BORÇ VERME
… Büyükşehir Belediyesinin … İlçe Belediyeleri ile Belediyenin ortağı olduğu … Gayrimenkul Yatırım A.Ş’ ye kanuni dayanağı olmaksızın borç vermesi suretiyle kamu zararına neden olunması iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede,
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 24’ncü maddesinde Büyükşehir belediyesinin giderleri belirlenmiştir. Büyükşehir Belediyesinin giderleri arasında borç vermesi ile ilgili herhangi bir gider kalemi yer almamaktadır.
Büyükşehir Belediyeleri kuruluşuna katıldığı şirket, kuruluş ve birliklere, sadece ortaklık payı ve üyelik aidatı niteliğinde ödeme yapabilmekte olup, söz konusu kurumlara borç adı altında herhangi bir ödemede bulunması mümkün görülmemektedir.
Aynı Kanunun 27’nci maddesinde büyükşehir belediyesi ile bağlı kuruluşların, belediye başkanının onayı ile birbirlerinin nakit ihtiyacını karşılayabileceği ve bu şekildeki ödünç vermelerde faiz uygulanmayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla büyükşehir belediyelerinin bütçelerinden sadece bağlı idarelerine borç verebilecekleri düzenlenmiştir.
Muhasebe işlem fişlerinin incelenmesinde, … Belediyesine … TL, …Belediyesine … TL ve … Belediyesinin ortağı olduğu … Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’ye …. TL olmak üzere toplam … TL borç verilmesi mevzuata aykırıdır.
Ancak savunmalardan verilen söz konusu borçların tahsil edildiği anlaşıldığından, konu hakkında ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle,