T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2021/326 Esas
KARAR NO:2024/519
ASIL DAVA:Adi Ortaklığın Feshi
ASIL DAVA TARİHİ:24/05/2021
KARŞI DAVA:Ortaklık Kar Payının Tespit Ve Tahsili
KARŞI DAVA TARİHİ:14/07/2021
KARAR TARİHİ:11/07/2024
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili şirket ile davalı şirket arasında adi şirket statüsünde ... şirketinin kurulduğunu, ortaklık sözleşmesinin "konu ve amaç" başlıklı 5.maddesine göre amacını gerçekleştirme üzerine kurulduğunu, davacı müvekkili şirketin ilgili şirkette pay oranının %58 iken davalı şirketin pay oranının %42 olduğunu, gelinen noktada ne davalı şirket sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmiş ne de artık ortak girişim'in amacını gerçekleştirme ihtimalinin kaldığını, bu bakımdan huzurdaki tasfiye davasını açma gereği hasıl olduğunu, sözleşmenin "tarafların yükümlülükleri" başlıklı 9/1.3 uyarınca müvekkil davacının ortaklık nam ve hesabına ödemiş olduğu 2.500.000-EURO, işin başlangıç tarihinden itibaren 10 ay içerisinde ortaklık tarafından müvekkil davacıya iade edileceği ve yine aynı maddede yer aldığı üzere proje için yapılan 650.000-USD harcama kaleminin de projenin başlangıcından 18 ay içerisinde müvekkil şirketin hesabına iade edileceğinin kararlaştırıldığı, ancak işin başlamasından 19 aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen davalı yan bu zamana kadar müvekkil davacıya payı oranında herhangi bir ödeme yapmadığını, işbu hususun ihtarname ile bildirildiğini, müvekkil davacı şirket bu zamana kadar projeye toplam 952.973,21-USD kaynak sağladığını, ancak davalı taraf bu zorunlu harcama kaleminin ortaklık payı oranında iadesini de bu zamana kadar yapmadığını, bunun yanında davalı şirket yetkilisi ... ana yüklenici / işveren ... İnşaat ve Ticaret A.Ş.tarafından projenin yapıldığı ülke olan Afganistanda kurulu ... A.Ş.Afganistan şubesine temsilen verilen vekaletnameye ve daha sonra ... ile ortak girişim arasında imzalanan 18/03/2020 tarihli protokole aykırı davranarak yetki aşımında bulunduğu tespit edildiğini, davalının bu usulsüz davranışı ortaklık ile ana yüklenici arasındaki güven ilişkisini derinden zedelediğini, ... Şirketi tarafından gönderilen ihtarname ile ... ... ve Afganistan şubesi adına işlem yapma yetkisine getirilen kısıtlamaları ihlal etmesi nedeniyle vekillikten azlettiğini, ana yüklenici Haselsanın bu olaylar üzerine ihtarname ile alt yüklenici sözleşmesini feshettiğini taraflarına bildirdiğini, açıklanan işbu sebeplerle ... Ortak girişim şirketinin müvekkil şirketin fazlaya ilişkin hak ve alacak talepleri saklı kalmak kaydı ile bu aşamada herhangi bir alacak ve tazminat talebi bulunmadığı dikkate alınarak ortaklık sözleşmesi hükümlerine göre tasfiyesine, tasfiye usulünün mahkememizce belirlenmesi karar verilmesini talep etmiş oldukları anlaşıldı.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde; Davacı ve davalı arasında akdedilen adi ortaklık her iki tarafında ortaklığa karşı edim borçlarından mevcut olduğunu, ortalığın amacı sözleşme ile sabit olup, tarafların yükümlülükleri de yine sözleşme çerçevesinde belirlendiğini, bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde müeyyideler gerek sözleşme çerçevesinde gerekse ilgili kanunların emredici hükümleri çerçevesinde müeyyidelere bağlanacağını , fakat davacının kendi kusurlu hareketleri ile ortaklığın amacının ortadan kalkmasına sebep olması ve akabinde ortaklığın tasfiyesi istemiyle dava açmış olması hukukun belki de en esaslı unsuru olan iyi niyet prensiplerine aykırı olduğunu, diğer yandan davacı ile asıl sözleşme ile işi