Gelir vergisi tevkifatı:
Doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen ve Peyzaj Mimarı ... yüklenimindeki “Çevre düzenlemesi (peyzaj) projesi yaptırılması“ işinde, hem gelir vergisi tevkifatının yapılmaması hem de gelir vergisinin belediye bütçesinden ödenmesi suretiyle kamu zararına sebebiyet verilmesi iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede,
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.”,
Kanun’un 94 üncü maddesinde, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,
2. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (Noterlere (...) (3) serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç),
a) 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden,
b) Diğerlerinden,” hükümleri yer almaktadır.
2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de, 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17, diğerlerinden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
İdare ile yüklenici arasında imzalanan doğrudan temin suretiyle yapım sözleşmesinin 4 üncü maddesinde, “Bu sözleşmenin toplam bedeli ...dir. Sözleşme bedeline KDV dahil değildir." denilmektedir.
Aynı sözleşmenin 8 inci maddesinde, “Ulaşım, sigorta, resim, vergi ve her türlü harç giderleri yükleniciye aittir." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen sözleşme hükümlerine göre yükleniciye ödenecek bedel belli olup, KDV hariç bütün vergi, resim ve harcın yüklenici tarafından üstlenilmesi ve idare tarafından yapılan bu ödemeden söz konusu mevzuat uyarınca serbest meslek kazancı kapsamında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Kanunda ve sözleşmede açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen idarenin gelir vergisi tevkifat tutarının belediye bütçesinden ödenmesi hem Kanuna hem de sözleşmeye aykırılık teşkil etmektedir.
Bu itibarla, yüklenicinin ödemesi gereken tevkifat bedelinin belediye bütçesinden karşılanması sonucu ...TL kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
Ancak, kamu zararı tutarı ...TL’nin ahiz ...’ndan 09.07.2018 tarih ve ... sayılı makbuzla tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına,
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.