Sözleşmede belirtilen ödemeler dışında belediye bütçesinden şoförlere ücret ödenmesi:
... belediyesi ile yüklenici arasında imzalanan hizmet alım sözleşmesi hükümlerine aykırı şekilde yüklenicinin çalıştırmış olduğu şoförlere şehir dışında görev yaptığı süreler için sözleşmede belirtilen ödemeler dışında belediye bütçesinden ücret ödenmesi nedeniyle kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede,
18.07.2017 tarihli ve … ihale kayıt numaralı ihale sonucunda Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere 2017-2018-2019 Yılları 24 Aylık, 215 Adet Araç ile 104 Adet Sürücü, 2 Adet Makam Şoförü Ve 4 Adet Sorumlu Personel Kiralama hizmet alımı sözleşmesi imzalandığı, sözleşmenin uygulama aşamasında yükleniciye yapılan hakediş ödemeleri dışında sözleşme kapsamında çalışan ve şehir dışında görev alan şoförlere belediye bütçesinden toplam … TL ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır.
Sorumlular tarafından yapılan savunmada, İhale dokümanında sürücülere ödenecek harcırah giderleri için özel bir hüküm bulunmadığından, birim fiyat teklif cetvelinde harcırah gideri olarak kalem açılmadığı, ihale bedelini etkileyecek bir maliyet kalemi olması nedeniyle, birim fiyat teklif cetvelinde kalem açılması gerektiği, şoförlere ödenen harcırah tutarlarının sözleşmeye konu gider kalemleri içerisinde değerlendirilmesinin uygun olmayacağı, sürücülere yapılan harcırah ödemesinin ihale kapsamında Yüklenicinin karı içinde düşünülerek tahsil edilmesinin yükleniciye işin ifası aşamasında aksaklıklar yaratacağı düşüncesiyle uygun olmayacağı ifade edilerek, hizmetin özeliği gereği sürücü personelin motivasyonunu ve hizmet kalitesini artırmak için şehir dışı seyahatlerinde yapmış oldukları harcamalara destek amaçlı 6245 sayılı Harcırah Kanununun H cetvelinin 1. Yurt içinde verilecek gündelikler maddesinin B. Memur ve Hizmetlilerden d) maddesinde belirtilen tutar üzerinden harcırah ödemesi yapıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca sorumlular yüklenicinin hesabından kamu zararı olarak iddia edilen … TL nın hesabından mahsup edildiğini ifade ederek mahsuben tahsilat işlemine ilişkin mahsuben alındı makbuzunu ve muhasebe işlem fişini savunma ekinde göndermişlerdir.
İhaleye ait İdari şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinin “Diğer Giderler” başlıklı kısmında,
“İlgili mevzuat gereğince ödenecek (KDV hariç) ulaşım, vergi, resim, harçlar, araçların sigorta,kasgo, tamir ve bakım giderleri, araç muayenesi, egzos emisyon ölçümü, yedek parça, şoför ücreti ve kiralama ile ilgili her türlü sözleşme, karar pulu, kik payı, trafik masrafı, araçların yıl içerisinde herhangi bir sebeple iş göremez hale gelmesinden dolayı değiştirilmesi gerektiğinde değişimi, idarenin lüzum görmesi halinde sürücülerin şehir ve yurt dışında görevlendirilmeleri, OGS ve HGS takma masrafları, araçlara kurulacak olan araç takip sistemi (GPS) ile Navigasyon Cihazı ve diğer ilgili masraflar, teklif fiyatına dahildir.” denilmektedir.
İhale sonucunda idare ve yüklenici arasında imzalanan sözleşmenin, “Sözleşme bedeline dahil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde,
“Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin Ulaşım, sigorta, vergi ve resmi harç giderleri ile idari şartnamenin 25.maddesinde yer alan tüm giderler. sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından Yükleniciye ödenecektir.” denilmektedir.
Sözleşmenin, “İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi” başlıklı 10’uncu maddesinde, “İşin yapılacağı yer/yerler: ... Belediyesinin belirleyeceği program dahilinde şehir içi, şehir dışı ve yurt dışı hizmetlerde…” düzenlemesine yer verilmiştir.
Sorumlularca yapılan savunmada şoförlerin şehir dışına görevlendirilmelerinin ihale bedelini etkileyecek bir maliyet kalemi olduğu ancak birim fiyat teklif cetvelinde harcırah gideri olarak kalem açılmadığı belirtilmektedir. Söz konusu ihalenin idari şartnamesinde sürücülerin şehir ve yurt dışında görevlendirilmeleri nedeniyle oluşacak her türlü masrafın teklif fiyatına dahil olduğu belirtilmiştir. İhale konusu işe ait Sözleşmenin 7’nci maddesinde de idari şartnamenin 25’nci maddesinde sayılan tüm giderlerin sözleşme bedeline dahil olduğu düzenlenmiştir. İdari şartnamede şoför ücretlerinin ve sürücülerin şehir ve yurt dışında görevlendirilmeleriyle ilgili masrafların sözleşme fiyatına dahil olduğu açıkça düzenlenmiştir. Dolayısıyla sözleşme kapsamında yapılan iş nedeniyle sözleşmede belirlenen birim fiyatlarlar dışında gerek yükleniciye gerekse onun çalıştırmış olduğu şoförlere herhangi bir ad altında ödemenin yapılması mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede 4735 sayılı Kanun kapsamında düzenlenen hizmet alım sözleşmesi kapsamında işin yüklenicisine sözleşme konusu işin bedeli ödenmesine rağmen bunun dışında şoförlerin şehir dışında görevlendirilmeleri nedeniyle sözleşmede belirtilen bedeller dışındaki harcırah adı altında yapılan ödemeler kamu zararı oluşturmaktadır. Söz konusu … TL kamu zararı sorumlular tarafından 5881 sıra numaralı mahsuben alındı makbuzu ve 13364 numara ve 09.09.2019 tarihli muhasebe işlem fişi ile yüklenicinin hakedişi ile ilgili bütçe emanetindeki alacağından mahsuben tahsil edilmiş olup tahsilatın ilamda gösterilmesine,
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle,