Hizmet alımı:
“2016 Yılı 3 Ay Süreyle ... İlçelerinde Yeşil Alanların Bakım Hizmeti Satın Alınması” işinde,
A- ) Mazeretsiz olarak işe gelmeyen personel için teknik şartnamede öngörülen ceza maddesinin işletilmemesi,
B-) Eksik çalışılan günler için yüklenicinin hak edişinden yapılması gereken kesinti tutarının hatalı hesaplanması,
C-) Asgari ücret fiyat farklarının hesaplanmasında, eksik çalışılan günlerin dikkate alınmaması,
D-) Yıllık izin kullanan personelden yapılan yol-yemek kesintisi hesaplanırken işveren SGK payının dikkate alınmaması,
E-) Asgari ücret destek priminden yararlandığı tespit edilen yüklenicinin hak edişinden bu tutarın kesilmemesi,
ile ilgili olarak yapılan incelemede,
A) Söz konusu işe ilişkin olarak düzenlenen teknik şartnamenin “Cezalar” başlıklı 13.1’inci maddesinde, her ne sebeple olursa olsun Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğünün bilgisi olmadan personelin görev yerinden ayrılması durumunda ya da görevine gelmemesi halinde, gelmediği her gün için sözleşme bedelinin kalifiye personel için %0,004 (yüzbindedört)’ü, diğer personel için %0,002 (yüzbindeiki)’sinin yüklenicinin o ayki hak edişinden kesileceği hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemelerde ocak ayında 3 işçinin toplam 28 gün, şubat ayında 3 işçinin toplam 15 gün ve mart ayında 3 işçinin toplam 19 gün işe gelmediğinin kontrol teşkilatınca tutanak altına alındığı ancak bu tutanakların varlığına rağmen ve ayrıca teknik şartnamede mazeretsiz olarak işe gelmemenin cezasının açıkça belirtilmesine rağmen hak edişler düzenlenirken her hangi bir ceza kesintisinin yapılmadığı tespit edilmiştir.
Her ne kadar, mazeretsiz olarak işe gelmeyen personel için teknik şartnamede öngörülen ceza maddesinin işletilmemesi neticesinde 5.687,26 TL kamu zararına sebebiyet verilmiş ise de, söz konusu kamu zararının 18/04/2017 tarih ve ... yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ilgilisinden mahsuben tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,
B) Kontrol teşkilatınca hazırlanan, kontrol ve tespit tutanakları üzerinde yapılan incelemede, eksik gün kesintileri hesaplanırken günlük birim fiyatların yanlış hesaplandığı, yapılan bu hatalı uygulama sonucunda da, yüklenicinin günlük teklif birim fiyatı ile yanlış hesaplanan günlük birim fiyat arasındaki farkın, yükleniciden alınmadığı, bir başka ifadeyle, eksik çalışılan günlere ilişkin kesinti tutarının eksik yapıldığı tespit edilmiştir.
Her ne kadar, eksik çalışılan günler için yüklenicinin hak edişinden yapılması gereken kesinti tutarının hatalı hesaplanması neticesinde 26.130,85 TL kamu zararına sebebiyet verilmiş ise de, söz konusu kamu zararının 18/04/2017 tarih ve ... yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ilgilisinden mahsuben tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,
C) Birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen söz konusu işin teknik şartnamesinde toplam 587 personelin çalıştırılacağı belirtilmiştir. Bu iş için asgari ücret fiyat farkı hesaplanırken, eksik çalışılan günlerin varlığına rağmen, bu husus dikkate alınmamış ve yükleniciye, asgari ücret fiyat farkı tam ödenmiştir. Oysa eksik işçilik gün sayılarının, toplam gün sayısından düşülmesi suretiyle asgari ücret fiyat farklarının hesaplanması gerekmektedir.
Her ne kadar, Asgari ücret fiyat farklarının hesaplanmasında, eksik çalışılan günlerin dikkate alınmaması neticesinde 17.659,77 TL kamu zararına sebebiyet verilmiş ise de, söz konusu kamu zararının 18/04/2017 tarih ve ... yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ilgilisinden mahsuben tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,
D) Söz konusu işe ilişkin olarak düzenlenen teknik şartnamenin “Yıllık izinler” başlıklı 15.4’üncü maddesinde aynen,
“Personelin yıllık izinli olduğu dönemlerde yasal düzenlemeler çerçevesinde yol-yemek ücret ödemesi yapılmayacak, ancak maaş ödemesi ve SGK prim ödemesi yapılacak, bu ödemelerde hakedişe yansıtılacaktır. Ayrıca puantaj cetvellerinde bu personel yıllık izinli olarak gösterilecektir. Yıllık izinli personel yerine başka personel çalıştırılmayacaktır.” Denilmektedir.
