BELEDİYE MÜFETTİŞİ'NİN MAKAM TAZMİNATI
Mesleğe özel yarışma sınavıyla girip, belli bir yetişme döneminden sonra yeterlilik sınavıyla atanmamış olan Büyükşehir Belediye Müfettişi …’e makam tazminatı ve buna bağlı olarak da görev tazminatı ödenmesi suretiyle suretiyle kamu zararına sebebiyet verilmesi iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede,
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Ek 26’ncı maddesinde, Bu Kanuna ekli IV sayılı cetvelde unvanları yazılı görevlerde bulunanlara hizalarında gösterilen gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda makam tazminatı ödeneceği, makam tazminatının damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmadan ödeneceği ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümlerin uygulanacağı ifade edilmiştir.
Kimlere Makam Tazminat ödeneceğine ilişkin 657 Sayılı Kanuna ekli IV Sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin 8’nci maddesi d) fıkrasında, en az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte veya yüksekokulları bitirmiş, mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olmuş, birinci dereceli kadroya atanmış ve doğrudan belediye başkanı veya genel müdür adına teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlük müfettişleri ve büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediye müfettişlerine (1000 ) gösterge rakamının devlet memurlarına uygulanacak maaş katsayısıyla çarpımı tutarında makam tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.
Yine, Görev Tazminatı Ödenmesi Hakkında 10/1/2002 tarih ve 2002/3546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1’nci maddesinde de, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre almakta olan personelden, makam tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlardan, makam tazminatı gösterge rakamları,
6.000 olanlara 9.000,
5.500 - 4.500 olanlara 7.000,
4.000 ve daha az olanlara 6.000 gösterge rakamının, almakta oldukları makam tazminatı gösterge rakamlarına ilave edilmesi suretiyle bulunan gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödeneceği ifade edilmiştir.
Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter iken Belediye müfettişliğine atanan …e (1000 ) gösterge rakamı üzerinden Makam Tazminatı, buna bağlı olarak ta, (7000) gösterge rakamı üzerinden görev tazminatı ödendiği, bu kişi, mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olarak değil genel sekreterlikten doğrudan müfettişliğe atandığından söz konusu ödemelerin yapılmaması gerektiği iddia olunmuşsa da,
Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin Müfettiş ve Mali Hizmet Uzman başlıklı 12’nci maddesinin 2.fıkrasında ‘‘(2) (Ek:RG-27/l 1/2011-28125) Bu Yönetmelik kapsamında teftiş kurulu başkanlığı ve/veya müdürlüğü bulunan mahalli idareler mevzuata uygun olarak hazırladıkları teftiş kurulu yönetmeliklerini İçişleri Bakanlığından alınacak uygun görüşten sonra yürürlüğe koyarlar. Söz konusu yönetmelik için uygun görüş alınmadan müfettiş ve müfettiş yardımcılığı kadrolarına atama yapılamaz. (Ek:RG-27/l 1/2011-28125)" denilmektedir.
Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmeliğine istinaden hazırlanan ve yürürlükte olan …Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin Geçici 2’nci maddesinde ise:
"(2) … Büyükşehir Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığında, bu Yönetmelikte düzenlenen sınav ve atama esaslarına göre yetersayıda Müfettiş istihdam edilene kadar,
a)Başka Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Müfettiş olarak görev yapanların,
b)Müfettiş unvanına sahip olma şartı aranmaksızın, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına yarışma sınavı sonucunda girmiş olup belirli bir yetiştirme programı sonrası usulüne uygun olarak yapılan bir yeterlik sınavı ile yeterliğini elde etmiş ve denetim yetkisiyle çalışmış olanların Teftiş Kurulu Başkanının uygun görüşü ve … Büyükşehir Belediye Başkanının onayı ile Teftiş Kuruluna Müfettiş olarak atanmaları mümkündür." hükmü yer almaktadır.
Savunma ekinde sunulmuş olan Hizmet Belgesi incelendiğinde …’nin 16.09.1993 ile 08.11.2000 yıllan arasında Muhasebe Denetmen Yardımcısı ve Muhasebe Denetmeni olarak görev yapmış olduğu görülmüştür.
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Muhasebe Denetmenleri Görev Ve Çalışma Yönetmeliği’nin 7’nci maddesinde "Denetmenliğe sınavla denetmen yardımcısı olarak girilir ve yeterlik sınavını kazananlar denetmen olarak atanırlar." hükmü, aynı yönetmeliğin 29’uncu maddesinde "Denetmen yardımcısı olarak adaylıkta seçen süre dahil üç yıl çalışanlar Genel Müdürlükçe yeterlik sınavına çağrılırlar." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde …’in … Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin Geçici 2’nci maddesine göre 27.04.2015 tarih ve 1667 sayılı Başkanlık Makamı oluru ile usulüne uygun olarak Müfettiş kadrosuna atandığı anlaşılmıştır.
Yapılan atama, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (C) bendine göre, 12/05/2008 tarihinde yürürlüğe konan Görev Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kararın 1 inci maddesinde ve 657 Sayılı Kanuna ekli IV Sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin 8 inci maddesi d) fıkrasında belirtilen "En az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte veya yüksekokulları bitirmiş, mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olmuş, birinci dereceli kadroya atanmış ve doğrudan belediye başkanı veya genel müdür adına teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlük müfettişleri ve büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediye müfettişlerine’’ şartını taşıdığından, …’e yapılan (1000) gösterge rakamının devlet memurlarına uygulanacak maaş katsayısıyla çarpımı tutarında makam tazminatı, ayrıca bu rakama (6000) gösterge rakamının ilave edilmesiyle bulunacak olan gösterge üzerinden de görev tazminatı ödemesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Bu itibarla, Genel Sekreterlik görevinden Belediye Müfettişliğine atanan …’e yapılan makam ve görev tazminatı ödemesi mevzuata uygun olduğundan konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına, (Üye …’in “Kimlere Makam Tazminat ödeneceğine ilişkin 657 Sayılı Kanuna ekli IV Sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin, 8’nci maddesinin, d) fıkrasında, en az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte veya yüksekokulları bitirmiş, mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olmuş, birinci dereceli kadroya atanmış ve doğrudan belediye başkanı veya genel müdür adına teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlük müfettişleri ve büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediye müfettişlerine, (1000) gösterge rakamının devlet memurlarına uygulanacak maaş katsayısıyla çarpımı tutarında “makam tazminatı” ödeneceği belirtilmiştir.
Yine, Görev Tazminatı Ödenmesi Hakkında 10/1/2002 tarih ve 2002/3546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1’nci maddesinde de, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre almakta olan personelden, makam tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlardan, makam tazminatı gösterge rakamları,
6.000 olanlara 9.000,
5.500 - 4.500 olanlara 7.000,
4.000 ve daha az olanlara 6.000 gösterge rakamının, almakta oldukları makam tazminatı gösterge rakamlarına ilave edilmesi suretiyle bulunan gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda “görev tazminatı” ödeneceği ifade edilmiştir.
…, bir dönem Muhasebe Denetmenliği görevine yarışma sınavıyla girmiş ve bilahare yeterlik sınavında başarılı olduktan sonra Muhasebe Denetmenliği mesleğine atanmış ve bir süre bu görevi yürütmüştür. Bu durum, Belediye Teftiş Kurulu Yönetmeliği hükümlerine göre, Belediye Müfettişliğine atanması için yeterlidir. Ancak, yukarıda da açıklandığı üzere, makam tazminatı ve görev tazminatını hak edebilmek için belediye müfettişliğine sınavla girip, belli bir yetişme döneminden sonra yeterlik sınavında başarılı olduktan sonra bu mesleğe atanmak gerekmektedir. Oysa adı geçen, belediye müfettişliği görevine, Genel Sekreterlik görevindeyken naklen atanmış olup, yeterlik sınavına girerek atanmadığından, belediye müfettişliği kadrosunda bulunmuş olması, makam ve görev tazminatı alması için tek başına yeterli değildir.) oy çokluğuyla,