T.C.
İSTANBUL
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2026/105 Esas
KARAR NO : 2026/394
DAVA : İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ : 06/02/2026
KARAR TARİHİ : 27/04/2026
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 17/07/2023 tarihinde Kasko sigortalı ... plakalı araç sürücüsünün takip mesafesini koruyamaması sonucu sigortalı araca çarptığını, kaza esnasında taraflar arasında tutulan kaza tespit tutanağına göre ... plakalı araç sürücüsünün olay yerini terk ettiğini, davalının Davalının 2918 sayılı K.T.K.'a 56/1-A maddesine göre "Sürücülerin; geçme, dönme, duraklama, durma ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirmeleri veya iki şeridi birden kullanmaları'' kurallarını ihlal ettiğini, davalının kusurlu olduğunu, sigortalıya ait ... plakalı aracın hasarı genişletilmiş kasko poliçesi ile... vade tarihli ... Nolu kasko poliçesi kapsamında 36.034,76 TL ödenmek suretiyle dava dışı sigortalının zararının tamamının karşılandığını, kazanın meydana gelmesinde davalının tam ve asli kusurunun bulunduğunu, sigortalıya ödenen tutarın tamamı zarar veren ruhsat sahibi ... ANONİM ŞİRKETİ'ne rücu edildiğini, kaza sonrasında sigortalıya ait ... plakalı aracın hasarı ... nolu kasko poliçesi kapsamında müvekkil şirket tarafından karşılandığını, davalı taraf kusuru sebebiyle ödenmek zorunda kalınan ve davalının kusur oranına isabet eden 36.034,76 TL'nin işlemiş faiziyle birlikte ödenmesi için davalıya rücu taleplerini ilettiklerini, ihtara rağmen davalının ödeme yapmaması üzerine davalı aleyhine ... 18. İcra Dairesi’nin ... E. sayılı dosya ile takip başlatıldığını, davalının takibe haksız ve kötü niyetli olarak itirazda bulunduğunu, uyuşmazlığın çözümü için arabulucuk başvurusunda bulunduklarını, görüşme neticesinde anlaşmanın sağlanmadığını beyan ederek açıklanan nedenler ve resen belirlenecek durumlar karşısında fazlaya dair her türlü haklarının saklı kalması ve tespit edilecek miktarlara temerrüt/ olmadığı takdirde dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile olmak üzere ... 18. İcra Dairesi’nin ... E. Sayılı dosyasına yapılan davalının tüm itirazlarının iptaline, itirazın ana para işleyecek ticari avans faizi ve tüm fer'ileri kapsar şekilde iptali ile takibin devamına, %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini dava ile talep etmiştir.
Davalıya usulüne uygun dava dilekçesi ve tensip tutanağı tebliğ edilmiş olup, davalı tarafça ibraz edilen cevap dilekçesinde özetle; huzurdaki davada müvekkil şirketin herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını, huzurdaki davanın zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin geçmesinden sonra ikame edildiğini, bu nedenle davanın esastan reddi gerektiğini, müvekkil şirketin uzun dönem araç kiralama işi ile uğraştığını, kazaya karışan ... plakalı araç müvekkil şirket tarafından uzun dönem araç kiralamalarda kullanıldığını, 17/07/2023 tarihinde uzun süre ile ... Ltd. Şti. adlı şirkete ...sözleşme numaralı ve 22.09.2010 Tarihli uzun süreli araç kiralama sözleşmesi ile kiralandığını, müvekkil şirketin işleten sıfatına haiz olmadığına dair delilleri dilekçesi ekinde sunduklarını, araç işleten sıfatı bulunmaması sıfatıyla husumet yönünden de davanın reddini talep ettiklerini, müvekkil şirketin sorumluluğunu gerektirir kusurunun bulunmadığını, müvekkil şirketin araç kiralama hizmeti sunmuş olması bir kusur olarak nitelendirilemeyeceğini, bu nedenle davacı tarafından müvekkil şirket aleyhine başlatılan icra takibinin kötü niyetli olması nedeniyle davacı aleyhine asıl alacağın %20'sinden az olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesi gerektiğini beyan ederek açıklanan nedenler ve resen dikkate alınacak hususlar doğrulutsunda sair dava takip ve şikayet haklarının saklı kalması kaydıyla ihbar olunan aleyhine hüküm kurulamayacağını da tekrar ederek haksız davanın husumet itirazları kapsamında müvekkil şirket yönünden davanın reddine, davanın usulden reddine, davanın esastan reddine, müvekkil şirkete ait ... plakalı aracın kaza tarihi olan 17/07/2023 tarihinde kiralamada bulunduğuna dair kabis sorgu evrakının dosyaya sunulması için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasına, davacı aleyhinde asıl alacağın %20'sinden az olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesine, davanın davaya konu aracın uzun süreli kiracısı olan ...ŞTİ.'YE (MERSİS NO: ...) ve araç sürücüsünün tespiti ile sürücüye ihbarına, talep edilen tazminat kazaya karıştığı iddia edilen aracın ZMMS ve Kasko kapsamında sigorta şirketi ...A. Ş.'nin ihbarına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava ; dava dışı sigortalıya ödenen hasar bedelinin halefiyet ilkesi uyarınca rücuen tazmini istemiyle ... 18. İcra Müdürlüğü'nün ... esas sayılı icra takibine yapılan itirazın icra inkar tazminatına hükmedilmesi istemine ilişkindir.
KTK'nun 3. maddesi ''İşleten; araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi altında kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır'' hükmüne haizdir.
Davalı tarafça cevap dilekçesi ekinde sunulan belgelerden davalı şirketin uzun dönem araç kiralama işi ile iştigal ettiği, kazaya karışan ... plakalı aracın kaza tarihi olan 17.07.2023 tarihini de kapsayacak şekilde dava dışı .... ŞTİ. adlı şirkete ... sözleşme numaralı ve 22.09.2010 tarihli uzun süreli araç kiralama sözleşmesi ile kiralandığının görüldüğü, anılan Kiralama Sözleşmesi kapsamında ... plakalı aracın zilyedi olan ve araçtan her türlü faydayı sağlayan kullanım ve bakımından sorumlu olan dava dışı ... LTD. ŞTİ.'nin aynı zamanda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre de işleten sıfatına sahip olduğu anlaşılmıştır.
KTK'nın 3. Maddesi uyarınca davalı şirketin işleten sıfatının bulunmadığına dair emsal nitelikteki ... Bölge Adliye Mahkemesi 26. H.D.'nin ...Esas ve ... Karar sayılı ilamı da nazara alındığında, icra takip dosyasında borçlu sıfatı bulunan davalının, takip tarihi itibari ile davacıya borçlu olmadığı sabit olduğundan davanın reddine, takibin davacı tarafından davalı aleyhine kötü niyetli olarak yapıldığı ispatlanamadığından davalının kötü niyet tazminatı isteminin reddine, dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis etmek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın reddine,
2-Davalının kötü niyet tazminatı isteminin reddine, 3-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 732,00 TL karar ve ilam harcından peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, 4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına, 5-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, davanın reddedilen kısmı üzerinden, karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan 41.437,01 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, 6-Davacı ve davalı tarafından yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın, karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine, 7-Arabuluculuk ücreti olan 4.600,00 TL bedelin davacıdan tahsil edilerek Hazineye irat kaydına, Dair, Taraf vekillerinin yüzlerine karşı miktar itibari ile kesin olmak üzere karar verildi.27/04/2026 Katip E-imzalıdır Hakim E-imzalıdır Full & Egal Universal Law Academy