur ve sözleşmeli personele % 90
oranlarında aylık brüt sosyal denge tazminatı ödemesi yapılır. Ödeme, bu unvanlara vekalet edenlere de yapılır."
Hükmü bulunmaktadır.
Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin yukarıda değinilen 20 nci maddesi uyarınca, Yönetmelik kapsamı dışında bulunan daha üst görevlerde, en az altı ay süreyle çalışmış olanlar, aranan şartları taşımaları kaydıyla, Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan yönetim hizmetleri gruplarında gösterilen kadrolara sınavsız atanabilirler. ….. …. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmen olarak çalışırken ….2014 tarihinde naklen Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlığına, ….2014 tarihinde ise şube müdürlüğüne atanmıştır. Her ne kadar daire başkanlığı Yönetmeliğin 20 nci maddesi uyarınca bu yönetmelik kapsamında bulunmayan daha üst görev tanımına girmekte ise de, söz konusu madde kapsamında şube müdürlüğüne atanabilmek için kişinin bu görevi en az altı ay süreyle yapmış olması gerekmektedir. …. ise daire başkanlığı görevinde sadece beş gün bulunmuştur.
Bunun yanı sıra yine Yönetmeliğin 20 nci maddesi uyarınca daire başkanlığından şube müdürlüğüne atanabilmek için kişinin gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Yönetmeliğin yukarıda da değinilen 7 nci maddesi uyarınca şube müdürlüğüne atanabilmek için kişinin son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olması gerekmektedir. … söz konusu şarta haiz değildir.
Bunun yanı sıra, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar doğrultusunda, …. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile … Sendikası arasında akdedilen Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi uyarınca, söz konusu kişinin müdürler için belirlenen sosyal denge tazminatını da alabilmesine olanak bulunmamaktadır.
Sorumlulardan …. Büyükşehir Belediye Başkanı …. yapmış olduğu savunmasında, 5018 sayılı Kanunun ilgili maddeleri ve Sayıştay Genel Kurulunun sorumluluklara ilişkin almış olduğu karar uyarınca sorumlu olmadığını öne sürmüştür. Her ne kadar belediye başkanları belediyelerin üst yöneticisi ve en üst karar mercii olsalar da, …. söz konusu atama işleminin yapıldığı tarihte görevde değildir. Ayrıca yine savunmalarda belirtildiği üzere, söz konusu kişiye ilişkin Denetçi sorgusu üzerine atama işlemi iptal edildiğinden …’nin oluşan kamu zararından sorumlu değildir.
Sonuç olarak, ….’in mevzuata aykırı olarak şube müdürlüğü görevine atanması neticesinde ortaya çıkan …. TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesine, (Üyeler …. ve ….’in “Söz konusu kişinin daire başkanlığından şube müdürlüğü görevine atanması usulsüz bir işlemdir ve iptal edilmiştir. Ancak, bu kişinin daha önceki görevi daire başkanlığı olduğu için, şube müdürlüğüne atanması sonucunda herhangi bir kamu zararı oluşmamıştır. Bu sebeple, “usulsüz atama işlemi iptal edildiği ve kamu zararı da oluşmadığından ilişilecek bir husus kalmadığına” şeklinde karar verilmesi uygun olur” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşın) oy çokluğuyla karar verildi.