T.C.
İSTANBUL
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2024/397 Esas
KARAR NO :2025/245
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ:05/07/2024
KARAR TARİHİ:17/03/2025
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce yapılan açık yargılaması sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden vekili dilekçesinde özetle; müvekkili ... San. Tic. Ltd. Şti. bir ticari ilişki sonucu; keşidecisi ...A. Ş. olan ...A. Ş., ... Ticari Şubesine ait, ... çek nolu 31/08/2024 keşide tarihli 25.000,00-TL (Yirmi Beş Bin Türk Lirası) bedelli; kıymetli evrakı (çeki) teslim almış yetkili hamili olduğunu, müvekkilinin bahse konu çeki keşideciden teslim alan ... ... San. Ve Tic. Ltd. Şti. isimli firmadan bu firma ile olan ticari ilişkisi kapsamında alındığını; söz konusu çek, müvekkili şirketin yöneticisi ... uhdesinde iken ciro edilmeksizin müvekkilinin içinde çek aslının da bulunduğu cüzdanını kaybetmesi sureti ile zayi olduğunu ileri sürerek dilekçesinde bildirmiş olduğu diğer nedenlerle 25.000,00-TL bedelli çek üzerinden yatırılacak muhik bir teminat karşılığı tedbiren ödemeden men kararı verilmesini talep ettiği görüldü.
HUKUKİ NİTELENDİRME DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; 6102 sayılı TTK.’nun 818/1.s maddesinin yollamasıyla aynı kanunun 757. vd. maddeleri uyarınca hasımsız olarak açılmış zayi nedeniyle çek iptali davasıdır.
Uyuşmazlığa ilişkin yasal düzenleme olan 6102 sayılı TTK.’nun 818/1-s maddesi yollamasıyla uygulanacak yine aynı yasanın 757. ve devamı maddelerine göre; "iradesi dışında poliçe (çek) elinden çıkan kişi, ödeme yerindeki veya hamilin yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden muhatabın poliçeyi (çeki) ödemekten men edilmesini isteyebilir. 6102 sayılı TTK.’nun 764/1. maddesine göre ise; “elden çıkan poliçe (çek), verilen süre içinde Mahkemeye sunulmazsa iptaline karar verilir”.
İlgili yasa hükmü gereğince dava konusu çeke ilişkin olarak mahkememizce Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde 12 Aralık 2024, 4 Aralık 2024 ve 26 Kasım 2024 tarihlerinde birer hafta ara ile üç kez ilan yaptırılmış ve gereken ilanların yapıldığına ilişkin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin ilgili sayfalarının çıktıları resmi internet sitesinden alınarak dosya içerisine alınmıştır.
Dava konusu çekin ibraz edilip edilmediği konusunda muhatap bankaya yazılan müzekkereye, çekin ibraz edilmediği yönünde cevap verildiği anlaşılmıştır.
Toplanan delillere, yapılan ilanlara ve dosyaya gelen müzekkere cevabına göre; iptali talep edilen dava konusu çekin davacı tarafın rızası hilafına elinden çıkarak zayi olduğu, muhatap bankadan gelen müzekkere cevabından da açıkça anlaşıldığı üzere çekin muhatap bankaya ibraz edilmediği, yapılan ilana rağmen dava konusu çekin ortaya çıkmadığı gibi akıbetinin de belli olmadığı anlaşılmakla, TTK.'nun 764. ve devamı maddeleri gereğince davacının talebinin kabulü ile dava konusu yapılan çekin zayi nedeniyle iptaline dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile, davaya konu, ... Bankası, ... Ticari şubesine ait, keşidecisi ...Anonim Şirketi olan, lehtarı ... ... Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olan, keşide yeri İstanbul olan, 31/08/2024 keşide tarihli, 25.000,00 TL (yirmibeşbin) bedelli, ... seri numaralı çekin ZAYİİ nedeniyle İPTALİNE,
2-Alınması gereken 615,40-TL ilam harcından peşin olarak alınan 427,60-TL harcın mahsubu ile bakiye 187,80-TL ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davanın mahiyeti gereği talep eden üzerine bırakılmasına,
4-Talep eden tarafından yatırılan gider avansından geriye kalan kısmın karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, talep eden vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 HAFTA içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerine İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı. 17/03/2025
Katip ...
e-imzalı
Hakim ...
e-imzalı