T.C.
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2024/216 Esas
KARAR NO:2025/127
DAVA:İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:02/04/2024
KARAR TARİHİ:18/02/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA DİLEKÇESİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; taraflar arasında devam eden ticari ilişki bulunduğunu, davacının davalının siparişi üzerine şampuan, kişisel bakım seti, ayakkabı cilası, diş seti gibi ürünleri davalıya sattığını, cari hesapta 25/12/2023 tarihi itibariyle davalının 133.905,48 TL borcu ödemediği için .... İcra Müdürlüğü' nün ... Esaslı dosyasında yapılan ilamsız icra takibine davalının itirazı sonucu takibin durduğunu, açıklanan nedenlerle itirazın iptali ile %20 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP DİLEKÇESİ:
Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacının bu ürünleri davalıya teslim ettiğini ispatlaması gerektiğini, fatura dışında sevk irsaliyesi ve teslim tutanağının bulunmadığını, likit bir alacak olmadığından icra inkar tazminatı istenemeyeceğini, davanın reddi ile %20 kötü niyet tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davanın konusu, ticari alacaktan kaynaklı faturaya dayalı ilamsız icra takibine yapılan itirazın iptali davasıdır.
Davacı cari hesaba ve faturaya dayanmış olup, davalı ise malların teslim edilmediğini, bu nedenle alacağın doğmadığını savunmuştur.
Tarafların vergi dairelerinden BA-BS formları istenmiş, mali müşavir bilirkişi tarafların ticari defterleri üzerinde ve dosya üzerinde inceleme yaparak rapor sunmuştur. Bu rapora göre her iki tarafın ticari defterleri onaylı olup tarafların leh ve aleyhlerine HMK 222/2 hükümlerine göre delil teşkil etmektedir. Rapora göre takip tarihi itibariyle davacının ticari defterlerine göre davacı davalıdan 133.905,48 TL alacaklıdır. Davalının ticari defterlerinde ise davalının davacıdan 696.951,47 TL fatura alıp bunun karşılığında 600.000,00 TL çek ve 600.000,00 TL EFT ödemesi yaptığı, davalı şirketin davacıdan 503.048,53 TL alacaklı olduğu tespiti yapılmıştır.
Yine bilirkişi raporunda BA/BS formları incelemesinde, davalı şirketin davacıdan KDV hariç 599.422,35 TL mal ve hizmet alımı olduğu, tüm faturaların temel fatura olmasına rağmen davalının bu faturalara itirazı olmadığı tespiti yapılmıştır. Ticari defterlerde geçen çekin 05/09/2023 tarihinde ... Bankası' na takasa sunulduğu ancak tahsil edilmeden muamelesiz olarak geri iade edildiği tespit edilmiştir.
Bilirkişi raporunda da izah edildiği üzere dava konusu ticari defterlerde ve bilgilerde geçen 600.000,00 TL lik çekin hesaba dahil edilip edilmeyeceğine göre değerlendirme yapılmalıdır. Raporda geçen çekin bankaya ibraz edilmesine rağmen ( takasa ) muamelesiz ve tahsil edilmeden iade edildiği anlaşılmıştır. Eğer bu çek hesaba katılmaz ise davacının davalıdan 133.905,48 TL alacaklı olduğu, eğer bu çek mahsup edilir ise bu sefer davalının davacıdan 466.094,52 TL alacaklı olduğu ortaya çıkacaktır.
Ancak çek bankaya ibraz edilmesine rağmen tahsil edilmemiştir. Dolayısıyla cari hesap değerlendirmesinde davacının tahsilatı bulunmadığından bu çekin bedeli mahsup edilmesi bu aşamada mümkün değildir. Dolayısıyla takip tarihi itibariyle davacının davalıdan 133.905,48 TL alacağı bulunduğundan davanın kabulü yoluna gidilmiştir. Alacak likit olup itiraz haksız olduğundan %20 icra inkar tazminatına karar verilmiştir.
KARAR : Gerekçesi yukarıda yazılı kararda açıklandığı üzere;
1-Davacı tarafın davasının KABULÜ ile,
... İcra Dairesi' nin ... Esas sayılı dosyada yaptığı itirazın 133.905,48 TL için iptali ile bu alacağa takip tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte takibin DEVAMINA,
2-Hüküm altına alınan alacağın %20'si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3-Alınması gereken 9.147,08 TL karar ve ilam harcının 1.617,25-TL peşin harçtan mahsubu ile bakiye 7.529,83 TL harcın davalıdan alınarak Hazine'ye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından ödenen 1.617,25 TL peşin harcın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
5-Davacı tarafından bu yargılama nedeni ile ödenen 427,60 TL başvuru harcı ile 6.075,00 TL posta, tebligat ve bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 6.502,60 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
6-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT gereği hesap olunan 30.000,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
7-Gider avansının harcanmayan kısmının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
8-6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği gereğince Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.600,00 TL arabulucu ücretinin davalıdan alınarak Hazine'ye ödenmesine,
Dair, davacı ve davalı vekillerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İSTİNAF YOLU açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı.18/02/2025
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır