T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2018/274 Esas
KARAR NO: 2021/685
DAVA: Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ: 12/01/2018
KARAR TARİHİ: 28/09/2021
Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydedilip incelendi
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dilekçesinde özetle; --- tarihinde, dava dışı sürücü---plakalı araç --- çarpışması neticesinde, müvekkilinin yaralandığını, ---- olduğunu, davacının yaralanması nedeniyle iş göremezlik zararına uğradığını belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla geçici ve kalıcı iş göremezlik tazminatına karşılık olmak üzere şimdilik ---- tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davaya bakmaya müvekkili şirketin yargı çevresinde bulunduğu ---- yetkili olduğunu, davanın esastan reddi gerektiğini savunarak, davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
DELİLLER:
--- tarihli cevabı yazısı, ---- tarihli cevabı yazısı, adli tıp raporu, bilirkişi raporu ile tüm dosya kapsamı. Bilirkişi aktüerya bilirkişisinden alınan ---- meydana gelen trafik kazasında sebep sorumlusunun --- kusurlu olmasına nazaran; davacının belirlenen ----- geçici iş göremezlik zararı oluştuğu; olay tarihi itibariyle emekli olduğundan bu ------eden indirim nedeni varlığının oluşmadığı, davacının çalışma gücünde ---eksilme meydana gelmesi sebebiyle---- göremezlik zararı oluştuğu; bu zarar kalemiyle mükerrerlik teşkil eden indirim nedeni varlığının bulunmadığı; hesaplanan zararın kaza tarihindeki ----- tarihinde başvuru yapılmış olmakla,---- olduğu; tüm delillerin takdiri ve hukuki değerlendirmenin tamamının mahkemeye ait olduğu sonuç ve görüşlerine ulaşıldığı görülmüştür.
DAVANIN HUKUKİ NİTELİĞİ ve GEREKÇE:
Dava, trafik kazasından kaynaklanan sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatı talebine ilişkindir.
Somut olayda;--- tarihinde davacı taraf sevk ve idaresindeki --- plaka sayılı araç ile davalının ----olduğu --- plaka sayılı araç arasında trafik kazası meydana geldiği, işbu trafik kazasına ilişkin düzenlenen --- tarihli raporu ile davacının --- oranında kusurlu olduğunun tespit edildiği,---- ---- iyileşme süresinin ise -- aya kadar uzayabileceğinin belirtildiği, mahkememizce aktüerya bilirkişisinden alınan ve --- ----- dikkate alınarak yapılan hesaplamada davacının kusur oranı dikkate alındığında talep edebileceği geçici iş göremezlik tazminatının ---- tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte toplam----tazminatın davalıdan tahsili ile davacı tarafa ödenmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile; ------- temerrüt tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan tahsili ile davacı tarafa ÖDENMESİNE,
2-Harçlar yasası uyarınca alınması gereken --- harçtan, peşin yatırılan - harcın düşümü ile geri kalan ---- harcın davalıdan alınarak hazineye İRAD KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan------ davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
4-Davacı tarafından yapılan ---- yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
5-Davacı kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden yürürlükte bulunan A.A.Ü.T gereğince 4.104,11 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
6-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
Dair; davacı tarafın yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 28/09/2021