T.C.
İSTANBUL
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/417 Esas
KARAR NO : 2025/906
DAVA : 5464 S.K. Uy.Tacirlere Verilen Kurumsal Banka Ve K.Kartlarından Kaynaklanan (5411 S.K. 142/1 Hariç) (İtirazın İptali)
DAVA TARİHİ : 18/07/2024
KARAR TARİHİ : 16/12/2025
Mahkememizde görülmekte olan 5464 S.K. Uy.Tacirlere Verilen Kurumsal Banka Ve K.Kartlarından Kaynaklanan (5411 S.K. 142/1 Hariç) (İtirazın İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ -İSTEM /
Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle; davalı şirket ile imzalanan Genel Kredi Sözleşmesi çerçevesinde müvekkili banka tarafından borçlu şirkete büyük miktarlarda kredi kullandırıldığını ve bu kredi borçlarının temini zımnında, icra takibine konu ... plakalı araç üzerinde müvekkil banka lehine rehin tesis edildiğini, kullandırılan kredilerin geri ödenmemesi üzerine, kredi hesaplarının kat edildiğini ve ihtarname keşide edildiğini, ihtarnameye rağmen borcun ödenmemesi üzerine, müvekkil banka tarafından yasal işlemlere başladığını ve bu rehin kapsamında rehin takibi başlatıldığını, ancak davalı tarafından haksız ve kötü niyetli olarak takibe ve borca itiraz edildiğini belirterek; davalı borçlunun ... Banka Alacakları İcra Dairesi’nin ...esas sayılı dosyasına ilişkin itirazının iptali ile icra takibinin devamına, takip konusu alacağın % 20’sinden aşağı olmamak üzere inkar tazminatı ödenmesine ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA /
Davalı vekili cevap dilekçesinde ve özetle; davacının alacak kalemlerinde yer alan Gecikme Tazminatı oranının kabulünün mümkün olmadığını ve % 70,31 olarak belirtilen oranının fahiş olduğunu, davacı yan tarafından sunulan Genel Kredi Sözleşmesinin 6.1. maddesi ve 6.2.2. maddesinde bahsi geçen tanım ve açıklamalardan, gecikme tazminatı oranının üst sınırının akdi kar payı oranı üzerinden tespit edilebilir nitelikte olduğunu belirterek; davanın tüm talepler yönünden reddine, % 20’den az olmamak kaydıyla icra inkar/kötü niyet tazminatına hükmedilmesine ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı taraf yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
KANITLAR VE GEREKÇE /
Dava; İ.İ.K.nun 67. maddesi hükmüne dayalı olarak açılmış olup, yapılan ilamsız icra takibine karşı davalının vaki itirazının iptali ve icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulması istemine ilişkindir.
... Banka Alacakları İcra Dairesi’nin ... esas sayılı takip dosyası kapsamından; davacı tarafın davalı hakkında toplam 10.000.000,00-TL alacağın eklentileri ile birlikte ödetilmesi istemiyle ve ilamsız takip yoluyla icra takibinde bulunulduğu ve fakat davalı tarafından yasal süresi içinde vaki itirazı sonucu, icra takibinin İ.İ.K.nun 62. maddesi uyarınca durduğu saptanmıştır. İcra takibine vaki itirazın davacı tarafa tebliği durumu ve dava tarihine nazaran da, bu itirazın iptali davasının İİK.nun 67. maddesi hükmünde öngörülen ve hak düşürücü nitelikteki bir yıllık süresi içinde açıldığı da tespit olunmuştur.
Uyuşmazlığın konusunun;taraflar arasında mevcut GKS davalı şirketin asıl borçlu olduğu sözleşme gereği, kredi taksitlerinin ödenmemesi üzerine hesabın kat edilerek sonrasında başlatılan takibe yönelik itirazın iptali istemi olup uyuşmazlık konusunun itirazın haksız olup olmadığı davalının borçlu olup olmadığı bu kapsamda borçlu olması halinde miktarı noktasında toplandığı görülmüştür.
Taraflarca gösterilen deliler toplanmış, ... Banka Alacakları İcra Dairesi’nin ...esas sayılı dosyasının bir örneği Uyap üzerinden celp edilerek dosya arasına alınmış, dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişi raporu alınmıştır.
Bankacı bilirkişi ...tarafından düzenlenen 09/10/2025 tarihli bilirkişi raporu dosya kapsamına ibraz edilmiştir.
