Cep Telefonu Görüşme Ücreti
A) … Başkanının makam şoförü olan …’in cep telefonu görüşme bedellerinin Kurum bütçesinden ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin olarak,
2007/3 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinin,
“Haberleşme Giderleri” başlıklı bölümünde, cep telefonlarının sadece EK-II cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilebileceği, ancak II sayılı cetvelin 2’nci sırasındaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsisinin bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan onayı ile yapılabileceği, yıllık cep telefonu görüşme ücreti limitlerinin, anılan cetvelin 1'inci sırasındaki makamlar için limitsiz, 2'nci sırasındaki makamlar için ise, ilgili makama atanan kişiye, içinde bulunulan yılın ocak ayında ödenen net maaş tutarı kadar olacağı belirtilmiştir.
Anılan Genelgenin ekinde yer alan Ek-II sayılı cetvelin I. Kısmında, cep ve araç telefonu tahsis edilebilecek makam ve hizmetler,
“Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Yüksek Yargı Organları Başkanları, Bakanlar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Başbakanlık Müsteşarı.” şeklinde,
Cep telefonu tahsis edilebilecek makamlar ise,
“YÖK Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, yüksek yargı organları başkan vekilleri ile genel sekreterleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı, Genelkurmay II. Başkanı ve (J) Başkanları, kuvvet komutanlıkları kurmay başkanları, ordu, kolordu, tümen, donanma, hava kuvvetleri ve yurtiçi bölge komutanları, general veya amiral rütbesiyle fiilen bulunulan diğer bütün makamlar, müsteşarlar ve müsteşar yardımcıları, kurum ve kurul/üst kurul başkanları, Başbakan başmüşavirleri, genel müdürler, strateji geliştirme başkanları, il valileri, yurt dışında bulundukları sürece diplomatik ve konsolosluk misyon şefleri, daimi askeri temsilcilik başkanları, Danıştay Başkanı Sözcüsü, YÖK Başkan Vekili, rektörler, kamu kurum ve kuruluşları merkez teşkilatı I. hukuk müşaviri ile İMİD başkanı, müstakil başkanlar, Özelleştirme İdaresi başkan yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcıları, bölge idare mahkemesi başkanları, il emniyet müdürleri, il jandarma alay komutanları, DPT, YÖK, ÖSYM ve MPM genel sekreterleri, KİT genel müdür yardımcıları, genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler ile KİT’lerin başmüdür ve bölge müdürleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki il müdürleri, kaymakamlar, bakanlık özel kalem müdürleri ve basın müşavirleri.” şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde, cep telefonları sadece EK-II cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilebilecek olup, II sayılı cetvelin 2’nci sırasındaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsis edilmesi ancak bağlı veya ilgili/ilişkili Bakanın onayı ile yapılabilecektir.
Buna göre, gerek EK-II sayılı cetvelde sayılan makam ve hizmetler arasında yer almaması gerekse de cep telefonu tahsisi konusunda alınmış herhangi bir Bakan onayının mevcut olmadığının anlaşılması nedeniyle …’e ait cep telefonu görüşme bedellerinin bütçeden ödenmesi yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine aykırıdır.
Bu itibarla, makam şoförü …’in cep telefonu görüşme bedellerinin mevzuata aykırı olarak bütçeden ödenmesinden kaynaklanan … TL kamu zararının,
… TL’sinin, Harcama Yetkilisi … (… Daire Başkanı) ve Gerçekleştirme Görevlisi …’a (… Şube Müdürü),
… TL’sinin ise Harcama Yetkilisi … (… Daire Başkanı) ile Gerçekleştirme Görevlisi …’e (… Şube Md. V.)
Müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle ödettirilmesine, oy birliğiyle karar verildi.
B) …’a tahsis edilen cep telefonu hattına ait yurt içi internet kullanımı ücretinin bütçeden ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin olarak,
2007/3 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinin,
“Haberleşme Giderleri” başlıklı bölümünde, cep telefonlarının sadece EK-II sayılı cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilebileceği, ancak II sayılı cetvelin 2’nci sırasındaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsisinin bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan onayı ile yapılabileceği, yıllık cep telefonu görüşme ücreti limitlerinin, anılan cetvelin 1'inci sırasındaki makamlar için limitsiz, 2'nci sırasındaki makamlar için ise, ilgili makama atanan kişiye, içinde bulunulan yılın ocak ayında ödenen net maaş tutarı kadar olacağı belirtilmiştir.
Konunun değerlendirilmesinde, Bakan onayı alınması suretiyle …’a tahsis edilen ve görevi gereği sadece kurumsal hizmetlerin ifasında kullanılan cep telefonu hattının yurt içi her yöne 1000 dakika konuşma, 100 SMS ve 2 GB internet kullanımını içerdiği ve raporda ilişikli tutulan ödeme emri belgeleri ekinde yer alan faturaların incelenmesinde, kamu zararı olarak gösterilen ödemelerin internet kullanım ücretinden değil söz konusu paketin bünyesinde yer alan 2 GB’lik internet limitinin aşılmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Diğer taraftan, söz konusu hatta ilişkin olarak sorgu konusu edilen 4 aylık internet paket aşım ücreti dahil 2017 yılı içinde yapılan görüşme ücretleri (görüşme ücreti, internet kullanımı ve SMS dahil) toplamının …’a 2017 yılı Ocak ayında net olarak ödenen … TL’lik maaş tutarını aşmadığı anlaşıldığından, … TL tutarındaki internet paket aşım ücretinin ödenmesi sebebiyle kamu zararına yol açıldığından bahsetmek mümkün bulunmamaktadır.
Bu itibarla, …’ın görevi gereği kurumsal hizmetlerin ifasında kullandığı cep telefonu hattı nedeniyle internet ücreti ödenmesinin uyuşmazlık konusu edildiği ancak kamu zararı oluşturmayan … TL hakkında ilişilecek husus bulunmadığına, oy birliğiyle karar verildi.