Hakediş Bedelinin Hatalı Ödenmesi:
Genel Müdürlük ve bağlı birimlerin özel güvenlik hizmetinin sağlanması işinde,
A) 01.01.2014 – 15.01.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas gün sayısının fazla hesaplanması,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerin 01.01.2014 – 15.01.2014 tarihleri arası dönemde doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen özel güvenlik hizmeti sağlanması işine ait sözleşmede işin süresi 15 gün olarak kararlaştırılmış ve iş kapsamında 34 personelin çalıştırılacağı belirlenmiştir. Buna göre yüklenici firmanın (34 kişi x l5 gün =) 510 gün çalışma yapması gerekmektedir.
İşe ait hakediş ödemesine esas ilişikli ödeme emri ve eklerinin incelenmesi sonucunda ise hakediş ödemesine esas gün sayısının 510 gün olarak alındığı ancak fiilen çalışılan toplam gün sayısının ise 505 gün olduğu görülmüştür. Dolayısıyla hakediş bedelinin çalışılan gün sayısı üzerinden hesap edilmesi gerekirken 5 gün fazla hesaplanmış bulunmaktadır.
Sorumlular konuyla ilgili savunmalarında ilgili dönemde 5 gün raporlu olan çalışanlara ait yemek ve yol bedellerinin hakediş ödemesinde eksik olarak ödendiğini, ancak yevmiyelerine ilişkin toplam …-TL’nin ise yılından sonra ödendiğini ifade etmişlerdir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, 01.01.2014 – 15.01.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas gün sayısının fiilen çalışılandan 5 gün fazla hesaplanması suretiyle sebep olunan toplam …-TL’nin yemek ve yol bedellerine ilişkin kısmına tekabül eden …-TL’nin yılı içerisinde tahsil edildiği anlaşıldığından bu tutar için ilişilecek husus bulunmadığına, yevmiyelere ilişkin bakiye …-TL kamu zararı da … tarih ve … banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
B) 01.01.2014 – 15.01.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas resmi tatil gün sayısının fazla hesaplanması,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerin 01.01.2014 – 15.01.2014 tarihleri arası dönemde doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen özel güvenlik hizmeti sağlanması işine ait hakediş ödemesine esas ilişikli ödeme emri ve eklerinin incelenmesi sonucunda hakediş bedelinin 34 resmi tatil günü üzerinden hesaplandığı halde yüklenici firmanın tatil gününde toplam 21,6 gün çalışma yaptığı görülmüştür. Dolayısıyla çalışma yapılmadığı halde yükleniciye fazladan 12,4 gün resmi tatil günü ödenmiş olmaktadır.
Sorumlular konuyla ilgili savunmalarında sorgu konusu toplam …-TL kamu zararının tahsil edildiğini ifade etmişlerdir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, 01.01.2014 – 15.01.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas resmi tatil gün sayısının 12,4 gün fazla hesaplanması suretiyle sebep olunan toplam …-TL kamu zararı … tarih ve … banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
C) 16.01.2014 – 31.01.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas gün sayısının fazla hesaplanması,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerin 16.01.2014 – 31.01.2014 tarihleri arası dönemde doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen özel güvenlik hizmeti sağlanması işine ait sözleşmede işin süresi 16 gün olarak kararlaştırılmış ve iş kapsamında 34 personelin çalıştırılacağı belirlenmiştir. Buna göre yüklenici firmanın (34 kişi x l6 gün =) 544 gün çalışma yapması gerekmektedir.
İşe ait hakediş ödemesine esas ilişikli ödeme emri ve eklerinin incelenmesi sonucunda ise hakediş ödemesine esas gün sayısının 544 gün olarak alındığı ancak fiilen çalışılan toplam gün sayısının ise 541 gün olduğu görülmüştür. Dolayısıyla hakediş bedelinin çalışılan gün sayısı üzerinden hesap edilmesi gerekirken 3 gün fazla hesaplanmış bulunmaktadır.
Sorumlular konuyla ilgili savunmalarında ilgili dönemde 3 gün raporlu olan çalışanlara ait yemek ve yol bedellerinin hakediş ödemesinde eksik olarak ödendiğini, ancak yevmiyelerine ilişkin toplam …-TL’nin ise yılından sonra ödendiğini ifade etmişlerdir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, 16.01.2014 – 31.01.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas gün sayısının fiilen çalışılandan 3 gün fazla hesaplanması suretiyle sebep olunan toplam …-TL’nin yemek ve yol bedellerine ilişkin kısmına tekabül eden …-TL’nin yılı içerisinde tahsil edildiği anlaşıldığından bu tutar için ilişilecek husus bulunmadığına, yevmiyelere ilişkin bakiye …-TL kamu zararı da … tarih ve … banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
D) 01.02.2014 – 15.02.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas gün sayısının fazla hesaplanması,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerin 01.02.2014 – 15.02.2014 tarihleri arası dönemde doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen özel güvenlik hizmeti sağlanması işine ait sözleşmede işin süresi 15 gün olarak kararlaştırılmış ve iş kapsamında 34 personelin çalıştırılacağı belirlenmiştir. Buna göre yüklenici firmanın (34 kişi x l5 gün =) 510 gün çalışma yapması gerekmektedir.
İşe ait hakediş ödemesine esas ilişikli ödeme emri ve eklerinin incelenmesi sonucunda ise hakediş ödemesine esas gün sayısının 33 personel üzerinden 495 gün olarak alındığı ancak fiilen çalışılan toplam gün sayısının ise 491 gün olduğu görülmüştür. Dolayısıyla hakediş bedelinin çalışılan gün sayısı üzerinden hesap edilmesi gerekirken 4 gün fazla hesaplanmış bulunmaktadır.
Sorumlular konuyla ilgili savunmalarında ilgili dönemde 4 gün raporlu olan çalışanlara ait yemek ve yol bedellerinin hakediş ödemesinde eksik olarak ödendiğini, ancak yevmiyelerine ilişkin toplam …-TL’nin ise yılından sonra ödendiğini ifade etmişlerdir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, 01.02.2014 – 15.02.2014 tarihleri arası dönemde hakediş ödemesine esas gün sayısının fiilen çalışılandan 4 gün fazla hesaplanması suretiyle sebep olunan toplam …-TL’nin yemek ve yol bedellerine ilişkin kısmına tekabül eden …-TL’nin yılı içerisinde tahsil edildiği anlaşıldığından bu tutar için ilişilecek husus bulunmadığına, yevmiyelere ilişkin bakiye …-TL kamu zararı da … tarih ve … banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
E) 16.02.2014 – 28.02.2014 tarihleri arası dönemde yemek ve yol bedelinin personele eksik ödenmesi,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerin 16.02.2014 – 28.02.2014 tarihleri arası dönemde doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen özel güvenlik hizmeti sağlanması işine ait teklif şartlarında 34 kişiye günlük brüt 7,50-TL’den 13 günlük yemek bedeli, 30 kişiye günlük brüt 5,60-TL’den 12 günlük, 4 kişiye günlük brüt 11,20-TL’den 12 günlük yol bedeli ödeneceği belirtilmiştir. Söz konusu teklif şartlarına göre …-TL yemek bedeli ve …-TL yol bedeli olmak üzere toplam …-TL’nin bordroda gösterilerek personele ödenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan hakediş bedelinden eksik çalışma günlerinden dolayı bir kesinti olduğu takdirde bordroda gösterilen yemek ve yol bedeli bu sürelerle orantılı olarak azalacaktır.
Sorumlular tarafından yapılan savunmada her ne kadar yüklenici tarafından kesilen faturada çalışan özel güvenlik personeline ait çalışma gün sayılarının birim fiyat üzerinden ve fiili çalışma gün sayısı bazında kesildiğinin tespit edildiği belirtilmişse de işe ait hakediş ödemesine esas ilişikli ödeme emri ve eklerinin incelenmesi sonucunda ise hakedişten sadece 7 günlük yemek ve yol bedelinin kesildiği, eksik çalışma nedeniyle başka bir kesintinin yapılmadığı, buna göre iş kapsamında çalışan personele toplam …-TL yemek ve yol bedeli ödenmesi gerekirken …-TL ödendiği belirlenmiştir. Dolayısıyla idare tarafından yükleniciye KDV dahil …-TL fazla ödemede bulunulmuştur.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, 16.02.2014 – 28.02.2014 tarihleri arası dönemde özel güvenlik işi kapsamında çalıştırılan personele yemek ve yol bedelinin eksik ödenmesi suretiyle sebep olunan toplam …-TL kamu zararının …’dan müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine oybirliğiyle, karar verildi.
