T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2024/144 Esas
KARAR NO:2024/545
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle)
DAVA TARİHİ:01/03/2024
KARAR TARİHİ:09/09/2024
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden vekili dava dilekçesinde; müvekkili ...'nun ortağı bulunduğu şirketten olan alacaklarına karşılık aldığı ve yetkili hamili bulunduğu ve keşidecisi ... Taah. San ve Tic. A.Ş. (yeni unvanı:... ... A.Ş.) olan, ...Bankası A.Ş. ... Şubesinin ... numaralı TL hesabından keşide edilen, ... çek numaralı, 13.03.2024 keşide tarihli, 10.072,10 TL bedelli çek, ... çek numaralı, 14.03.2024 keşide tarihli, 20.000 TL bedelli çek, ... çek numaralı, 15.03.2024 keşide tarihli, 20.000 TL bedelli çeklerin kaybolduğundan bahisle iptalini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; 6102 sayılı TTK.’nun 818/1.s maddesinin yollamasıyla aynı kanunun 757. vd. maddeleri uyarınca hasımsız olarak açılmış zayi nedeniyle çek iptali davasıdır.
Uyuşmazlığa ilişkin yasal düzenleme olan 6102 sayılı TTK.’nun 818/1-s maddesi yollamasıyla uygulanacak yine aynı yasanın 757. ve devamı maddelerine göre; "iradesi dışında poliçe (çek) elinden çıkan kişi, ödeme yerindeki veya hamilin yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden muhatabın poliçeyi (çeki) ödemekten men edilmesini isteyebilir. 6102 sayılı TTK.’nun 764/1. maddesine göre ise; “elden çıkan poliçe (çek), verilen süre içinde Mahkemeye sunulmazsa iptaline karar verilir”.
İlgili yasa hükmü gereğince dava konusu çeke ilişkin olarak mahkememizce Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde 22 Mart 2024, 1 Nisan 2024 ve 9 Nisan 2024 tarihlerinde birer hafta ara ile üç kez ilan yaptırılmış ve gereken ilanların yapıldığına ilişkin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin ilgili sayfalarının çıktıları resmi internet sitesinden alınarak dosya içerisine alınmıştır.
Dava konusu çeklerin ibraz edilip edilmediği konusunda muhatap bankaya yazılan müzekkereye, çekin ibraz edilmediği yönünde cevap verildiği anlaşılmıştır.
Toplanan delillere, yapılan ilanlara ve dosyaya gelen müzekkere cevabına göre; iptali talep edilen dava konusu çekin davacı tarafın rızası hilafına elinden çıkarak zayi olduğu, muhatap bankadan gelen müzekkere cevabından da açıkça anlaşıldığı üzere çekin muhatap bankaya ibraz edilmediği, dava konusu çekin ortaya çıkmadığı gibi akıbetinin de belli olmadığı anlaşılmakla, TTK.'nun 764. ve devamı maddeleri gereğince davacının talebinin kabulü ile dava konusu yapılan çeklerin zayi nedeniyle iptaline dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin kabulü ile;
... Bankası A.Ş ... Şubesine ait, keşidecisi ... Taah. San ve Tic. A.Ş. (yeni unvanı:... ... A.Ş.) olan, ... çek numaralı, 13.03.2024 keşide tarihli, 10.072,10 TL bedelli çekin,
... Bankası A.Ş ... Şubesine ait, keşidecisi ... Taah. San ve Tic. A.Ş. (yeni unvanı:... ... A.Ş.) olan, ... çek numaralı, 14.03.2024 keşide tarihli, 20.000 TL bedelli çekin,
... Bankası A.Ş ... Şubesine ait, keşidecisi ... Taah. San ve Tic. A.Ş. (yeni unvanı:... ... A.Ş.) olan, ... çek numaralı, 15.03.2024 keşide tarihli, 20.000 TL bedelli çekin ZAYİİ nedeniyle İPTALİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davanın mahiyeti gereği talep eden üzerine bırakılmasına,
4-Talep eden tarafından yatırılan gider avansından geriye kalan kısmın karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, talep eden vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 HAFTA içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı. 09/09/2024
Katip ...
e-imzalı
Hakim ...
e-imzalı