T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
"Davanın Reddi"
ESAS NO : 2024/150 Esas
KARAR NO : 2024/678
DAVA : Alacak (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 11/03/2024
KARAR TARİHİ : 22/10/2024
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili ağırlıklı olarak ortak olduğu ... Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti'nin sahip olduğu bir kısım payları ...Noterliğinde düzenlenen devir senetleri ile davalılara devrettiğini, devirlerin nominal bedel üzerinden yapıldığını, şirketin ve payların gerçek değerinin bunun çok üzerinde olduğunu, devir aşamasında müvekkili usul gereği devir bedellerini aldım demişse de kendisine bugüne kadar ödeme yapılmadığını, devir bedelleri davalılar tarafından ödenmediğinden davalılara ... Noterliğinin 31 Ocak 2024 tarih ve ... yevmiye nolu ihtarname gönderilmiş ve ödenmeyen devir bedellerinin ödenmesi talep edildiğini, ihtarname ile verilen sürede ödeme olmadığından arabuluculuğa başvurulduğunu ve yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç alınamadığını iddia ederek; davalılardan ayrı ayrı, şirket pay devir bedelleri olan 634.500 TL nin (TOPLAM 1.269.000 TL) ihtarname tarihinden itibaren iskonto faizi ile birlikte tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalılar vekili cevap dilekçesinde özetle; Davaya konu olan ... San. İç ve Dış Tic. Ltd Şti firmasının kurucusu müvekkillerinin babası olan müteveffa ... olduğunu, ... tarafından şirket kurulması akabinde bir kısım hisseler davacıya (şirket kurucusunun kardeşi) devredildiğini, pay devirleri davaya konu şirketin kurucusu olan müvekkillerinin babası müteveffa ... tarafından 22/10/2020 tarihli pay devir sözleşmesiyle devredilmiş olup işbu devir karşılığında devreden taraf olan müvekkillerinin yasal mirasçısı olduğu ... 'ye davacı tarafından herhangi bir karşılık bedel ödenmediğini, davacının davadışı müteveffa ...'ye borcu olduğunu davanın ikame edildiği tarihe dek bu bedelin ödenmediğini, akabinde şirketin mevcut şartları, davacının diğer hissedarlar ile anlaşmaması üzerine davacının da talebi ile pay devirleri 28/12/2022 tarihli ... Noterliğince; ... yevmiye numaralı pay devir sözleşmesiyle ... ... 'ye, ... yevmiye numaralı pay devir sözleşmesiyle ise diğer müvekkil ... ... 'ye noter huzurunda ve usulüne uygun olacak şekilde bir kısım hissesini devrettiğini, akabinde kalan hisselerini ise 06/07/2023 tarihinde ... Noterliğinin ... yevmiye numaralı pay devir sözleşmesiyle 6345 adet 158.625 -TL devir bedelli hissesini müvekkillerinden ... ... 'ye devrettiğini, akabinde davacının bahse konu olan şirket ... San. İç ve Dış Tic. Ltd Şti firmasında başkaca hissesi kalmadığını, davaya konu pay devir sözleşmesi usulüne uygun olarak yapıldığını, pay bedellerinin ödendiği devir sözleşmesine açıkça şerh olarak düşüldüğünü, dava dilekçesine konu olan ... San. İç ve Dış Tic. Ltd Şti nezdinde üzerine kayıtlı olan son 6345 adet 158.625-TL devir bedelli son hisse devrinin yapıldığı gün davacı tarafından ibraname imzalandığını, ilgili ibranamede; davacının başkaca hak ve alacağının kalmadığını bu konudaki dava hakkından açıkça feragat ettiği 06/07/2023 tarihinde açıkça beyan ettiğini, ibraname karşılığı her biri 85.000 TL bedelli olan 3 adet çek karşılığı toplam 255.000-TL davacıya ödendiğini. davaya konu hisse devir sözleşmeleri ile davacı şirketteki payını tüm aktif ve pasifleri ile birlikte devrettiğini ve bu hususun şirket karar defterine işlendiğini, şirket değeri / bilançosu belirlenirken şirketin aktif mal varlığı yanında pasif unsurların da ayrıca yer aldığını savunarak; davanın usulden ve esastan reddine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER: Arabuluculuk son tutanağı, .... Noterliğ'nin 31/01/2024 tarih ve ... yevmiye sayılı ihtarname ve tebliğ şerhleri, ... Ltd Şti'nin vergi beyannameleri, gelir ve gider tabloları ve tüm vergi kayıtları, ... Ltd Şti'nin ticaret sicil kayıtları, ... Noterliğinin 28/12/2022 tarih ... yevmiye numaralı Limited Şirketi Pay Devri sözleşmesi, ... Noterliğinin 28/12/2022 tarih ... yevmiye numaralı Limited Şirketi Pay Devri Sözleşmesi, ... Sanayi İç ve Dış Tic Ltd Şti'nin ticari defter ve kayıtları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre; taraflar arasında düzenlenen hisse devir sözleşmesi nedeniyle hisse devir bedelinin ödenmemesinden kaynaklı başlatılan icra takibine vaki olmuş itirazın İİK'nın 67/1. maddesi uyarınca iptali ve icra inkar tazminatı istemine ilişkindir.