devreden ... projenin tamamlanmasına ilişkin çalışmalarını birlikte yürütmeye devam ettiğini, 2.500.000-EURO teminatı müvekkile değil ortaklığın nam ve hesabına ... İnşaat adına asıl işverene teslim ettiklerini, ... İnşaat'dan ortaklığın tasfiye edildiğinden bahisle iadesinin talep edilmesi gerektiğini, davacının işbu talebi yerine getirmemesi halinde tasfiye memuru tarafından iadesi talep edilmesi gerektiğini, davacı ortaklığın tasfiyesini talep ederken müvekkil şirketi ortaklıktan çıkararak ... İnşaat ile birlikte projenin yürütülmesine devam ettiğini, bu durumun davacının iyi niyetten uzak, ortaklığın amacına aykırı ve müvekkile açık şekilde zarara uğratma niyetiyle yapıldığını, bir diğer talep olan 650.000-USD de ise müvekkilin tek başına sorumluluğunun bulunmadığını, davacı ile müvekkil şirketin ortaklığının temel prensibi gereği ortaklığın uğratıldığı zararlar için hukuki yollar kullanılarak zararların tazmini gerekirken huzurda görülecek davanın açılması davacının da ... ile beraber hareket ettiğinin kanıtı niteliğinde olduğunu,
Karşı dava yönünden ise; müvekkil ile davacı yan arasında imzalanan sözleşme gereği davacı - karşı davalı ile müvekkilin karşılıklı edimler borçlandığı, davacı - karşı davalının müvekkile karşı sözleşmeden doğan borçlara aykırı davrandığı ve ticari teamül ve ahlak kurallarını göz ardı etmiş ortaklığın tasfiyesi talebi ile dava açtığını, müvekkil ve davacı - karşı davalı arasında akdedilen sözleşme adi ortaklığın tabiatı gereği son bulacak olsa da zamanından önce ve diğer ortağın zarara uğratılarak son bulması halinde buna sebebiyet veren taraf zarar ve ziyanın tazmin edilmesi borcu altında olduğunu, davacı - karşı davalıya sözleşmeden doğan borçları ihtarname ile hatırlatıldığı, ortaklığın tasfiye aşamasına girmesiyle somut olayda tarafların tüm taleplerinin adi ortaklığın tasfiyesi işleminde değerlendirilip, tartışılması ve çözüme kavuşturulması gerektiğini, detaylı belirtilen haklı sebepler müvekkil ve davacının ortakları olduğu adi ortaklık açısından gerçekleşmiş bulunduğunu, bu nedenle taraflar arasında kurulu bulunan adi ortaklığın mahkememizce haklı sebebe dayalı olarak feshi ve ortaklık mallarının tasfiyesi için mahkememize başvurma zorunluluğu doğduğunu, açıklanan işbu nedenlerle davacı ...A.Ş.tarafından açılan davanın reddine, karşı davanın kabulüne, müvekkil ile davacı - karşı davalı arasında mevcut olan adi ortaklığın haklı nedenlerle feshine, 2019- 2021 yıllarına ait kar paylarına her yıl için ayrı ayrı en yüksek reeskont faiz işletilerek hesaplanacak miktarın davacı - karşı davalıdan alınarak müvekkiline verilmesine, feshedilen adi ortaklığın mahkememizce tasfiye edilmesine veya tasfiye usulünün belirlenmesine, mahrum kalınan kar sebebi ile beklenen kar oranında zararın tazminine karar verilmesini talep etmişlerdir.
DELİLLER
Davacı vekili delil ve belgelerini ibraz etmiş, davada; İş Ortaklığı Sözleşmesi, .... Noterliğinin 03.03.2021 tarih ve ... yevmiye no.lu ihtarnamesi, ... İle Ortak Girişim arasında imzalanan 18.03.2020 tarihli protokol, ... Şirketi tarafından gönderilen .... Noterliği'nin 01.03.2021 tarih ve ... yevmiye numaralı ihtarname, ... tarafından ...'a verilen .... Noterliği'nin 14.11.2018 tarih ve ...yevmiye numaralı vekaletname, .... Noterliğinin 07.05.2021 tarih ve ... yevmiye sayılı ihtarnamesi, Ortak Girişim'in tüm kayıt ve defterleri, banka hesap hareketleri, bilirkişi incelemesi, tanık, ticari defter ve her türlü kayıtlar, belgeler, taraflar arasında yapılmış olan her türlü yazışma, içtihat, doktrin, yemin, kanuni ve takdiri her türlü delile dayanmışlardır.
