DAVA: Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 09/01/2025
KARAR TARİHİ: 10/01/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 14/01/2025
Davacı tarafından Mahkememize açılan Şirketin İhyası davası nedeniyle yapılan açık yargılama neticesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı tarafından Mahkememize sunulan 09/01/2025 havale tarihli dava dilekçesinde; Davacının, 2004 yılında davalı ... ile Trabzon 4.Noterliğinde 17 Mart 2004 tarih ve ... sayılı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıklarını, taahhütnamede dairelerin anahtar teslimi şartının konulduğunu, sözleşme tarafları olarak kabul ettiklerini, kooperatif üyelerinin, yönetimi ile birlikte aldıkları tek taraflı kararlarla 4 yılda bitireceklerine dair taahhütlerini yerine getirmediklerini, yönetimi defalarca uyardığını, yapılan işlemler nedeniyle davalı kooperatifin 6.755.000,00 TL alacağı olduğunu, bugüne kadar tarafına ödenmediğini, davalı kooperatif üyelerinin bu süreçte kooperatifi fesh ettiklerini, davalı kooperatifin yapılan inşaat işlerinde aksaklıklar ve eksiklikler bulunduğu belirtilerek kendisinden 70.032,00 TL istediklerini, bu hususta icra takibi başlattıklarını, kendisinden zorla 15.000,00 TL tahsilat yapıldığını, bu nedenlerle dava açmak zorunda kaldığını, davalı ... Kooperatifinin sicilden terkin kaldırılmasını, davalı kooperatifin yeniden ihyasını, 6.755.000.00 TL olan alacağının tarafına ödenmesini, tüm yargılama giderlerinin davalı kooperatif yönetimine yükletilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Dosya içerisinde bulunan tüm kanıt ve belgeler bir arada değerlendirildiğinde; Davacının, davalı kooperatif ile Trabzon 4.Noterliğinde 17 Mart 2004 tarih ve ... sayılı kat karşılığı yaptığı inşaat sözleşmesine dayalı olarak oluştuğunu iddia ettiği alacağının tahsili için davalı kooperatif ihyasını ve oluştuğunu iddia ettiği alacağın tahsili hususunda şirketin ihyası ve alacak talepli dava açtığı anlaşılmıştır.
Somut olayda; Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacı tarafından, dava konusu "Tasfiye Halinde ... Kooperatifi"nin ihyası için, davalı Tasfiye Halinde ... Kooperatifi aleyhinde dava açıldığı, şirketin ihyası davalarında yasal hasımın, ticaret sicil kayıtlarını tutmakla görevli olan Trabzon Ticaret Sicil Müdürlüğü olduğu, ayrıca ihya davalarının yasal hasım olan Ticaret Sicil Müdürlüğü yanı sıra, (eğer ihyası istenilen şirket veya kooperatif, resen terkin edilmeyip de tasfiye sonucu ticaret sicil kayıtlarından terkin edilmiş ise) ihyası istenilen şirket veye kooperatifin son tasfiye memuru veya memurlarına karşı da açılması gerektiği, oysa somut olayda husumet yöneltilmesi gereken kurum veya kişilere husumet yöneltilmeyip, ihyası istenilen kooperatife karşı dava açılmış olduğu, davalı olarak gösterilen Tasfiye Halinde ... Kooperatifi yönünden davada pasif husumet ehliyetinin bulunmadığı anlaşılmakla, ihya davasının pasif husumet ehliyeti yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Dava dilekçesinde; alacak talepleri yönünden de, davalı olarak "Tasfiye Halinde ... Kooperatifi" gösterilmiş olup, dava tarihi itibari ile davacı olarak gösterilen kooperatifin tasfiye edilmiş olduğu, yani tüzel kişiliğinin bulunmadığı, bu nedenle açılan davada taraf olma yeterliliğinin (taraf sıfatının) bulunmadığı, alacak davasının ise taraf ehliyeti yokluğu nedeni ile usulden reddi gerektiği anlaşılmakla, alacak davasının, davalının taraf ehliyeti yokluğu nedeni ile reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
H Ü K Ü M: Yukarı açıklanan nedenlerle;
1-Şirketin ihyası davasından dolayı davanın PASİF HUSUMET EHLİYETİ YOKLUĞU NEDENİYLE REDDİNE,
2-Alacak davasından dolayı davalının TARAF EHLİYETİ YOKLUĞU NEDENİYLE REDDİNE,
3-Harç peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
5-Yatırılan gider avansından bakiye kalan kısmın karar kesinleştiğinde HMK'nun Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesinin 1. Fıkrası gereğince davacı tarafından İBAN numarası bildirilmiş ise iadenin elektronik ortamda hesaba aktarılarak, İBAN numarası bildirilmemiş ise masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT vasıtasıyla DAVACIYA İADESİNE,
Dair, Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere tensiben karar verildi. 10/01/2025