04.03.2009 tarih ve 27159 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde yaklaşık maliyet” başlıklı 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında özetle, İhale konusu işte çalışacak personele ilişkin yemek, yol gibi maliyetlerin teklif fiyatına dahil edilmesinin öngörüldüğü hallerde, yapılan hesaplamalara, bu maliyetlerin brüt tutarlarının ekleneceği, Ayrıca personele nakdi olarak ödenmesi öngörülen yemek ve yol bedelinin günlük brüt tutarları ile söz konusu yemek ve yol bedellerinin bir ayda kaç gün üzerinden verileceğinin idari şartnamede gösterilmesi gerektiği ifade edilmiştir
İdari şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde aylık 26 gün üzerinden yol ve yemek gideri ödeneceği ve yol giderinin günlük brüt 4,54 TL yemek giderinin ise günlük brüt 10,11 TL olarak hesaplanacağı belirtilmiştir.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine çıkılırken, yaklaşık maliyet ve asgari işçilik maliyetin belirlenmesinde “KİK İşçilik Hesaplama Modülü” kullanılması zorunludur. KİK işçilik hesaplama modülünde sırasıyla,
1) Brüt asgari ücret ve varsa yüzde fazlası
2) Nakdi brüt yemek bedeli
3) Nakdi brüt yol bedeli
4) Varsa diğer ödemeler (brüt tutarları)
Girildikten sonra, İşveren SGK Primi ve %4 Sözleşme Giderleri eklenmiş birim fiyatlar hesaplanır. Özetle, KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak yapılan hesaplamalarda, brüt yemek ve yol ücretlerine ayrıca işveren maliyetleri eklenmektedir.
Yapılan incelemelerde yıllık izinde olan personel dolayısıyla yüklenicinin hak edişinden teklif birim fiyata dâhil edilmiş olan işveren SGK prim payı dikkate alınmadan hatalı olarak sadece idari şartnamede yer alan günlük brüt yol-yemek kesintisinin yapıldığı tespit edilmiştir.
Her ne kadar, yıllık izin kullanan personelden yapılan yol-yemek kesintisi hesaplanırken işveren SGK payının dikkate alınmaması, neticesinde 1.453,01 TL kamu zararına sebebiyet verilmiş ise de, söz konusu kamu zararının 18/04/2017 tarih ve ... yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ilgilisinden mahsuben tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,
E) 14.01.2016 tarih ve 6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 17 nci maddesi ile 31.05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna eklenen geçici 68 inci maddesinde özetle, 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas kazancı günlük 85 TL ve altında bildirilen sigortalılar için işverene destek verileceği, 2016 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden her sigortalı için günlük 3,33 TL mahsup edileceği ve bu tutarın hazinece karşılanacağı, 4734 sayılı kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) , (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için birinci fıkra uyarınca hazine tarafından karşılanacak tutarların bu idarelerce işverenlerin hakedişinden kesileceği ifade edilmiştir.
Konu ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yayımlanan 10/02/2016 tarih ve 2016-4 nolu Genelgenin “İhale Makamlarınca Destekten Yararlanan İşverenlerin Hak edişlerinden Yapılacak Kesintilere İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı 6’ncı maddesinde ise, destekten yararlanan işverenlerin yararlandıkları destek tutarlarının ihale makamlarınca hak edişlerinden kesilebilmesi için, söz konusu destek kapsamında yararlanılan tutar “İdarelerce e-borç sorgulama” ekranından destek tutarının görüntülenmesine kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezlerince/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince talep edilmesi halinde ihale makamlarına yazı ile bildirileceği ve bu yazıya istinaden kesinti yapılacağı belirtilmiştir.
... Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alınan yazıda yüklenicinin asgari ücret desteğinden yararlandığı görülmüştür. Ancak yapılan incelemelerde yüklenicinin söz konusu destek tutarından yararlanmış olmasına rağmen ilgili hak edişlerinde kesinti yapılmadığı tespit edilmiştir.
Her ne kadar, asgari ücret destek priminden yararlandığı tespit edilen yüklenicinin hak edişinden bu tutarın kesilmemesi neticesinde 153.549,63 TL kamu zararına sebebiyet verilmiş ise de, söz konusu kamu zararının 18/04/2017 tarih ve ... yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ilgilisinden mahsuben tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,
Oy birliğiyle karar verildi.