İlan Gideri:
A) Basın İlan Kurumuna yapılan ilan gideri ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtlardan Damga Vergisi kesilmemesine ilişkin olarak,
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun l’inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı tabloda yazılı kâğıtların Damga vergisine tabi olduğu, 3’üncü maddesinde Damga Vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişilerin ödediği, 8’inci maddesinde, bu kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmadığı, 24’üncü maddesinde, Damga Vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamının kişiler tarafından ödeneceği, ancak bu kağıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumların müteselsilen sorumlu oldukları, belirtilmiştir.
Ayrıca, anılan Kanun’a ekli (1) sayılı Tablonun “IV. Makbuzlar ve Diğer Kâğıtlar” başlıklı Bölümünde, Resmî daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler nedeniyle kişiler tarafından resmî dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmî daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kâğıtların binde 9,48 oranında Damga Vergisine tabi olduğu, ifade edilmiştir.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre, Belediye tarafından ilan verilen gazetelerden hizmet alımına ilişkin gerçekleştirilen ödemelerin binde 9,48 oranında Damga Vergisi kesintisine tabi olması gerekmektedir. Ancak, yapılan incelemede, …………... Belediyesi tarafından çeşitli gazetelere verilen ilan bedelleri üzerinden Damga Vergisi kesintisi yapılmadığı tespit edilmiştir.
Bu itibarla, .......... Belediyesi tarafından ............ Gazetesine verilen ilan bedeli üzerinden Damga Vergisi kesintisi yapılmaması sonucu oluşan .........….TL tutarındaki damga vergisi alacağının .........….tarih ve ..............sıra tahsilat makbuzu ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünden tahsil edildiği anlaşıldığından, ilişilecek husus kalmadığına, yapılan tahsilatın ilamda gösterilmesine, oy birliğiyle karar verildi.
B) Basın İlan Kurumu aracılığıyla .........….tarihinde.................Gazetesine verilen ilanın yayın ücreti hesaplanırken birim fiyat tarifesine uyulmamasına ilişkin olarak,
195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun’un “Tarif” başlıklı 29’uncu maddesinde,
“a) Kanun, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve yönetmeliklerle yayınlanması mecburi olan (Özel dernekler hariç) veya,
b) Genel ve katma bütçeli dairelerle il özel idareleri, belediyeler, köyler ve İktisadi Devlet Teşekkülleri ve sermayesinin yarısından fazlası kamu hukuku tüzel kişilerine ait bulunan teşekküllerin verdikleri.
Reklam mahiyetini taşımıyan ilanlar, resmi ilan sayılır.”
Denilmektedir.
Aynı Kanun’un “Resmi İlan Tarifesi” başlıklı 39’uncu maddesinde ise,
“Resmi ilanların fiyat tarifesi, Basın - İlan Kurumu Genel Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca tesbit edilir ve Resmi Gazete'de yayınlanır.”
Hükmü bulunmaktadır.
10.12.2018 tarihli ve 453 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın eki “Resmi İlan Fiyat Tarifesi”nin 1’inci maddesinde,
“(1) Resmi ilanların yayın ücreti, gazetelerin sayfa düzenleri esasını teşkil eden sütun boyu üzerinden bir santimetrelik ölçüm ile elde edilen sütun-santim birimi esas alınmak suretiyle hesap edilir.
…”
Denilmektedir.
Aynı Tarife’nin 2’nci maddesinde ise aynen,
“(1) Resmi ilanların bir santimetresinin tek sütundaki yayın ücreti 15 Türk Lirası olup, bu yayın ücreti günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazeteler için 45 Türk Lirasıdır.
(2) Bu maddede belirtilen ücretlere KDV dâhil değildir.”
Hükmü yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca resmi ilanların yayın ücreti hesaplanırken mevzuatta yer alan birim fiyat tarifesine riayet edilmesi gerekmektedir. Ancak, yapılan incelemede, …………….. Belediyesinin ...............tarihli …………….. Gazetesi’ne vermiş olduğu ilan bedeli için tarifede belirtilen birim fiyatların üstünde bir birim fiyattan hesaplama yapıldığı, bu suretle de kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, Belediye tarafından verilen ilanın yayın ücreti hesaplanırken birim fiyat tarifesine riayet edilmemesi sonucu oluşan ..............TL tutarındaki kamu zararının sorumlulara müştereken ve müteselsilen ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de, söz konusu tutarın .........….tarih ve B seri ve ...............sıra tahsilat makbuzu ile ......... Genel Müdürlüğünden tahsil edildiği anlaşıldığından, ilişilecek husus kalmadığına, yapılan tahsilatın ilamda gösterilmesine, oy birliğiyle karar verildi.