T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2025/566 Esas
KARAR NO :2026/420
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ:31/07/2025
KARAR TARİHİ:05/05/2026
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket lehine ...'ın 1225 kodlu Karataş şubesi, ... numaralı banka hesabı üzerinden keşide edilen 31.08.2025 vade tarihli, 200.000,00-TL bedelli, ... seri numaralı; 30.09.2025 vade tarihli, 150.000,00-TL bedelli, ... seri numaralı; 31.10.2025 vade tarihli, 250.000,00-TL bedelli, ... seri numaralı; 30.11.2025 vade tarihli, 250.000,00-TL bedelli, ... seri numaralı; 31.12.2025 vade tarihli, 250.000,00-TL bedelli, ... seri numaralı ve 31.01.2026 vade tarihli, 400.000,00-TL bedelli, ... seri numaralı olan toplam bedeli 1.500.000,00-TL tutarında olan 6 adet dava konusu çekin müvekkili şirket tarafından ciro edilmeden kaybolduğunu ve çeklere ulaşılamadığını, çeklerin kötü niyetli üçüncü kişilerin eline geçmesi durumunda müvekkili şirketin ticari itibarinin maddi ve manevi olarak zarar göreceğinin açık olduğunu, bu nedenlerle dava konusu çeklerin iptaline karar verilmesini arz ve talep etmiştir.
İhtiyati Tedbir; Mahkememizin 31.07.2025 tarihli tensip zaptı, 5 no.lu ara kararı ile iptali istenen kıymetli evrak bedellerinin %20'si oranında teminat yatırılması halinde ödemeden men yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmiş olup teminatlar yatırılmakla ihtiyati tedbir işlemi yapıldığı görülmüştür.
Dava, kıymetli evrak (çek) iptali istemine ilişkindir.
... Bankası A.Ş.'nin 10/12/2025 tarihli cevabi yazısı ile dava konusu ... seri numaralı çeklerin ... A.Ş. tarafından ibraz edildiği, ... ....'nin 11/02/2026 tarihli cevabı yazısı ile dava konusu ... seri numaralı çekin ise ... tarafından ibraz edildiği belirtilmiştir.
Mahkememizin 23.02.2026 tarihli, 1 no.lu ara kararı ile davacı tarafa TTK 763.madesi gereğince çek istirdat davası açmak üzere iki haftalık kesin süre verildiği, aksi halde çek iptali davasının reddine karar verileceğinin ihtar edildiği, davacı vekilince ... seri numaralı çek yönünden .... Asliye Ticaret Mahkemesinin 2026/... Esas sayılı dosyası ile istirdat davası açıldığı fakat diğer çekler yönünden davacı vekilince süresi içerisinde istirdat davası açılmadığı görülmüştür.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin yerleşik içtihatları ve TTK madde 763 uyarınca çek iptali istemlerinde, yargılama sırasında çek hamilinin ortaya çıkması durumunda, mahkemece çek iptali isteminde bulunan talep edene, mevcut çek hamiline karşı çek istirdadı davası açması için süre verilmeli ve istirdat davasının açılması halinde, çek iptali davasının konusuz kaldığı düşünülerek esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına; açılmaması halinde ise, çek iptali davasının reddi yönünde hüküm kurulması gerekir.
İlke temelinde; hasımsız olarak açılan davalarda, üçüncü kişilerin davaya müdahaleleri halinde davanın çekişmeli duruma gelmesi mümkün ve gerekliyse de; çek iptali davalarında yukarıda açıklanan bu prosedür gereğince, hasımsız şekilde açılan davaya çek hamili üçüncü kişilerin asli ya da fer’i müdahale imkanı mevcut değildir.
Yasal dayanakları ortaya konularak yapılan bu açıklamalardan sonra somut olaya gelindiğinde, davacı vekili dava dilekçesinde iptali istenen çekin kaybedildiği bildirilmiş ise de, zayi olduğu iddia edilen çeklerin ... Bankasına ve ... ....'ne ibraz edildiği görülmekle davacı vekiline TTK madde 763 uyarınca çek istirdatı davası açmak üzere kesin süre verilmiş, davanın açılmaması halinde davanın reddedileceği ara karar ile ihtar edilmiştir. Davacı yanca ... seri numaralı çek yönünden .... Asliye Ticaret Mahkemesinin 2026/... Esas sayılı dosyası ile istirdat davası açıldığı bildirilmiş olup, diğer çekler yönünden verilen süre içinde davanın açıldığına dair bilgi ve belge sunulmamıştır. Bulunan çeklerin zayi nedeniyle iptallerine karar verilemeyeceğinden, kimin uhdesinde olduğu belli olmasına rağmen, hamilden iadesi istenilmeyen ..., ..., ..., ... ve ... seri numaralı çekler yönünden talebin reddine; ... seri numaralı çek yönünden istirdat davası açılmış olmakla dava konusuz kaldığından esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı açıklandığı üzere;
1-..., ..., ..., ... ve ... seri numaralı çekler yönünden davanın REDDİNE,
-..., ..., ..., ... ve ... seri numaralı çekler için uygulanan ödeme yasağının kaldırılmasına,
2-... seri numaralı çek yönünden dava konusuz kalmakla esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
3-Alınması gereken maktu 732,00-TL harcın, peşin alınan 615,40-TL'den mahsubu ile kalan 116,60-TL'nin davacıdan mahsubu ile hazineye irat kaydına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen taraflara iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere oy birliği ile karar verildi.11/05/2026
Başkan ...
e-imzalıdır
Üye ...
e-imzalıdır
Üye ...
e-imzalıdır
Katip ...
e-imzalıdır