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ortağı olduğu dava dışı ... Ltd Şti'de sahip olduğu bir kısım payları ... Noterliği tarafından düzenlenen devir senetleri ile davalılara devrettiğini, devirlerin nominal bedel üzerinden yapıldığını, şirketin gerçek değerinin hisse devir bedelinden daha fazla olduğunu, kendisine bugüne kadar herhangi bir ödeme yapılmadığını, davalılara gönderilen ihtarnameye rağmen ödeme yapılmadığını belirterek davalılardan ayrı ayrı şirket pay devir bedeli olan 634.500,00 TL'nin ihtarname tarihinden itibaren iskonto faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalılar vekili cevap dilekçesinde özetle; yetkili mahkemenin ... Asliye Ticaret Mahkemesi olduğunu, pay devirlerinin gerçekleştiği yerin ... olduğunu, zamanaşımı itirazında bulunduklarını, davaya konu olan pay devri bedellerinin davacı tarafa ödendiğini, pay devir sözleşmesinin usulüne uygun olarak yapıldığını ve pay bedellerinin ödendiğinin devir sözleşmesine açıkça şerh olarak düşüldüğünü, davacı tarafça ibraname imzalandığını ve davacı tarafın başkaca alacağının kalmadığını açıkça beyan ettiğini, davacı taraf genel kurul pay defterinde ödemenin alındığına ilişkin olarak imza attığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava zorunlu arabuluculuğa tabi davalardan olup davacı tarafça dosyaya sunulan 29/02/2024 tarihli arabuluculuk son anlaşmazlık tutanağı ile davacı tarafça zorunlu arabuluculuk dava şartının yerine getirildiği ve tarafların anlaşamadığı anlaşılmıştır.
Davalıların Mahkemenin yetkisine ilişkin itirazın hisse devir işleminin ...'da yapıldığı ve davalılardan birinin yerleşim yeri Fatih olduğu ve İstanbul yargı çevresi içerisinde kaldığı anlaşılmakla reddine karar verilerek yargılamaya devam olunmuştur.
Davacı vekilinin tanık dinletme talebinin davacı ve davalılar arasında amca-yeğen ilişkisinin olduğu, HMK 203/1-a maddesinde yer alan senetle ispat zorunluluğunun istisnaları arasında yer almadığından reddine karar verilerek yargılamaya devam olunmuştur.
Davalıların zamanaşımı definin dava konusu alacağın 27/09/2023 tarihli hisse devir sözleşmesinden kaynaklı olduğu ve 10 yıllık zamanaşımı süresi dolmadığından reddine karar verilerek yargılamaya devam olunmuştur.
Davacı taraf dava dilekçesinde hisse devir sözleşmesi, hisse devrine konu şirketin ticaret sicil kayıtları, vergi kayıtları, gelir-gider tabloları, ticari defter ve kayıtları ve bilirkişi incelemesine dayandığı anlaşılmıştır.
Mahkememizce yapılan yargılama sırasında yaptırılan bilirkişi incelemesi neticesinde Mali Müşavir Bilirkişi ... ve Ticaret Hukuku Alanında Uzman Bilirkişi ... tarafından 02/09/2024 tarihinde düzenlenen bilirkişi raporuna göre; "dava dışı ... Şirketinin 2000 yılında kurulduğu, 2023 yılının 7. Ayına kadar bir çok kez pay devri gerçekleştirildiği, davacının 23.08.2000 kuruluş tarihinden 07.07.2023 tarihine kadar şirkette paya sahip olduğu, bu devirlerden 28.12.2022 tarihinde gerçekleşen devirde davacının 57.105 payından 50.760 adedini, 1.269.000,00 TL karşılığında davalılara devrettiği, dosya içerisindeki pay devir sözleşmelerine bakıldığında, noterde düzenlenen pay devir sözleşmelerinin her ikisinde de devir bedelinin tahsil edildiğinin belirtildiği, dosya içerisinde noter pay devir sözleşmelerinde kararlaştırılan ve ödendiği belirtilen tutar haricinde bu devir ile ilgili başka bir tutar olduğu ya da bedelin farklı vadelerde tahsil edileceğine dair bir belge ya da kambiyo evrakına rastlanılmadığı, dosya içerisinde, davalının sunmuş olduğu ibraname ve ibranamede belirtilen çeklere ilişkin beyan olmakla birlikte, bu ibranamenin niza konusu olan pay devrine değil, bu pay devrinden sonra davacının elinde kalan 6.345 adet paya karşılık gelen 158.625,00 TL’ lik hissenin, toplam 255.000 TL karşılığında devrine ilişkin olduğu, ... Noterliği 28.12.2022 tarih ile ... ve ... yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmelerinde belirtilen bedelin tahsil edilmediği ya da bedelin resmi belgede gösterilenden fazla olduğuna dair bir evraka rastlanılmadığı, bu bakımdan davacının mevcut verilerle davalılardan alacaklı olduğunun tespit edilemediği" şeklinde rapor düzenlenmiştir.
Türk Medeni Kanunu'nun 6. maddesi hükmü uyarınca; kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Gerek doktrinde, gerek Yargıtay içtihatlarında kabul edildiği üzere ispat yükü, hayatın olağan akışına aykırı durumu iddia eden ya da savunmada bulunan kimseye düşer. Öte yandan, ileri sürdüğü bir olaydan kendi yararına haklar çıkarmak isteyen kimsenin, iddia ettiği olayı ispatlaması gerekir (HMK madde 190). Bu nedenle ispat külfeti öncelikle davacıdadır. Davacı ise hukuki ilişki gereği iddiasını ancak yazılı delil ile ispat edebilir. Bu yazılı delil, tarafların getirecekleri ve onların imzalarını taşıyan bir belge olmalıdır. Yazılı delille veya yazılı delil başlangıcı yoksa davanın, ikrar (HUMK. md.236-HMK.md.188) yemin (HUMK.md.344-HMK.md227) gibi kesin delillerle de ispat edilmesi olanaklıdır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 200. maddesi gereğince bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri 2.500 Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle bu miktardan aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında somut olaya bakıldığında ise, eldeki uyuşmazlığın hisse devir bedelinin ödenip ödenmediği ve bedelde muvazaa iddiasına dayalı olduğu, davacının dava dışı ... San. İç ve Dış Tic. Ltd Şti'de sahip olduğu payları ... Noterliği 28.12.2022 tarih ile ... ve ... yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri sözleşmesi ile davalılara devrettiği, eldeki uyuşmazlığa konu ... Noterliği 28.12.2022 tarih ile ... ve ... yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmelerinde davacının dava dışı şirketteki ... payına karşılık devir bedelinin her bir davalı için 634.500,00 TL olduğu ve sözleşme metninde "Devir bedelini nakden ve tamamen aldım" ifadesinin yer aldığı, HMK'nın 205/1. madde uyarınca, imzası inkar edilmeyen belge aksi kanıtlanmadığı sürece kesin delil niteliğindedir. Bu halde davacının, bedelin ödenmediği ve bedelde muvazaa iddiasını kesin delillerle ispat etmesi gerekir. Dosya kapsamında davacı tarafça sunulmuş yazılı bir delil bulunmadığı gibi yemin deliline de dayanılmamıştır. Davacı taraf davasını ispatlayamadığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı tarafça davalı aleyhine açılan davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesine göre alınması gereken 427,60-TL harcın peşin alınan 21.671,35-TL harçtan mahsubu ile fazla yatırılan 21.243,75-TL'nin davacıya iadesine,
3-Tarafların zorunlu arabuluculuk sürecinde anlaşamamaları nedeniyle 6325 Sayılı Kanunun 18/A-13 maddesi uyarınca zorunlu arabuluculuk gideri olan 3.800,00-TL'nin davacıdan tahsil edilerek hazineye gelir kaydedilmesine,
4-Davalı ... ... lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap olunan 99.175,00-TL nisbi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı ... ...'ye verilmesine,
5-Davalı ... ... lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap olunan 99.175,00-TL nisbi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı ... ...'ye verilmesine,
6-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
7-Davacı tarafça yatırılan ve bakiye kalan gider avansının kararın kesinleşmesi ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
8-Karar kesinleştiğinde Mahkememiz kasasına alınan .... Noterliğinin 31/01/20224 tarihli ve ... yevmiye numaralı ihtarname aslı ve 2 adet tebliğ şerhi ile ... Noterliği 28.12.2022 tarih ile ... ve ... yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri sözleşmesi aslının iadesine,
Dair, davacı vekili, davacı asil ve davalılar vekilinin yüzüne karşı HMK'nın 345. maddesi gereğince gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde ... Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 22/10/2024
Katip ...
e-imzalı*
Hakim
e-imzalı*