T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2024/568 Esas
KARAR NO :2025/357
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ:26/09/2024
KARAR TARİHİ:07/05/2025
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili 26/09/2024 tarihli dava dilekçesi ile;
Müvekkili şirket, davaya konu Keşidecisi ... olan ... Şubesi’ne ait ... seri numaralı 16/09/2024 keşide tarihli 800.000,00-TL çek(sekizyüzbintürklirası) bedelli çeki (EK- Çek Görüntüsü) faktoring müşterisi ... MAKİNA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ile 01.09.2022 tarihinde imzaladığı faktoring sözleşmesi, 20.06.2024 tarihli Alacak Bildirim Formu Ödeme Araçları Tevdi Bordrosu/Ön Ödeme Talimatı ile 14.06.2024 tarihli ve ... numaralı faturaya dayanarak devir ve temlik alındığını, Müvekkili şirket tarafından faktoring işlem amaçlı teslim alınan bu davaya konu edilen çek ... Faktoring A.Ş. Bünyesinde kaybolduğunu, keşidecisi ... olan ... Şubesi’ne ait ... seri numaralı 16/09/2024 keşide tarihli 800.000,00-TL çek(sekizyüzbintürklirası) bedelli çeki hakkında ihtiyati tedbir olarak ödeme yasağı kararı verilmesini ve bu kararın çek muhatabı olan bankaya bildirilmesini ve kaybolan bahse konu çekin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
DELİLLER , TAHKİKAT VE GEREKCE :
Dava, TTK.nun 757-765.madde hükümlerine göre zayi nedeniyle çek iptali isteğine ilişkindir.
Keşidecisi ... olan ... Şubesi’ne ait ... seri numaralı 16/09/2024 keşide tarihli 800.000,00-TL çeke % 15 teminat karşılığında ödeme yasağı konulmasına" karar verildiği, teminat miktarının dosyaya yatırıldığı anlaşılmıştır.
Mahkememizce 1., 2. ve 3. İlan işlemlerinin tamamlandığı, ilan suretlerinin dosya içerisine alınmıştır.
TTK.757-765 maddelerinde yer alan yasal düzenlemeye, yerleşik uygulamaya ve ilmi açıklamalara göre zayi nedeniyle kıymetli evrakın iptalini isteme hakkı nedeniyle, çekin zayi olması halinde hak sahibine iptal kararı alarak, hakkını çeksiz olarak ileri sürme ya da yeni bir kıymetli evrak tanzimini isteme olanağı tanınmak istemiştir. (TTK.652 m.)
Mahkememizce TTK.762.maddesi gereğince Ticaret Sicili Gazetesinde birer hafta arayla 3 (üç) kez ilan yaptırılmış ve çek üzerinde ilk ilandan itibaren 3 aylık bekleme süresi içinde herhangi bir hak ileri süren ya da itiraz eden olmadığı anlaşılmıştır.
Mahkememizce yapılan yargılama sonucu; dava konusu çekin davacı zilyetliğindeyken zayi olduğu anlaşıldığından Türk Ticaret Kanununun 757, 760, 762 ve 764 maddeleri gereğince davacı tarafından zayi edilen dava konusu çekin iptaline dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
Keşidecisi ... olan ... Şubesi’ne ait ... seri numaralı 16/09/2024 keşide tarihli, keşide yeri Darıca olan 800.000,00-TL (sekizyüzbintürklirası) bedelli 1 adet çekin ZAYİ NEDENİ İLE İPTALİNE,
2-Davacı tarafça dosyamıza yatırılan teminat miktarının HMK'nun 392/2. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden yahut ihtiyati tedbirin kaldırılmasından itibaren 1 ay içerisinde tazminat davası açılmaması halinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli 615,40 maktu karar ve ilam harcının davacı tarafça peşin yatırılan 427,60 TL'nin mahsubu ile kalan bakiye 187,80 TL'nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, talep eden vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 07/05/2025
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır