T.C.
İSTANBUL
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/301 Esas
KARAR NO: 2025/623
DAVA: Tespit
DAVA TARİHİ: 30/04/2025
KARAR TARİHİ: 01/10/2025
Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA VE TALEP :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı ... A.Ş. tarafından ... numaralı zorunlu mali mesuliyet poliçesi ile sigortalı ... plakalı aracın, 01.01.2025 tarihinde müvekkiline ait ... plakalı araca çarparak hasarlanmasına sebep olduğunu, müvekkilinin aracın kazalarını öğrenmek için Tramer sistemine mesaj gönderdiğini, gelen mesaj içeriğine göre aracın 01.01.2025 tarihinde geçirmiş olduğu kaza nedeniyle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (TRAMER) aynı kaza için iki ayrı tarihli iki adet hasar kaydı girildiğini öğrendiğini, (05.01.2025 ve 01.01.2025) bu hali ile 01.01.2025 tarihinde müvekkilinin aracında tek bir kaza gerçekleşmiş olmasına karşın iki farklı kaza gerçekleşmiş gibi TRAMER'e iki ayrı kazanın girildiğini öğrendiğini, 01.01.2025 tarihinde gerçekleşmiş olan kaza sebebiyle müvekkiline ait ... plakalı araç ile ilgili olarak davalı sigorta şirketince mükerrer hasar bildirildiğinin ve kaza tarihinin 01.01.2025 olduğunun tespitine, karar kesinleştiğinde, kaydın düzeltilmesi amacıyla karardan bir örneğin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne (TRAMER'e) gönderilmesine, yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı vekili davaya cevap dilekçesinde özetle; Davacı tarafa ait ...plaka üzerinden KTT sorgulaması yapıldığında iki adet kaza gözükmekte olduğunu, bu kazaların ise; 01.01.2025 ve 23.08.2020 tarihli kazalar olduğunu, Sigortalı plaka için KTT sorgusu yapıldığında davacı taraf ile karıştığı bir adet bulunmakta olup onun da tramere 1.01.2025 tarihli kaza olarak yansıdığını, dolayısı ile iddia edilen 5.1.2025 tarihli kazanın girişinin tramerde bulunmadığını, Sigortalı ... plakalı araç ile davacı tarafa ait...plakalı araç arasında 01.01.2025 tarihinde meydana gelen kaza sebebi ile şirket nezdinde ... sayılı hasar dosyası açılmış olup hasar servisi hasar ve değer kaybı ödemelerinin yapıldığını, sigortalı araç poliçe sorgusu yapıldığında; ... numaralı poliçeden açılmış bir adet hasar dosyası bulunduğunu, onun da 01.01.2025 tarihli kazaya ilişkin olduğunu, Müvekkilinin dava açılmasına sebebiyet vermediğini, faiz, yargılama gideri ve vekalet ücretinden de sorumlu olmayacağını, bu itibarla davacının bu yöndeki taleplerinin de reddinin gerektiğini, bu nedenlerle; Hukuki yarar yoksunluğu nedeniyle davanın usulden reddine, Dava şartı eksikliği nedeniyle davanın usulden reddine, ... ye ilgili konular yönünden müzekkere yazılmasına,
Tramer değişikliği talebinin haksız olması nedeniyle davanın reddine, Haksız davanın reddi ile aleyhlerine hüküm kurulmaması halinde, yargılama masrafları ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :
Araç tramer sorgu kaydı mesajı örnei, kaza tespit tutanağı, araç ruhsat örneği, Sigorta Bilgi Gözetim Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar, sigorta poliçesi, hasar dosyası, taraf beyanları ve tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davacı tarafından açılan dava, tespit davasıdır.
Taraflar arasındaki ihtilaf; Tramer kayıtlarına bildirilen hasar kaydının tespiti ile kaza tarihinin düzeltilmesi istemine ilişkindir.
Sigorta Bilgi Gözetim Müdürlüğü ile yazışma yapılarak ... plakalı aracın kaza ve hasar bilgilerine ilişkin Tramer kayıtları celp edilmiştir.
Dosyada mübrez kaza tespit tutanağından ...plakalı araç ile...plakalı aracın 01.01.2025 tarihinde kazaya karıştıkları görülmüştür.
Tüm dosya kapsamı değerlendirilmekle; Sigorta Bilgi Gözetim Müdürlüğünün yazı cevabında davaya konu ... plakalı aracın kaza tespit tutanağı-hasar tarihinin 01/01/2025 olduğu , sigorta şirketi tarafından bildirilen eksper raporu bilgi kısmında hasar tarihinin 05/01/2025 olduğu görülmüştür. Davalı sigorta şirketi tarafından 01/01/2025 tarihinde meydana gelen kaza eksper raporu bilgilerinde hasar tarihi 05/01/2025 olarak Sigorta Bilgi Gözetim Merkezine bildirildiğinden ve kaza tarihi 01/01/2025 olduğundan, Davanın kabulü ile, ... plakalı araç ile ilgili ... Sigorta'nın bildirmiş olduğu hasar tarihinin 01/01/2025 olarak düzeltilmesine, kaza tarihinin 01/01/2025 olduğunun tespitine, dair aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kabulü ile, ... plakalı araç ile ilgili ... Sigorta'nın bildirmiş olduğu hasar tarihinin 01/01/2025 olarak düzeltilmesine, kaza tarihinin 01/01/2025 olduğunun tespitine,
2-Karar kesinleştiğinde karar örneğinin ...'ye gönderilmesine,
3-Harçlar Kanununca alınması gerekli 615,40 TL ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T gereğince 30.000,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yapılan 615,40 TL başvuru harcı, 615,40 TL peşin harç, 90,00 TL tebligat ve müzekkere giderleri olmak üzere toplam 1.320,80 TL yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı.01/10/2025
Katip
¸e-imzalıdır
Hakim
¸e-imzalıdır