Tasfiye Memuru ...'ün 24.02.2023 tarihli raporda: ''...Ortaklığın Varlık ve Borçlarının tespiti ile Ortaklığın dağıtlabilecek karı 20.085.981,79 TL (2.308.713,77 Euro) olarak hesaplandığı..."
Tasfiye Memuru ...'ün 07.09.2023 tarihli ek raporunda; "Ortaklığın Varlık ve Borçlarının tespiti ile Ortaklığın dağıtilbilecek karı 14.526.656,79 TL (1.671.864,30 Euro) olarak hesaplandığı..."
Tasfiye Memuru ...'ün 22.02.2024 tarihli 2. ek raporunda; "Ortak Girişimin rapor içerisinde detaylı olarak açıklandığı üzere, özvarlığı İki seçenekli olarak hesaplanmış olup, özetine aşağıda yer verilmiştir.
1. seçenek hesaplamada, Ana yüklenici ... firmasının Noterden keşide ettiği İhtarname ve Tespit başlıklı yazısı ve ekindeki Ortaklık Girişimin Muavin Defter dökümü dikkate alınmamıştır.
TL EURO
ALACAKLAR 54.123.332,31 5.760.371,23
BORÇLAR 51828.178,16 5.277.167,14
ÖZVARLIK 2.295.154,15 483.204,09
5.HAKEDİŞ 9.178.121,53 885.525,88
DAĞTILACAK KAR11.473.275,68 1.368.729,97
Ortaklığın dağıtılabilecek karı 11.473.275,68 TL(1.368.729,97 Euro) olarak hesaplanmıştır.
2. seçenek hesaplamada ise, ana yüklenici Hasel firmasının ihtarnamesi, Tespit yazısı ve eki muavin defter dökümü dikkate alınmıştır.
TL EURO
ALACAKLAR 1850.539,84 183.723,68
BORÇLAR22.365.891,67 2.352.202,98
ÖZVARLIK20.515.351,83 2.168.479,30
Görüldüğü üzere, ana yüklenici ... firmasının İhtarnamesi ve Tespit yazısı dikkate alındığında, alt yüklenici Ortak Girişimin tahsil edeceği alacak kalmayacağından Özvarlığı da negatife dönmektedir. Diğer bir değişle dağıtılacak karı kalmamaktadır..." Şeklinde rapor düzenlemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Asıl dava adi ortaklığın tasfiyesine, karşı dava ise ortaklık kar payının tespit ve tahsiline ilişkindir.
Davacı ve karşı davacı şirket arasında, dava dışı ... İnşaat Ticaret A.Ş. ile Afghanistan .... arasında imzalanacak olan Kabil - Afganistan’daki, “...” Projesine (Proje) ait sözleşme ve ekleri kapsamındaki işlerin tamamının şartnamelere uygun ve anahtar teslimi olarak şartnamelere ve projelere istinaden her türlü ekipman ve ana malzeme ve diğer malzemelere ait sarf malzemelerinin ve ekipmanlarının temini, ithalat işlemlerinin yapılması gönderilmesi, kazı-dolgu ve inşaat işlerinin fiziken yapılmasını, tüm bu malzemelerin montajı, test ve ayarları yapılarak işletmeye alınıp işverene teslimi amacını gerçekleştirme üzere adi ortaklık kurulduğu, bilahare adi ortaklık ile ... İnşaat Ticaret A.Ş. Arasında alt yüklenicisi sözleşmesi imzalandığı anlaşılmaktadır.
Adi ortaklık Türk Borçlar Kanununun 620/1 maddesinde; "Adi ortaklık sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir." şeklinde tanımlanmıştır.
Adi ortaklık ilişkisi, TBK'nun 639.maddesinde sayılan sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesi ile sona erer. Bu şekilde ortaklığın sona ermesinin başlıca iki sonucu ortaya çıkar. Bunlardan ilki, yöneticilerin görevlerinin sona ermesi, diğeri de ortaklığın tasfiyesidir.
Tasfiye, ortaklığın bütün malvarlığının belirlenip, ortakların birbirleri ile alacak verecek ve ortaklıktan doğan tüm ilişkilerinin kesilmesi yoluyla ortaklığın sonlandırılması, malların paylaşılması ya da satış yoluyla elden çıkarılmasıdır. Diğer bir anlatımla tasfiye memuru tarafından yapılacak bir arıtma işlemi olup; hesap ve işlemlerin incelenip, bir bilanço düzenlenerek, ortaklığın aktif ve pasifi arasındaki farkı ortaya koymaktır.
Tasfiye usulünü düzenleyen Türk Borçlar Kanununun 644.maddesine göre; "Ortaklığın sona ermesi hâlinde tasfiye, yönetici olmayan ortaklar da dâhil olmak üzere, bütün ortakların elbirliğiyle yapılır. Ancak, ortaklık sözleşmesinde, ortaklardan biri tarafından kendi adına ve ortaklık hesabına belirli bazı işlemlerin yapılması öngörülmüşse, bu ortak, ortaklığın sona ermesinden sonra da o işlemleri tek başına yapmak ve diğerlerine hesap vermekle yükümlüdür.
Ortaklar, tasfiye işlerini yürütmek üzere tasfiye görevlisi atayabilirler. Bu konuda anlaşamamaları hâlinde, ortaklardan her biri, tasfiye görevlisinin hâkim tarafından atanması isteminde bulunabilir.
Tasfiye görevlisine ödenecek ücret, sözleşmede buna ilişkin bir hüküm veya ortaklarca oybirliğiyle verilmiş bir karar yoksa tasfiyenin gerektirdiği emek ile ortaklık malvarlığının geliri göz önünde tutularak hâkim tarafından belirlenir ve ortaklık malvarlığından, buna imkân bulunamazsa, ortaklardan müteselsilen karşılanır.
Tasfiye usulüne veya tasfiye sonucunda her bir ortağa dağıtılacak paya ilişkin olarak doğabilecek uyuşmazlıklar, ilgililerin istemi üzerine hâkim tarafından çözüme bağlanır.
Aynı yasanın kazanç ve zararın paylaşımı başlıklı 643. maddesinde ise "Ortaklığın borçları ödendikten ve ortaklardan her birinin ortaklığa verdiği avanslar ile ortaklık için yaptığı giderler ve koymuş olduğu katılım payı geri verildikten sonra bir şey artarsa, bu kazanç, ortaklar arasında paylaşılır.
Ortaklığın, borçlar, giderler ve avanslar ödendikten sonra kalan varlığı, ortakların koydukları katılım paylarının geri verilmesine yetmezse, zarar ortaklar arasında paylaşılır." hükmü yer almaktadır. Katılım payı olarak bir şeyin mülkiyetini koyan ortak, ortaklığın sona ermesi üzerine yapılacak tasfiye sonucunda, o şeyi olduğu gibi geri alamaz; ancak koyduğu katılım payına ne değer biçilmişse, o değeri isteyebilir. Bu değer belirlenmemişse, geri alma, o şeyin katılım payı olarak konduğu zamandaki değeri üzerinden yapılır.( TBK' nun 642. md.)
Keza, aynı yasanın kazanç ve zarara katılma başlıklı 623. maddesine göre de; "Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa, her ortağın kazanç ve zarardaki payı, katılım payının değerine ve niteliğine bakılmaksızın eşittir (Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 2016/16264 esas ve 2017/12680 karar sayılı ilamı).
... İnşaat A.Ş.nin adi ortaklığa ve ortaklığa taraf olan şirketlere keşide ettiği .... Noterliğinden 07.05.2021 tarih ve ... yev. nolu İhtarnamesinde özet olarak;
"...Projedeki hatların zamanında bitirilmediği, ortaklar arasındaki ihtilafın çözülmediği ve şantiyedeki işçi alacaklarının bir süredir ödenmediği, firmamız adına piyasaya 800.000.- USD'nin üstünde borç oluşturulduğu (16.04.2021 tarihli ... e-postası) göz önünde bulundurulduğunda sözleşme şartlarına göre 30 günden fazla gecikmeye düşüldüğü anlaşıldığından taraflar arasında imzalanan 07.10.2019 tarihli alt yüklenici sözleşmesini, 12.03.2020 tarihli protokol 1'i ve buna bağlı varsa diğer sözleşmeleri FESHETTİĞİMİZİ, ortak girişim tarafından yapılan imalatların fesih kesin hakedişine bağlanarak alacak borç ilişkisinin belirlenebileceğini, ortak girişime ait teminatlarını irat kaydedildiğini, irat kaydedilen teminatların borca mahsup edilmeyeceğinin bilinmesini, düzenlenecek kesin hakedişte ortak girişimin alacaklı olduğunun belirlenmesi halinde öncelikle firmamız adına sahada yapılan borçlanmaların bu bedelden ödeneceğinin bilinmesini...” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.
Davacı yan tarafından sunulan ... İnşaat ve Ticaret A.Ş. antetli kağıt olan ve ... A.Ş. kaşesi, YK Başkanı adı yazılı imzalı 02.10.2023 tarihli TESPİTLER başlıklı yazı içeriğinde;
"1.) ... Ortak Girişimi'nin ... İnşaat ve Ticaret A.Ş. Türkive Cari Hesabmda 30.09.2023 tarih itibariyle firmamıza 62.863,03 TL borcu bulunmaktadır. (Ek-159. Cari Hesap Muavin Defteri). ... İnşaat Afganistan Cari Hesabından 3.685.174,19 Avro Teminat alacağımız vardır,
2.) ... Ortak Girişimi ile olan alt yüklenici sözleşmesi alt yüklenici tarafından işin erekliliklerine ve iş programına uyulmamasından dolayı 07.05.2021 tarihinde Ankara 57,Noterliği nce düzenlenen ... yevmiye nolu ihtarname (Ek-2) ile fesih edilmiştir, ilgili ihtarnamede de belirtildiği gibi tum teminatları (kesin teminat, nakit teminat kesintileri, avans esintileri vb.) irad kaydedilmiştir. Kesin hesabın yapılmasının ardından geçmişten alacağı çıkması halinde işin yerine getirilmemesinden dolayı alacağı gelir olarak kaydedilecektir, ... A.Ş'nin alacakları da tahsil edilecektir. Dolayısı ile ... Ortak Girişiminin firmamızdan hiçbir alacağı yoktur.
3.) Tasfiye Memurunun ek raporunda bahsi geçen 5. no.lu hakediş Afganistan da yaşanan yönetim ve rejim değişikliği nedeniyle onaylanmamış olup, tüm teminat ve alacaklarımız da bloke kalmıştır. Ayrıca alt yüklenicinin sözleşmesini 07.05.2021 tarihinde fesih etmiş oluğumuzdan ilgili hesapla bizden herhangi bir alacağı bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildiği görülmüştür.
Mahkememizce usulüne uygun olarak tasfiye memuru atanmak suretiyle ortaklığın bilançosu belirlenmiştir. Tasfiye Memurunun hükme elverişli bulunan 22.02.2024 tarihli 2. ek raporunda adi ortaklığın bilançosu iki seçenekli olarak hesaplanmıştır.
