TEKNİK ŞARTNAMADE BELİRTİLEN KRİTERLERE UYGUN PERSONEL ÇALIŞTIRILMAMASI
… Belediyesi tarafından … Taşımacılık Tem.Tur.Oto.Petrol İnşaat Taahüt Gıda İthalat İhracat Tic.Ltd.Şti.’ye ihale edilen 181.189,54TL tutarındaki … İl Merkezi Kale ve Etrafı III. Derece Arkeolojik Sit Alanında Arkeolojik Araştırma ve Temizlik Hizmet Alım İşinin teknik şartnamesinde belirtilen kritere uygun personel çalıştırılmaması iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede,
Söz konusu işe ilişkin Teknik Şartnamenin Çalışacak Teknik Personel başlıklı 4’üncü maddesinde ,
4.1- Teknik Personel
1-1 Adet Koordinatör Arkeolog 5 yıl deneyimli
2- 1 Adet Paleoantropolog 5 yıl deneyimli
3- 1 Adet Jeoloji Mühendisi 5 yıl deneyimli
Bu niteliklerde çalışacak olan personellerin en az asgari ücretin %60 fazlasını alacak.
4-2-Çalıştırılacak Taahhüt Personel
4 adet Arkeolog: Üniversitelerimizin Arkeoloji bölümlerinden mezun olmuş olcak. En az asgari ücretin %50 fazlasını alacak.
2 adet güvenlik personeli: … Merkez İlçesi, Kale ve çevresi Arkeolojik araştırma ve temizlik İş’inde alanının güvenliği konusunda yüklenici firma özel güvenlik şirketlerinden maksimum 40 yaşında, 2 adet erkek silahlı güvenlik personeli temin edecektir. En az asgari ücretin %15 fazlasını alacak.” denilmiştir.
Teknik şartnamede, 1 adet 5 yıllık deneyim sahibi Paleoantropolog ve yine 1 adet 5 yıl deneyimli Jeoloji Mühendisinin çalıştırılacağı ve bu personellere asgari ücretin en az %60 fazlasının ödeneceğinden bahsedilmektedir. Belgelerin incelenmesinde Jeoloji Mühendisi …’in 10.06.2015 tarihinde …üniversitesinden mezun olduğu ve Paleoantropolog olarak istihdam edilen …‘ın 16.06.2014 tarihinde …. Üniversitesinin Antropoloji bölümünden mezun olduğu, bu kişilerin 5 yıllık iş deneyiminin olmadığı görülmüştür. Yine ihale kapsamında … Üniversitesi Jeoloji Bölümü mezunu … ilk olarak 19.11.2015 tarihinde Jeoloji Mühendisi olarak göreve başladığı ve 01.12.2015 tarihinde söz konusu işten çıktığı anlaşılmıştır. …. de 24.06.2014 yılında üniversiteden mezun olduğundan dolayı 5 yıllık deneyim şartını karşılamamaktadır.
Şartnamede belirtilen asgari ücretin %60 fazlası, şartları tutan personele verilmelidir. Şartları tutmayan personellerin bir hizmette bulunduğu dikkate alındığında bu kişilere 5 yıllık deneyim şartını taşıyana verilen %60 artırımlı asgari ücret yerine, asgari ücret verilmesi gerektiği iddia olunmuşsa da, benzer durumda olan ancak 5 yıllık deneyim sahibi olmayan üniversite mezunlarına asgari ücretin %50 fazlasının verileceği şartnamenin 4.2 maddesinde belirtilmiştir. Hakediş ödemelerinde, bu personellere aylık asgari ücretin %60 artırımlısı üzerinden ödeme yapılmasının yerine, üniversite mezunlarına ödenen asgari ücretin %50 fazlası üzerinden ödeme yapılmalıdır.
Bu itibarla, Yüklenicinin şartnamede istenen nitelikteki personel ile hizmeti yapmaması, işi eksik ve kusurlu yapması anlamına geleceğinden ve eksik yapılan işten kaynaklanan kamu zararının ise, işin teknik şartnamesinde belirtilen kritere uymayan personele ödenen asgari ücretin %60 artırımlısı ile ödenmesi gereken %50 artırımlısı arasında ki farkın hesabıyla tespit edilebileceği değerlendirildiğinden, bu şekilde yeniden hesaplanan 3.195,83 TL kamu zararının, harcama yetkilisi ve hakediş raporunu onaylayan …, hakediş raporunu düzenleyen …’a
müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine, geri kalan 12.907,32 TL için ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle,