Yurtdışı geçici görev yolluğu adı altında rehberlik ücreti ödenmesi ve yolluk ödemesinde döviz kurunun yanlış hesaplanması
İspanyaya geçici görevle gönderilen meclis üyelerine ve memurlara mevzuata aykırı geçici görev yolluğu ödenmesi suretiyle kamu zararına neden olunmuştur.
A- 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre geçici görevle görevlendirilen kamu görevlilerine yol masrafı, yevmiye, konaklama, yurt dışı çıkış harcı ve varsa vize ücretleri ödenmektedir. Bu doğrultuda geçici görev yolluğu kapsamında “kamu görevlilerine rehberlik” adı altında rehberlik ücretinin ödenmesi mümkün değildir.
Yapılan incelemede, Belediye Meclisi üyeleri ve bazı memurlara yurtdışı harcırahı ödenirken kişi başına rehberlik ücreti ödendiği görülmüştür.
Bu itibarla, 6245 sayılı Kanun’a aykırı olarak geçici görev harcırah kalemleri içerisinde yer almayan rehberlik ücreti ödenmesi neticesinde ...TL kamu zararına sebep olunmuştur.
B- 2013/4344 sayılı Yurtdışı Gündeliklerine Dair Bakanlar Kurulu Kararının 2’nci maddesine göre, yurt dışı görevlerde harcırah avansının mahsup işlemlerinde ilgilisine avans ödemesinin yapıldığı tarihteki TCMB efektif satış kurunun, harcırah miktarının avans miktarını aşması halinde ise aşan miktarın ödenmesinde ilgilisinin beyanname düzenlediği tarihteki TCMB döviz satış kurunun esas alınması gerekmektedir.
Yapılan incelemede avans olarak yapılan ödeme tarihi ve miktarı dikkate alınmayarak harcırah miktarının tamamı beyanname düzenleme tarihindeki TCMB döviz satış kuru esas alınarak ödendiğinden bir kişiye ...TL olmak üzere toplam ...TL tutarında fazla ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.
Bu itibarla, İspanyaya geçici görevle gönderilen meclis üyelerine ve memurlara yapılan harcırah ödemelerinde mevzuata aykırı olarak ödeme tarihi yerine beyanname düzenlenme tarihindeki döviz kuru esas alınarak ödeme yapılması neticesinde ...TL kamu zararına sebep olunmuştur.
Rapor maddesinin (A) fıkrası uyarınca ...TL ve (B) fıkrası uyarınca ... TL olmak üzere sebep olunan toplam ...TL tutarındaki kamu zararının ayrıntısı ilişik tabloda yer aldığı üzere ahizlerinden tahsil olunduğu anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına
oy birliğiylekarar verildi.