Bilirkişi raporunda; Dava konusu alacak tutarının, davacı ... Bankası A.Ş. ile davalı asıl borçlu ....Ltd.Şti. arasında imzalanan 22.03.2022 tarihli Genel Kredi Sözleşmesine istinaden, davalı şirkete kullandırılan ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... no.lu Proje Kredilerinden ve ... no.lu Şirket Kredi Kartı borcundan kaynaklandığı, davalı asıl borçlunun 24.05.2024 tarihinde temerrüde düştüğü, huzurdaki davanın esasını oluşturan icra takibinin ise 13.06.2024 tarihinde açıldığı, dava konusu Kredilerden dolayı takip tarihi itibariyle davacı bankanın 17.076.551,16 TL Asıl Alacak tutarı bulunduğu, ancak davacı banka takip talebi incelendiğinde, takip tarihi itibariyle hesaplanan 17.076.551,16 TL’lık asıl alacak tutarının 10.000.000,00 TL’lık kısmının talep edildiği, bu durumda taleple bağlı kalınmasının uygun olacağı, taraflar arasında imzalanan Genel Kredi Sözleşmesinin 6.2.2. maddesi uyarınca, dava konusu Proje Kredilerinden dolayı talep edilebilecek 10.000.000,00 TL Asıl Alacak tutarına, takip tarihinden itibaren yıllık % 70,31 oranından Gecikme Kar Payı talep edilebileceği belirtilmiştir.
Bilirkişi raporları dosya kapsamına uygun, bilimsel verilere dayalı, teknik anlamda yeterli ve denetime elverişli bulunduğundan Mahkememizce hükme esas alınmıştır.
Taraf iddia ve savunmaları ibraz edilen deliller, bilirkişi raporu ile Tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde;
Davacı .. Bankası A.Ş. ile davalı ...Şti. arasında, 22.03.2022 tarihinde 5.000.000,00 TL tutarlı Genel Kredi Sözleşmesi imzalandığı ve sözleşme limit tutarının 12.05.2023 tarihinde 10.000.000,00 TL ve 27.02.2024 tarihinde 50.000.000,00 TL artırılarak, toplam 65.000.000,00 TL’ye yükseltildiği, taraflar arasında imzalanan sözleşmede, dava dışı ...’nin limit artırımları ile birlikte toplam 65.000.000,00 TL tutarında kefalet imzasının bulunduğu,
... İli, ... İlçesi, ... Mah. 8502 Ada, 11 Parsel, 20 BB Mesken, İpotek Tutarı 50.000.000,00 , İpotek Tarihi ve Yevmiye No;27.02.2024 - 10405 ,İpotek Derecesi 1., İpoteği Veren Malik... A.Ş., Yararına İpotek Tesis Edilen... Ltd.Şti.
... İli, ... İlçesi, ... Mah. 39 Ada, 1 Parsel, 3 BB Mesken,İpotek Tutarı 10.000.000,00, İpotek Tarihi ve Yevmiye No,..., İpotek Derecesi 1., İpoteği Veren Malik ..., Yararına İpotek Tesis Edilen ...Ltd.Şti.
.... İli, ... İlçesi, ... Mah. 27 Ada, 138 Parsel, 1 BB Mesken,İpotek Tutarı 5.000.000,00, İpotek Tarihi ve Yevmiye No;... İpotek Derecesi, 1., İpoteği Veren Malik..., Yararına İpotek Tesis Edilen ...Şti. taşınmazlar üzerinde davacı banka lehine ipotekler tesis edildiği,
Alacaklısı davacı... Bankası A.Ş., 07.07.2022 düzenlenme tarihli, 20.05.2024 vadeli, borçlusu ...Şti, ...Şti. ve ...olan 10.000.000,00 TL tutarlı Senedin davacı bankaya verildiği,
Alacaklısı davacı ... Bankası A.Ş., 27.02.2024 düzenlenme tarihli, 15.05.2024 vadeli, borçlusu ....Ltd.Şti., avalist ... olan 50.000.000,00 TL tutarlı Senedin davacı bankaya verildiği,
Davalı şirket adına kayıtlı ... Marka, 2015 yılı model,... Plakalı Otomobil üzerine davacı banka adına rehin tesis edildiği,
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeye, davacı banka lehine tesis edilen ipotekler ve rehin, ayrıca davacı banka adına düzenlenen senetlere istinaden, davalı asıl borçlu şirkete ... no.lu Kredi Kartı verildiği ve aşağıda ayrıntısı verilen dava konusu krediler dahil Ticari Krediler kullandırıldığı analışlmıştır.
TBK m. 583 ve devamı maddeleri uyarınca kefaletin şekli unsurlarının oluştuğu ,davacı ...A.Ş. tarafından, ... 32. Noterliği’nin ... tarih ve ... yevmiye no.su ile, davalı asıl borçlu ...Ltd.Şti. ve dava dışı kefil ve ipotek borçlularına ihtarname keşide edilerek, kredi hesabının 22.05.2024 tarihinde kat edildiği ve kat tarihi itibariyle aşağıda ayrıntısı verilen 17.080.627,28 TL nakit borcun 24 saat içinde ödenmesi, aksi takdirde yasal yollara başvurulacağının ihtar edildiği, davalı asıl borçluya e-tebligat suretiyle gönderilen ihtarnamenin 22.05.2024 tarihinde teslim edildiği, davalı asıl borçlu yönünden hesap kat ihtarı ile ödeme için verilen (24) saatlik mehil süresi bitimine müteakip 24.05.2024 tarihi itibariyle davalının temerrüde düşürüldüğü anlaşılmıştır.
Dava konusu alacak tutarının, davacı ...A.Ş. ile davalı asıl borçlu ...Ltd.Şti. arasında imzalanan 22.03.2022 tarihli Genel Kredi Sözleşmesine istinaden, davalı şirkete kullandırılan ... no.lu Proje Kredilerinden ve ... no.lu Şirket Kredi Kartı borcundan kaynaklandığı,davalı asıl borçlunun 24.05.2024 tarihinde temerrüde düştüğü, 22.05.2024 kat tarihi itibariyle davacı bankanın dava konusu Proje Kredilerinden dolayı 16.878.148,30 TL tutarında ve Şirket Kredi Kartından dolayı ise 198.402,86 TL olmak üzere, toplam 17.076.551,16 TL Asıl Alacak tutarı bulunduğu ,davacı banka kayıtları incelendiğinde, kat tarihi ile 13.06.2024 takip tarihi arasında, dava konusu kredi hesaplarına herhangi bir geri ödeme yapılmadığı hususunun bilirkişi incelemesi ile tespit edildiği, davanın esasını oluşturan icra takibinin 13.06.2024 tarihinde açıldığı, dava konusu Kredilerden dolayı takip tarihi itibariyle davacı bankanın 17.076.551,16 TL Asıl Alacak tutarı hesaplanmış ise de davacı bankanın takip talebinde, takip tarihi itibariyle hesaplanan 17.076.551,16 TL’lık asıl alacak tutarının 10.000.000,00 TL’lık kısmını talep ettiği bu durumda taraflar arasında imzalanan Genel Kredi Sözleşmesinin 6.2.2. maddesi uyarınca, dava konusu Proje Kredilerinden dolayı talep edilebilecek 10.000.000,00 TL Asıl Alacak tutarına, takip tarihinden itibaren yıllık % 70,31 oranından Gecikme Kar Payı talep edilebileceği anlaşıldığından davanın kabulüne, İ.İ.K.nun 67/2. maddesi hükmü gereğince takdiren tespit edilen miktarın % 20'si oranında icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulması gerektiği kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M /Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile ... Banka Alacakları İcra Müdürlüğünün ...E sayılı dosyayla başlatılan takibe yönelik itirazın iptali ile takibin takip koşulları ile devamına
Davalının likit ve muaccel takibe itirazı ile takibin durmasına sebebiyet verdiği anlaşılmakla hükmolunan alacağın %20 oranı olan 2.000.000 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 683.100,00-TL nispi karar ve ilam harcından 120.775,00-TL peşin alınan harcın mahsubuna, bakiye 562.325,00-TL nispi karar ve ilam harcının davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap olunan 1.010.000,00-TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 427,60-TL başvuru harcı, 120.775,00-TL peşin/nisbi harç, 8.000,00-TL bilirkişi ücreti, 170,00-TL posta masrafı olmak üzere toplam 129.372,60-TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-HMK 333.maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından bakiye avansın hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
6-Davalı tarafından yatırılan gider avansından bakiye avansın hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davalıya iadesine,
7-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-13. maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.600,00-TL arabuluculuk ücretinin (yargılama gideri) davalıdan alınarak Hazine'ye gelir kaydına, buna ilişkin harç tahsil müzekkeresi yazılmasına,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalı vekilinin yokluğunda, kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf nezdinde temyizi kabil olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.16/12/2025
Başkan
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Katip
¸e-imzalıdır