T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2018/17
KARAR NO: 2018/68
DAVA: Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ: 08/01/2018
KARAR TARİHİ: 23/01/2018
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
(I) TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
(1)Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; 25/10/2009 tarihinde müvekkilleri ... ve ...'nun babası olan ...'nun sevk ve idaresindeki patpat diye tabir edilen tarım aracı ile Ünye İlçesi istikametine seyir halinde iken 010-17 km 167975 metreye geldiğinde direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolun sağ şeridinden sol şeridine geçmesi sonucunda yine aynı istikamette seyir halinde olan ...'ın sevk ve idaresindeki ... plakalı dolmuş ile çarpmışması neticesinde kazanın meydana geldiğini, kaza neticesinde müvekkillerinin babası ...'nun kaldırıldığı hastanede vefat ettiğini, kaza tespit tutanağında dava dışı sürücü ...'ın % 50 oranında kusurlu olduğunun tespit edildiğini, müvekkillerinin müteveffanın desteğinden yoksun kaldıklarını, kazaya sebebiyet veren aracın davalı ... tarafından sigortalandığını, bu kapsamda davacılar tarafından davalı ... şirketine başvuruda bulunulmuş ise de bir sonuç alınamadığını, öncelikle huzurdaki davanın usul ekonomisi bakımından dava konusu ile tarafları aynı olan.... ATM.'nin ... esas sayılı dosyası ile birleştirilmesini ve fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmak kaydıyla şimdilik 3.600,00 TL tazminatın davalı ... şirketine başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte tahsili ile yargılama masrafları ve vekalet ücretininde davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
(2)Dosyaya tensip aşamasında iken dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde karar verilmiş olduğundan davalı tarafa iş bu dosya üzerinden tebligat yapılamamıştır.
"Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır."
(II) ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPLANAN DELİLLER :
(1)Dosya tensip aşamasında iken birleştirme talepli olarak açıldığı tespit edilmekle dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dosyası celp edilerek incelenmiştir.
(III) DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE:
Dava; kusurlu eylem neticesinde meydana trafik kazası neticesinde oluşan destekten yoksunluk tazminatının poliçe teminatı kapsamında tazmini istemine ilişkindir.
Dosya birleştirme talepli olarak açılmış olmakla, celp edilen.... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dosyasının incelenmesi neticesinde; Mahkememiz dosyası ile davalısının aynı olduğu, davacıların müteveffa ...'nun eşi ve çocukları olduğu, bu kapsamda taraflarının aynı olduğu, anılan dava dosyasının 25/10/2009 tarihli kazaya ilişkin olarak destekten yoksun kalma zararının tazmini istemiyle açıldığı ve dosyanında halen derdest olup yargılama safahatının da aynı düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
6100 sayılı HMK.nun 166-(1) maddesi uyarınca;"Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. "
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, mahkememizin iş bu dava dosyası ile yine mahkememizin ... Esas sayılı dosyası arasında fiili ve hukuki bağlantının mevcut olduğu, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyeceği anlaşıldığından usul ve dava ekonomisi kuralları da gözönüne alınarak 6100 Sayılı HMK 320-(1) maddesi uyarınca evrak üzerinden yapılan inceleme neticesinde her iki dosyanın birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde karar oluşturulmuştur.
(IV) KARAR :
(1)Dava dosyamız ile.... ATM'nin ... Esas Sayılı dosyası arasında HMK.nun 166. maddesi gereğince fiili ve hukuki irtibat bulunması, yargılama ekonomisi ile birlikte farklı kararların önlenmesi amacıyla dava dosyamızın.... ATM.'nin ... Esas Sayılı dava dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
(2)Esasın bu şekilde kapatılmasına, yargılamaya.... ATM'nin ... Esas Sayılı dava dosyası üzerinden devam edilmesine,
(3)Yargılama giderleri ve sair ücretlerin anılan Mahkemece nazara alınmasına,
(4) Kararın resen taraflara tebliğe çıkarılmasına, dava dilekçesinin de iş bu gerekçeli kararla birlikte davalı tarafa tebliğine,
Dair, tarafların yokluğunda esas hükümle birlikte yasa yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 23/01/2018
Katip ...
¸e-imzalıdır
Hakim ...
¸e-imzalıdır
"Bu belge 5070 Sayılı Kanun hükümlerince elektronik imza ile imzalanmıştır."