T.C.
İSTANBUL
1. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
ESAS NO:2025/15 Esas
KARAR NO:2025/20
DAVA:Fikir Ve Sanat Eseri (Tecavazün Meni İstemli)
DAVA TARİHİ:22/01/2025
KARAR TARİHİ:23/01/2025
Mahkememizde görülmekte bulunan Fikir Ve Sanat Eseri (Tecavazün Meni İstemli) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalıya ait adreslerde keşif yapılmak suretiyle taklit ürünlerinin TESPİTİ marka tecavüzü ve haksız rekabet durumu dikkate alınarak davalıya tebligat yapılmaksızın ve tensip ile birlikte İHTİYATİ TEDBİR TALEBİNİN KABULÜ İLE; dosya kapsamı delil durumu ve davanın mahiyeti gereği, müvekkilinin telafisi imkansız zararlarının ve davanın akim kalmasının engellenmesi için dava konusu markaların taklidi ürün ve tanıtım malzemelerinin toplatılması, internet ve sosyal medyadaki kullanımlarının da durdurulması için İHTİYATİ TEDBİR KARARI verilmesine, Tecavüze konu markalarının yer aldığı her türlü ürün, üretim araçlarının görüldükleri yerlerde TOPLANARAK MUHAFAZA ALTINA ALINMALARINA, TECAVÜZ TEŞKİL EDEN ÜRÜNLERİN İMHASINA, TECAVÜZÜN ÖNLENMESİNE karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, marka hakkına yapılan tecavüze konu markalarının yer aldığı her türlü ürün, üretim araçlarının görüldükleri yerlerde toplanarak muhafaza altına alınmalarına, tecavüz teşkil eden ürünlerin imhasına, tecavüzün önlenmesi ve ihtiyati tedbir kararı verilmesine ilişkindir.
Mahkememizin ... esas sayılı dava dosyası incelendiğinde, davacı yanın davalıya karşı aynı istemlere dayanarak dava ikame ettiği, ilgili mahkemece marka hakkına yapılan tecavüzün tespiti, durdurulması ve önlenmesi yönünde karar verildiği anlaşılmıştır.
Davacı vekili dava dilekçesi ile açıkça, ikame edilen davanın ... esas sayılı dava dosyasına rağmen davalı yanın tecavüz eylemlerini sürdürmeye devam etmesini gerekçe göstermiş ve ... esas sayılı dava dosyasında talep ettiği istemleri( ilgili dosyada ayrıca maddi ve manevi tazminat istemi de mevcut) iş bu dava ile tekrar ettiği ancak ilgili mahkemece marka hakkına yapılan tecavüzün ve haksız rekabetin tespiti, durdurulması ve önlenmesi ile imha yönünde verilmiş kararın mevcut olduğu, ilgili mahkemece verilen kararın karar tarihinden sonra davalı tarafça yapılacak tecavüz eylemlerinin önüne geçilmesi adına verilmiş bir karar olduğu dolayısı ile iş bu davaya devam edilmesi halinde verilecek kararın ... esas sayılı dava dosyası ile aynı sonucu ihtiva edeceği, bu durumda iş bu davanın açılmasında hukuki yarar oymadığı gibi derdestlik durumunun da mevcut olduğu, davacı vekilinin ... esas sayılı dava dosyasında verilen karara rağmen davalı yanın tecavüz eylemlerini sürdürmesi durumunda başvurabileceği hukuki yöntem, kararı veren mahkemeden hükmün etkinliğinin sağlanabilmesi adına ihtiyati tedbir isteminde bulunmak olup, verilecek ihtiyati tedbir kararına rağmen tecavüz eylemlerinin devam etmesi halinde ise tedbire muhalefete ilişkin dava ikame etmesi gerekirken, marka hakkına tecavüzün tespiti, önlenmesi ve durdurulması kararının mevcudiyetine rağmen tecavüz eylemlerinin devam etmesi sebebine dayanarak aynı davanın ikame edilmesinde hukuki yarar bulunmadığı gibi derdestlik durumunun da söz konusu olacağı mahkememizce tespit edilmiştir.
Derdestlik ve hukuki yararın dava şartı olması, dava şartının yargılamanın her aşamasında değerlendirilmesi gereken usulü müessese olması hasebiyle usul ekonomisi ve yargıda hedef süre uygulaması nazara alınarak dosya üzerinden değerlendirme yapılarak açılan davanın ve tedbir isteminin anılı dava şartları noksanlığı sebebi ile usulden reddi yönünde aşağıdaki gibi hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM:
1-Açılan davanın dava şartı noksanlığı sebebiyle USULDEN REDDİNE, aynı sebeplerle ihtiyati tedbir isteminin REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Arta kalan gider ve delil avansının kararın kesinleşmesi ile yatıran tarafa iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere karar verildi. 23/01/2025
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır