T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2024/563 Esas
KARAR NO :2025/486
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Bono İptali)
DAVA TARİHİ:05/09/2024
KARAR TARİHİ:19/06/2025
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Bono İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin lehtarı ... Gıda San. A.Ş. olan, keşidecisi ... A.Ş. olan, 24/07/2024 düzenlenme tarihli, 200.000-TL bedelli ve 400.000-TL bedelli 2 adet senedin hamili olduğunu, senetlerin ... Gıda San. A.Ş. Tarafından müvekkiline ciro edildiğini, müvekkilinin akabinde muhatap belirtmeden ciro ederek muhatabına iletmek istediği sırada kaybolduğunu, kayıp meselesine ilişkin olarak senette yer alan bütün muhataplara taraflarınca haber verildiğini, senedin üçüncü şahısların eline geçmesinin müvekkili açısından telafisi imkansız zarar doğurabileceğini, bu nedenlerle davanın kabulü ile dava konusu senetlerin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, kıymetli evrak (senet) iptali istemine ilişkindir.
Dava, TTK'nın 651. ve izleyen maddeleri hükümlerine dayalı olarak açılmış olup, bononun zayii nedeniyle iptali istemine ilişkindir.
Anılan yasa hükmü uyarınca, bonoların ziyaı nedeniyle iptal davası açma hakkı lehtar veya hamile tanınmış bir haktır. Keşidecinin bu hakkı yoktur. Davacı dava açma hakkının bulunduğunu bildirmiş, davacının aktif husumet ehliyetinin bulunmadığına ilişkin mahkemece tespit yapılamadığı gibi, bu yönde üçüncü şahıslarca itiraz ileri sürülmemiştir.
Dava konusu bonoların ilgili iptal talebi üzerine iptali talep edilen işbu bonolar ile ilgili gerekli ilanlar yaptırılmıştır.
HMK. 382. maddesinde kıymetli evrak iptali davalarının çekişmesiz yargı işlerinden sayıldığı görülmekle, bu nedenle davalı keşideci ... Gıda A.Ş. yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Türk Ticaret Kanunun 663. maddesine uygun, aynı yasanın 664. maddesi hükmünde öngörülen gazetede üç defa ilan yapılmış TTK'nın 665. maddesi uyarınca üç aylık süresi içinde ilanı yapılan ve dava konusu bonolar ile ilgili olarak üçüncü şahıslarca bonolar mahkemeye sunulamamıştır. Davacı tarafça, kapsamı hakkında bilgi verilen bonoların, belirlenip ilan olunan süresi içinde mahkemeye sunulmaması nedeniyle iptallerine karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kısmen kabulüyle;
-Keşidecisi ... Gıda A.Ş. olan, lehdarı ... Gıda Sanayi A.Ş. olan, keşide tarihi 24/07/2024 olan, bedeli 200.000,00-TL olan bono ile
-Keşidecisi ... Gıda A.Ş. olan, lehdarı ... Gıda Sanayi A.Ş. olan, keşide tarihi 24/07/2024 olan, bedeli 200.000,00-TL olan bononun
zayi nedeniyle iptaline
2-Davalı şirket açısından davanın pasif husumet yönünden reddine,
3-Hüküm altına alınan miktar üzerinden hesaplanan 615,40-TL ilam harcından peşin alınan 427,60-TL'nin mahsubu ile bakiye 187,80-TL ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen taraflara iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere verilen karar alenen okunup usulen anlatıldı.19/06/2025
Başkan ...
e-imzalıdır
Üye ...
e-imzalıdır
Üye ...
e-imzalıdır
Katip ...
e-imzalıdır