Hakediş İmalatlarının Hatalı Ödenmesi:
2013-2014 yılları restorasyon ve çevre düzenlemesi işinde,
A) “Patlayıcısız demirli demirsiz beton inşaat yıkımı” işinde parke ve beton sökümü için esas alınan miktarlar,
… yüklenimindeki … 2013-2014 yılları restorasyonu ve çevre düzenlemesi işinde, patlayıcı madde kullanılmadan demirli ve demirsiz beton inşaatı yıkılması işi metraj cetvellerinin incelenmesinde parke sökümü hesabında değerlendirilmesi gereken alanların parke altı betonu ayrıca sökülmüş gibi değerlendirildiği, … iç ve son cemaat ile bahçe zemininde 10 cm’lik kalınlıkta beton söküldüğü halde metrajlarda 15 cm yükseklik alındığı, dolayısıyla beton inşaat yıkımında metraj hataları sonucu …-TL kamu zararına neden olunduğu ileri sürülmüş ise de savunma ve eki belgelerden parke altında sökülen betonların parke altı altlık malzeme olmayıp parke kaplama altına, çökmeyi engelleyici ve aynı zamanda düzgün bir zemin oluşturmayı sağlamak için yapılmış olan ortalama 10 cm kalınlığında grobeton imalatlar olduğu görüldüğünden parke altındaki 7,34 m³’lük beton kırım miktarının kamu zararı olarak değerlendirilemeyeceği, şadırvan tabanındaki beton sökümünde kalınlığın savunma eki projeden görüldüğü üzere 57 cm olduğu ve dolayısıyla hesaplamada 0,55 mt olarak alınmasının da kamu zararına yol açmadığı, yine … içi, son cemaat ve bahçe zemininde bulunan söküm imalatları için savunma ekinde yer alan EK: 8.2’den anlaşıldığı üzere taban döşeme imalatlarının her yenilenmesi esnasında tesviye betonu dökülerek beton kalınlığının artırıldığı ve söküm yapılan alan kalınlığının bu nedenle yer yer 10, 15, 17 ve 20 cm olduğu, dolayısıyla … içi, son cemaat ve bahçe zemininde ortalama söküm kalınlığının 15 cm olarak alınmasında da yine mevzuata aykırı bir durum bulunmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, … yüklenimindeki … 2013-2014 yılları restorasyonu ve çevre düzenlemesi işinde, patlayıcı madde kullanılmadan demirli ve demirsiz beton inşaatı yıkılması işi metraj cetvellerinin incelenmesinde parke ve beton sökümü için esas alınan miktarların sorgu konusu edildiği ancak mevzuatına uygun olduğu anlaşılan toplam …-TL hakkında ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
B) “Ahşap zemin üzerine iki kat ahşap koruyucu sürülmesi” işinde tavan, yalıbastı, lambri ve zemin döşeme alanlarının 2 ile çarpılmak suretiyle imalat miktarlarının artırılması,
… yüklenimindeki … 2013-2014 yılları restorasyonu ve çevre düzenlemesi işinde, “Ahşap zemin üzerine iki kat ahşap koruyucu sürülmesi” işine ait metraj cetvellerinin incelenmesi sonucunda imalatın uygulandığı tavan, yalıbastı, lambri ve zemin döşeme alanlarının 2 ile çarpılmak suretiyle imalat miktarlarının artırıldığı tespit edilmiştir.
Sorumlular tarafından gönderilen savunmada ahşap zemin üzerine iki kat ahşap koruyucu sürülmesi işindeki miktarların, emprenye metrajından taşınırken sehven 2 kat olarak alındığı kabul edilmiş ve metrajın bir sonraki hakedişte buna göre düzeltildiği belirtilmiştir.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, “Ahşap zemin üzerine iki kat ahşap koruyucu sürülmesi” işinde tavan, yalıbastı, lambri ve zemin döşeme alanlarının 2 ile çarpılarak imalat miktarlarının artırılması suretiyle sebep olunan toplam …-TL kamu zararı … tarih … yevmiye nolu ödeme emri belgesi ile mahsuben tahsil edildiğinden ilişilecek bir husus kalmadığına oybirliğiyle, karar verildi.
C) V.0414 poz nolu “Sıva yapılacak çimento veya kireç harçlı taş duvar yüzünde derz açılması” işinde sıvalı … iç duvarlarının da metraja dahil edilmesi,
… yüklenimindeki … 2013-2014 yılları restorasyonu ve çevre düzenlemesi işinde, V.0402 poz nolu “Tekrar sıva yapılacak taş veya tuğla gibi satıhlarda sıva raspası yapılması” ve V.0414 poz nolu “Sıva yapılacak çimento veya kireç harçlı taş duvar yüzünde derz açılması” metraj cetvellerinin incelenmesinden V.0402 nolu pozdaki sıva raspası yapılan yüzey alanının V.0414 poz nolu imalatta da aynen alındığı, ancak metraj detayında cami iç duvarlarının da yer aldığı, sıvalı olan bu yüzeyler için derz açılmasından söz edilemeyeceğinden iç duvarların derz açılması metrajına dahil edilmesi sonucu kamu zararına neden olunduğu ileri sürülmüş ise de sorumlularca gönderilen savunma ve eki belgelerden … iç ve dış beden duvarlarında V.0402 poz nolu, V.0414 poz nolu ve V. 1664/1 poz nolu “Horasan Harcıyla Eski Duvar Yüzlerine Tirfil veya Çelik Mala Perdahlı Düz Sıva Yapılması” imalatlarının uygulandığı, sıva altında kalan alanda derz açılmasının bozuk ve çimento harçlı malzemenin derzlerden boşaltılarak kireç katkılı sıva ile derz malzemesinin aderansının daha iyi sağlanması olduğu, ayrıca V.0402 nolu pozun tarifinde “Derz açılması halinde kendi pozundan ayrıca ödenir.” hükmünün yer aldığı görülmüştür. Dolayısıyla V.0414 poz nolu “Sıva yapılacak çimento veya kireç harçlı taş duvar yüzünde derz açılması” işinde sıvalı … iç duvarlarının da metraja dahil edilmesinde mevzuata aykırı bir durum bulunmamaktadır.
Yukarıda açıklanan gerekçelerle, V.0414 poz nolu “Sıva yapılacak çimento veya kireç harçlı taş duvar yüzünde derz açılması” işinde sıvalı … iç duvarlarının da metraja dahil edilmesinin sorgu konusu edildiği ancak mevzuatına uygun olduğu anlaşılan toplam …-TL hakkında ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle, karar verildi.