FAHİŞ FİYATLA EKSKAVATÖR KİRALANMASI: Çeşitli tarihlerde doğrudan temin yöntemiyle aynı şartlarla kiralanan ekskavatörler arasında fahiş fiyat farkları olması suretiyle kamu zararına neden olunması iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede,
İdare tarafından 2017 yılının Nisan ayında....firmasından ...TL bedelle ..... marka, Mayıs ayında.....firmasından ...TL bedelle .....marka, Temmuz ayında da ......firmasından ...TL bedelle .....marka ekskavatör kiralandığı, bu araçların tamamının 30 ton kapasiteli olduğu, beygir güçlerinin benzer düzeyde olduğu ve kiralamaların 30 günlük süre için yapıldığı görülmüştür.
Rapor maddesinde Avon firmasından yapılan kiralamanın diğer iki kiralamaya kıyasen fahiş fiyatlı olarak ele alındığı ve kamu zararı hesabının ...TL bedelli kiralama ile aradaki farka göre hesap edildiği anlaşılmaktadır.
Ancak, rayicin daha gerçekçi tespit edilmesi açısından, söz konusu kiralamaların teknik şartnameleri doğrultusunda ilgili Ticaret Odasından da aylık brüt kiralama bedeli sorularak, Ticaret Odasından gelecek cevap ve diğer mevcut fiyatlar dikkate alınarak, gerekirse kamu zararı tutarının yeniden belirlenmesi gerekmektedir.
Diğer yandan, rapor maddesinde piyasa fiyat araştırma tutanağı hazırlamakla görevlendirilen kişiler sorumlu tutulmuş iken, söz konusu tutanağı onaylayan Genel Müdür V. ...’nun savunması alınmamıştır.
Bu itibarla, kamu zararı tutarının Ticaret Odası’ndan fiyat sorulmak suretiyle yeniden hesaplanması ve sorumluluğa piyasa fiyat araştırma tutanağını onaylayanın da dahil edilip tüm sorumluların bu yönde yeniden savunmasının alınmasını teminen denetçisine muhtıra verilmesine ve sonucun ek raporla Dairemize intikalini teminen konunun hüküm dışı bırakılmasına
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.