T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2021/604 Esas
KARAR NO :2025/229
DAVA:İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:13/09/2021
KARAR TARİHİ:25/03/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalıya teslim edildiği belirtilen 73.200 adet molen zaden baskılı poşet ürününe istinaden düzenlenen ... numaralı faturanın bakiye 16.726,79-TL'lik kısmı ödenmediğinden bahisle , ....İcra Müdürlüğü'nün 2020/... takip sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davalı yanın itirazı ile takibin durduğunu, akabinde yapılan arabuluculuk görüşmelerinden de bir sonuç alınamadığından işbu davanın açıldığını beyan ederek, davanın kabulüne, itirazın iptaliyle takibin devamına, alacağın %20'den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı yana tahmiline karar verilmesini arz ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun davetiye tebliğ edildiği, davaya cevap verilmediği görülmüştür.
TAHKİKAT, DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava; fatura alacağına dayalı olarak başlatılan takibe yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
Mahkememizce celp edilen ....İcra Müdürlüğü'nün 2020/... takip sayılı icra dosyasının yapılan tetkikinde; takibin davacı tarafça davalı aleyhine fatura alacağına istinaden 16.726,79-TL alacağın avans faizi ile birlikte tahsili için yapılan ilamsız icra takibinden ibaret bulunup davalının vekili marifetiyle yasal süre içerisinde sunduğu itiraz dilekçesi ile; ödeme emrine, borca, ferilerine itiraz ettiği, takibin durduğu ve davanın yasal süre içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
Bilirkişi ... tarafından düzenlenen 11/11/2022 tarihli bilirkişi raporunda;
''..Davacı ve davalı tarafından ibraz edilen ticari defterler ve tüm dosya muhteviyatı belgeler üzerinde yapılan incelemelerde;
Dava dosyası içerisinde davacı ile davalı arasındaki ilişkiyi belirleyen yazılı bir sözleşme görülemediği,
Davacı ve davalı şirketlerin kayıtlarının incelenmesinde takip tarihi 21/12/2020 tarihi itibari ile ;
Davacı şirketin kayıtlarında davacı tarafın davalı taraftan 16.726,79-TL alacaklı olduğu,
Davalı şirketin kayıtlarında davalı tarafın davacı tarafa 7.417,02-TL borçlu olduğu,
Buna göre taraftan cari hesapları arasında 9.309,77-TL fark olduğu,
-0,48-TL'lik farkın davalı tarafından yapılan USD ödemelerinden VUK'na göre ticari defterlere kaydında tarafların farklı kurlardan kayıt yapmalarından davacı tarafından döviz satış , davalı tarafından da döviz alış kuru üzerinden hesaplanmasından kaynaklandığı,
-9.357,99-TL'lik farkın , davacı şirket tarafından davalı adına tanzim edilen ... nolu 9.357,99-TL'lik faturanın davacının ticari defterlerinde kayıtlı olup, davalı tarafın ticari defterlerinde kayıtlı olmamasından kaynaklandığı, inceleme sırasında faturanın fotokopisi tarafıma sunulmuş olup, faturanın da e-fatura olmaması, e-arşiv fatura olması sebebi ile sadece sistemden faturanın tanzim edildiğinin görülebildiği, davacıya tebliği ile ilgili bir bilgi görülemediğinden, davacı tarafından da faturanın davalıya teslimi ile ilgili bir belge sunulmadığından, faturanın kabul edilip edilmeyeceği hususunun Sayın Mahkemenizin takdirinde olduğu,
Sayın Mahkemeniz tarafından bu faturanın;
-Kabul edilmemesi halinde davacının davalıdan 7.368,80-TL alacaklı
-Kabul edilmesi halinde davacının davalıdan 16.726,79-TL alacaklı olduğu hususlarını,
Sayın Mahkemenizin takdirlerine Saygı ile arz ederim. "şeklinde mütalaada bulunmuşlardır.
Bilirkişi ... tarafından düzenlenen 13/11/2023 tarihli bilirkişi ek raporunda;
''..1-Davacı şirket vekili tarafından Sayın Mahkemenize sunulan 22/11/2022 uyap tarihli dilekçesinin ekinde yer alan belgelerin incelemesi aşağıda arz edilmiştir.
*Davacı .... Tic. A.Ş., ile davalı Kalite Ambalaj - ...arasında imzalanan 04/10/2019 tarihli Satış Sözleşmesi'nin sunulduğu,
İşbu sözleşmede;
¸
**El yazısı ile "80.000 seksenbin adet" olarak yazılı olduğu görülmektedir.
Klişe / Silindir Bedeli: Klişe bedeli alınmayacak fakat 1 sene içerisinde sipariş gelmez ise klişe yarı yarıya ödenecektir.
Teslim Yeri: İstanbul
Ödeme: %30 ön ödeme, kalan kısmı mal teslimi öncesi peşin
Teslimat Zamanı: Kromolin onayından sonra 6-7 hafta
Sipariş Geçerlilik : 1 hafta
Fatura , Türk Lirası Cinsinden ve düzenleme tarihindeki TCMB Döviz Satış kuru dikkate alınarak düzenlenir.
Alınan avans ödemeleri (nakit veya çek) alındığı para biriminden cari hesaba ilenmektedir...
Bilgilerinin yer aldığı görülmektedir.
*Yazının ekinde ayrıca davacı şirket tarafından davalı ... ... - Kalite Ambalaj adına tanzim edilen 29.11.2019 tarih ... nolu 9.357,99-TL tutarlı ve 30.11.2019 tarih ... nolu 37.410,12-TL tutarlı 2 adet e-arşiv faturası fotokopisi sunduğu görülmüş olup, faturalarda yer alan detay bilgiler aşağıdaki tablolarda arz edilmiştir.
¸¸
2-Sayın Mahkemenize sunmuş olduğum 11.11.2022 tarihli kök raporumda "Tarafların Cari Hesapları Arasındaki Farkların İncelenmesi" kısmında tarafların ticari defterlerine farklı kurlardan kayıt yapmalarından kaynaklı olarak aralarında 48,22-TL fark olduğu tespit edilmiştir, hesaplamalar ve sonuç bölümündeki tespit edilen bakiyeler bu tutar üzerinden hesaplanmış olup, ancak açıklama ve sonuç kısmında sehven 0,48-TL yazılarak yazım hatası yapılmıştır. Dolayısı ile bakiye hesaplamaları doğru olarak 48,22-TL üzerinden yapılmıştır.
3-Sayın Mahkemenize sunmuş olduğu 11.11.2022 tarihli kök raporumun sonuç bölümünde 9.357,99-TL'lik fatura farkı ile ilgili olarak;
-9.357,99-TL'lik farkın , davacı şirket tarafından davalı adına tanzim edilen ... nolu 9.357,99-TL'lik faturanın , davacının ticari defterlerinde kayıtlı olup, davalı tarafın ticari defterlerinde kayıtlı olmamasından kaynaklandığı, inceleme sırasında faturanın fotokopisi tarafıma sunulmuş olup, faturanın da e-fatura olmaması , e-arşiv fatura olmaması sebebi ile sadece sistemden faturanın tanzim edildiğinin görülebildiği, davacıya tebliği ile ilgili bir bilgi görülemediğinden, davacı tarafından da faturanın davalıya teslimi ile ilgili bir belge sunulmadığından, faturanın kabul edilip edilmeyeceği hususunun Sayın Mahkemenizin takdirinde olduğu, " şeklinde belirtmiş idim.
Davacı vekili tarafından Sayın Mahkemenize sunulan beyan dilekçesi ekinde yer alan davacı şirket tarafından , davalı adına tanzim edilen ve taraflar arasındaki 9.357,99-TL'lik cari hesap farkını oluşturan ... nolu 9.357,99-TL'lik faturanın e-arviş fatura olduğu ve faturanın taraflar arasında imzalanmış sözleşme ile ilgili olarak tanzim edilmiş "TK H KLİŞE BEDELİ" açıklamalı klişe bedeli faturası olduğu görülmektedir.
Somut olayda davacı tarafından da faturanın davalıya teslimi ile ilgili bir belge sunulmamış olup, bu faturanın davalı tarafa tebliği ile ilgili olarak "...Klişe bedelinin bir hizmet bedeli olduğunu, fiziki bir mala ilişkin olmadığını, klişe bedelinin bir hizmetin verilmesinden kaynaklandığını, basımdan önceki hazırlık aşamasını temsil ettiği, faturada miktar olarak belirtilen "5" sayısının ürün değil , basımda kullanılan renk sayısı ifade ettiği, ortada somut bir mal olmamasından ve faturanın hizmet bedeline ilişkin olmamasından dolayı sevk irsaliyesi bulunmadığını, klişe bedelinin uygulamadaki yerine ilişkin olarak baskı iş ve işlemlerinde uzman bir bilirkişinin görüşüne başvurabileceğini..." şeklinde açıklama yaptığı ve taraflar arasında imzalanmış 04.10.2019 tarihli Satış Sözleşmesi'nin sunulduğu görülmektedir.