F) Nisan ayı hakediş ödemesine esas resmi tatil gün sayısının fazla hesaplanması,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinin 2014 yılı özel güvenlik hizmetinin sağlanması işine ait Nisan ayı hakediş incelenmesi sonucunda hakediş bedelinin 30 resmi tatil günü üzerinden hesaplandığı halde yüklenicinin resmi tatil gününde toplam 29 gün çalışma yaptığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla hakediş bedeli resmi tatil günü olarak 1 gün fazla hesaplanmıştır.
Sorumlular konuyla ilgili savunmalarında sorgu konusu toplam …-TL kamu zararının tahsil edildiğini ifade etmişlerdir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, hakediş ödemesine esas resmi tatil gün sayısının 1 gün fazla hesaplanması suretiyle sebep olunan toplam …-TL kamu zararı … tarih ve … banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
G) Yemek ve yol bedelinin personele eksik ödenmesi,
… Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinin 2014 yılı özel güvenlik hizmetlerinin sağlanması işine ait idari şartnamede 34 personele günlük 7,50-TL aylık 26 gün üzerinden yemek bedelinin, 4 personele günlük 11,20-TL, 30 personele günlük 5,60-TL aylık 26 gün üzerinden yol bedelinin ücret bordrosunda gösterileceği ve ödeneceği belirtilmiştir. Anılan şartname gereği, tam hakediş hesabında yemek ve yol bedeli olarak aylık …-TL’nin ücret bordrosunda gösterilmesi ve personele ödenmesi gerekir.
Yapılan incelemede ise, ücret bordrosunda aylık yemek ve yol bedeli olarak …-TL’nin altında bir tutarın gösterildiği, aradaki farkın hakediş bedelinden kesilmediği veya eksik kesildiği görülmüştür. Buna göre, idari şartnamede belirtilen yemek ve yol bedelinin ücret bordrosunda eksik gösterilmesi veya eksik ödenmesi durumlarında aradaki farkın hakediş bedelinden kesilmesi gerekmektedir.
Sorumlular tarafından gönderilen savunmalarda Mart, Eylül ve Ekim ayları için hesaplanan kamu zararı miktarları kabul edilmiş ancak Mayıs ve Aralık ayları için kamu zararı oluşmadığı ileri sürülmüş ise de savunma ekinde gönderilen belgelerin yeniden incelenmesi sonucunda Mayıs ayı için yüklenici tarafından düzenlenen faturada, tam hakediş 1020 gün iken yükleniciye 1013 gün üzerinden ödeme yapıldığından, sorumluların belirttiği gibi 9 gün değil 7 günlük eksik çalışma kesintisi (yemek ve yol bedeli dahil) yapıldığı, Aralık ayı için de yine aynı şekilde yüklenici tarafından düzenlenen faturada, tam hakediş 1020 gün iken yükleniciye 1014 gün üzerinden ödeme yapıldığından, sorumluların belirttiği gibi 9 gün değil 6 günlük eksik çalışma karşılığı (yemek ve yol bedeli dahil) kesildiği anlaşılmıştır. Diğer taraftan sorguda kamu zararı hesabında Mayıs ayı için …-TL olarak esas alınan yemek ve yol tutarı toplamının gerçekte …-TL olduğu, aynı şekilde Aralık ayı için esas alınması gereken tutarın da …-TL olduğu tespit edilmiştir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, … Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinin 2014 yılı özel güvenlik hizmetlerinin sağlanması işi kapsamında çalıştırılan personele yemek ve yol bedelinin eksik ödenmesi nedeniyle sorgu konusu edilen toplam …-TL’nin …-TL’si için savunmada belirtilen gerekçelerle ilişik olmadığına, dolayısıyla yeniden hesaplanan …-TL kamu zararının …-TL’si … tarih ve … banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına, bakiye …-TL kamu zararının ise …’dan müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine oybirliğiyle, karar verildi.