1. seçenek hesaplamada, dava dışı ana yüklenici ... firmasının noterden keşide ettiği İhtarname ve Tespit başlıklı yazısı ve ekindeki Ortaklık Girişimin Muavin Defter dökümü dikkate alınmadığında ortaklığın dağıtılabilecek net karı 11.473.275,68 TL(1.368.729,97 Euro) olarak hesaplandığı,
2. seçenek hesaplamada ise, ana yüklenici Hasel firmasının ihtarnamesi, tespit yazısı ve eki muavin defter dökümü dikkate alındığında, alt yüklenici Ortak Girişimin tahsil edeceği alacak kalmayacağından özvarlığının negatife döndüğü, diğer bir değişle dağıtılacak karı kalmadığı mütalaa edilmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama, toplanan taraf delilleri, hükme elverişli bulunan bilirkişi heyeti kök ve ek raporu ile tüm yargılama dosyası kapsamına göre, yukarıda değinilen hukuksal durum ve somut olayın birlikte değerlendirilmesi sonucunda; davacı ve karşı davacı şirket arasında, dava dışı ... İnşaat Ticaret A.Ş. ile ... arasında imzalanacak olan Kabil - Afganistan’daki, “...” Projesine (Proje) ait sözleşme ve ekleri kapsamındaki işlerin tamamının şartnamelere uygun ve anahtar teslimi olarak şartnamelere ve projelere istinaden her türlü ekipman ve ana malzeme ve diğer malzemelere ait sarf malzemelerinin ve ekipmanlarının temini, ithalat işlemlerinin yapılması gönderilmesi, kazı-dolgu ve inşaat işlerinin fiziken yapılmasını, tüm bu malzemelerin montajı, test ve ayarları yapılarak işletmeye alınıp işverene teslimi amacını gerçekleştirme üzere adi ortaklık kurulduğu, akabinde adi ortaklık ile ... İnşaat Ticaret A.Ş. Arasında alt yüklenicisi sözleşmesinin akdedildiği, ancak alt yüklenici sözleşmesinin .... Noterliğinden 07.05.2021 tarih ve ... yev. nolu İhtarnamesi ile ... tarafından feshedildiği, ... ile asıl işveren arasında kesin hakedişin gerçekleşmediği, Haselsen'ın 02.10.2023 tarihli yazısına göre ancak düzenlenecek kesin hakedişten sonra adi ortaklığın alacaklı olduğunun belirlenmesi halinde ödeme yapılacabileceğinin belirtildiği, adi ortaklığa ait makine ve techizatların da Afganistan'daki iç karışıklık nedeniyle şantiye alanında terkedilmiş olduğu, makinelerin akıbeti konusunda tarafların bilgisinin bulunmadığı, değerlerinin tesbit edilemediği, bu haliyle tasfiye memurunun yukarıda değinilen ikinci ek raporunun ikinci seçeneğinde belirttiği gibi ana yüklenici ... firmasının ihtarnamesi, tespit yazısı ve eki muavin defter dökümü dikkate alındığında, alt yüklenici adi ortaklığın özvarlığının negatife döndüğü, ortaklığı oluşturan şirketlere dağıtılacak bir pay ve/veya kar kalmadığından mevcut haliyle adi ortaklığın fesih ve tasfiyesi dışında bir seçenek bulunmadığı anlaşılmakla asıl davanın kabulüne, ... Anonim Şirketi ile ... İnş. Tur. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Arasında kurulan 03/10/2019 tarihli adi ortaklığın fesih ve tasfiyesine, yine ortaklığı oluşturan şirketlere dağıtılacak bir pay ve/veya kar kalmadığından karşı davanın ise reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Asıl davanın KABULÜNE, ... Anonim Şirketi ile ... İnş. Tur. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Arasında kurulan 03/10/2019 tarihli adi ortaklığın FESİH VE TASFİYESİNE,
a)Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli 427,60- TL'den peşin olarak alınan 59,30 -TL nin mahsubu ile bakiye 368,30 -TL nin davalıdan alınarak Hazine'ye irat kaydına,
b)Davacı tarafından yapılan 59,30-TL başvurma harcı, 59,30-TL peşin harç, 8,50 -TL vekalet harcı, 250,00-TL tebligat/ posta gideri, 6.000,00 -TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 6.377,10-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
c)Kendini vekille temsil ettiren davacı lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca 17.900,00-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2-Karşı davanın REDDİNE,
a)Karar tarihi itibariyle alınması gereken 427,60-TL harcın davacı ... İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nden alınarak HAzine'ye irat kaydına,
b)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
c)Kendini vekille temsil ettiren davalı ... Anonim Şirketi lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca 17.900,00-TL maktu vekalet ücretinin davacı ... İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nden alınarak davalıya verilmesine,
3-Yatırılan avanstan artan kısmın karar kesinleştiğinde yatırana/ vekiline iadesine,
Davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzüne karşı tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK 341. madde uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 11/07/2024
Başkan ...
e-imzalıdır
Üye ...
e-imzalıdır
Üye ...
e-imzalıdır
Katip ...
e-imzalıdır