Taraflar arasında imzalanmış 04.10.2019 tarihli Satış Sözleşmesi'nin 100.000 adet Kilitli ... Torba ile ilgili olarak imzalandığı, sözleşmede "Klişe /Silindir Bedeli: Klişe bedeli alınmayacak fakat 1 sene içerisinde sipariş gelmez ise klişe yarı yarıya ödenecektir." hükmünün yer aldığı, davacı tarafından , davalı adına 30.11.2019 tarihinde 73.700 adet ... kilitli torba faturasının tanzim edildiği, bu faturanın her iki tarafın ticari defterlerinde kayıtlı olduğu, buna göre taraflar arasında imzalanan Satış Sözleşmesi'nin 100.000 adet Kilitli ... Torba (El yazısı ile "80.000 seksenbin adet" olarak yazılı olduğu) ile ilgili olarak imzalandığı, davalı tarafından da 73.700 adet ... kilitli torba alımının yapıldığı görülmekte olup, davacı tarafında da bu sözleşmeye istinaden "TK H KLİŞE BEDELİ" açıklamalı 9.357,99-TL'lik e-arviş faturasının düzenlendiği anlaşılmakta olup, sunulan sözleşme fotokopisinde "klişe bedeli" ile ilgili bir bilgi / tutar görülememiş , davacı tarafından da tutar ile ilgili bir belge sunulmamıştır.
Sayın Mahkemenize sunmuş olduğu kök raporumun 6 ve 7 sayfalarında belirrtiğim üzere söz konusu faturanın e-arşiv fatura olması, e-fatura olmaması sebebi ile sadece sistemden faturanın tanzim edildiğinin görülebildiği, davacıya tebliği ile ilgili bir bilgi görülememektedir. Ancak e-arşiv fatura düzenlenen firmaların mali müşavirleri (somut olayda davalı firmanın mali müşaviri) fatura tanzim edildikten sonraki ayda KDV beyannamesi düzenlemesi sırasında sistemden sorgulama yapılarak, firma adına karşı firmalar tarafından (somut olayda davacı firma tarafından) fatura düzenlenip düzenlenmediği aylık olarak görülebilir, bu sorgulama mali müşavirler tarafından aylık olarak yapıldığı gibi haftalık olarak veya günlük olarak da yapılabilir, e-arşiv fatura sisteminde yapılan sorgulamada sadece faturayı kesen firmanın unvanı, faturanın tarihi , tutarı, numarası görülebilir faturanın görüntüsü görülemediği için fatura açıklaması görülememektedir.
Bu açıklamalar çerçevesinde taraflar arasındaki cari hesap farkını oluşturan 9.357,99-TL'lik e-arşiv klişe bedeli faturasının kabul edilip edilmeyeceği hususu Sayın Mahkemenizin takdirindedir.
Sayın Mahkemeniz tarafından bu faturanın;
-Kabul edilmemesi halinde davacının davalıdan 7.368,80-TL alacaklı
-Kabul edilmesi halinde davacının davalıdan 16.726,79-TL alacaklı olduğu hususlarını,
Sayın Mahkemenizin takdirlerine Saygı ile arz ederim. "şeklinde mütalaada bulunmuşlardır.
Bilirkişi ... tarafından düzenlenen 14/02/2025 tarihli bilirkişi 2.ek raporunda;
''..Tarafların e fatura mükellefi olup olmadığı hususu taraflarca kendi portalları ile ilgili olarak sunulan bilgi ve belgelerden görülebileceği Sayın Mahkemenizin takdirlerindedir.
Davaya konu ... numaralı fatura nedeniyle davalının kısmi bir ödeme yapıp yapmadığı ile ilgili olarak yapılan incelemede;
Dava konusu alacakla ilgili olarak davacı .... Tic. A.Ş., tarafından davalı ... ... hakkında 16.729,79-TL tutarında ki toplam alacağın tahsili ile ilgili olarak ....İcra Müdürlüğü'nün 2020/... takip sayılı dosyası ile 21.12.2020 tarihi itibariyle takibe geçtiği görülmektedir.
Sayın Mahkemenize sunmuş olduğu kök raporumun tanzimim aşamasında tarafların ticari defter kayıtlarının incelenmesinde ve yukarıda arz ettiğim gibi dava konusu 16.729,79-TL'lik alacağın;
9.357,94-TL'lik kısmının; 29.11.2019 tarih ... numaralı 9.357,94-TL'lik "klişe bedeli açıklamalı davalının ticari defterlere kayıtlı olmayan faturadan kaynaklandığı, dolayası ile bu fatura ile ilgili davalı tarafından herhangi bir kısmi ödeme yapılmadığı,
7.368,80-TL'lik kısmının ; 30.11.2019 tarih ... numaralı 44.143,94-TL'lik hem davacının hem de davalının ticari defterlerine kayıtlı olan fatura ile ilgili olduğu, bu fatura ile ilgili olarak davalı tarafından yapılan kısmi ödemelerden sonra kalan bakiyesi olduğu,
Buna göre alacağın 7.368,80-TL'lik kısmı ile ilgili olarak taraflar arasında bir mutabakatsızlık olmadığı, alacağın 9.357,94-TL'lik kısmı ile ilgili davalı tarafından itiraz yapıldığı, faturanın e-arşiv fatura olduğu, faturanın davalı tarafa mail yolu ile gönderildiğinin anlaşıldığı, dava dosyası içerisinde de davalı tarafından bu faturanın muhteviyatına itiraz edildiği hususunda herhangi bir bilgi / belge bulunmadığı görülmüştür.
Sayın Mahkemeniz tarafından 9.357,94-TL'lik faturanın ;
-Kabul edilmemesi halinde davacının davalıdan 7.368,80-TL alacaklı
-Kabul edilmesi halinde davacının davalıdan 16.726,79-TL alacaklı olduğu hususlarını,
Sayın Mahkemenizin takdirlerine Saygı ile arz ederim. "şeklinde mütalaada bulunmuşlardır.
Yargılama kapsamında toplanan tüm delillerin değerlendirilmesi sonucunda; Davacı tarafın ödenmeyen bakiye fatura alacağı bulunduğundan bahisle eldeki davayı ikame ettiği, davalı yanın davaya cevap vermediği gibi ödeme iddiasının da bulunmadığı, tarafların defterlerinin incelendiği bilirkişi raporlarında tespit edildiği üzere faturaların aidiyeti inkar edilmeyen mail kayıtları uyarınca davalıya tebliğ edilmiş olduğu, kaldı ki e-arşiv fatura olmaları nedeniyle davalı tarafça sistem üzerinden iade edilemese de fiziken iadesinin mümkün olduğu ancak bir iadenin bulunmadığı, taraflar arasındaki sözleşmenin incelenmesinde; TL faturanın düzenlenme tarihindeki satış kuru üzerinden hesaplanacağının, klişe bedelinin 1 sene içinde sipariş gelmemesi durumunda yarı yarıya ödeneceğinin kararlaştırıldığı, 80.000 adet torba satışına ilişkin olduğu, davalı tarafça anılan tutardan daha az bir alım yapılmış olması nedeniyle klişe bedelinin yarısının da ödenmesi gerektiği, davalı tarafın talep edilen bedelin fahiş olduğu veya başkaca bir fiyat üzerinden anlaşıldığı yönünde itirazının bulunmadığı anlaşılmakla; davanın kabulüne, alacak davalı tarafça da belirlenebilir olduğundan icra inkar tazminatı talebinin de kabulüne dair miktar itibari ile kesin olmak üzere aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile,
... .İcra Müdürlüğünün 2020/... takip sayılı dosyasında, takip tarihi itibari ile davacının davalıdan 16.726,79-TL asıl alacak tutarı kadar alacaklı olduğunun tespiti ile bu miktara vaki itirazının iptaline, takibin diğer kayıt ve şartlarla aynen devamına,
Alacak likit olmakla % 20 sine denk gelen 3.345,36-TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2-Kabul edilen dava değeri üzerinden hesaplanan 1.142,61-TL karar-ilam harcından, davacı tarafça peşin yatırılan 202,03-TL harcın mahsubu ile bakiye 940,58-TL harcın davalıdan tahsili ile Hazine'ye gelir kaydedilmesine,
3-Dava tam kabul ile sonuçlandığından, davacı tarafça yapılan 3.804,10-TL yargılama giderinin, davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
4-Davalı taraf yargılama gideri yapmadığından bu hususta bir karar verilmesine yerolmadığına,
5-Davacı taraf kendisini vekille temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve takdir olunan 16.726,79-TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya ödenmesine,
6-Dava tam kabul ile sonuçlandığından, davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmesine YEROLMADIĞINA,
7-Taraflarca yatırılan avansların kullanılmayan kısmının, karar kesinleştiğinde, istek halinde ilgili tarafa iadesine,
8-Davacı tarafça yatırılan 202,03-TL peşin ve 59,30-TL başvuru harcı olmak üzere toplam 261,33-TLnin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
9-Devletçe karşılanan 1.320,00-TL arabuluculuk ücretinin, davalıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydedilmesine,
Dair ,taraf vekillerinin yüzüne karşı , miktar bakımından KESİN olarak verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.25/03/2025
Katip ...
¸e-imzalıdır
Hakim ...
¸e-imzalıdır