T.C. İstanbul Anadolu 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/1003
KARAR NO: 2025/886
DAVA: Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 05/11/2025
KARAR TARİHİ: 17/11/2025
Tarafları yukarıda belirtilen davanın birleştirme talebi yönünden yapılan yazışmalara, en son müzekkereye verilen cevaba bağlı olarak dosyanın Mahkememizce tensiben yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından ibraz edilen birleştirme talepli dilekçenin gerekli-yeterli kısımları:
"...
KONU: Türk Ticaret Kanunu ilgili hükümleri gereği terkin ve tasfiye edilen ----- Şirketi isimli şirketin müvekkile ait ----- plakalı araçtaki şerhin kaldırılması için ihyası talebinden ibarettir.
İZAHI:
Müvekkil ..., 21/08/2015 tarihinde tarafımızca ihyası talep edilen ----Şirketi'nden ------ plakalı --- model ---- marka modelli aracı ---- Noterliği 21/08/2015 tarihli, ------ yevmiye numaralı düzenleme şeklinde mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla satış sözleşmesi ile satın almıştır. (BknzEK: Düzenleme şeklinde mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla satış sözleşmesi görseli)
Aracın ilgili dönemdeki satış bedeli 19.000,00 TL'dir. İşbu bedelin 4.000,00 TL tutarındaki kısmı peşin ödenmiş olmakla birlikte taraflarca kalan 15.000,00 TL'lik kısım için araca şerh konulmak şartıyla taksitler halinde ödenmesi hususunda anlaşma sağlanmıştır. Ödenmiş olduğuna dair maktu nitelikte senetleri dilekçemiz ekinde sunmaktayız.
İlgili araç mülkiyeti saklı tutmak kaydı ile satın alındığından sözleşme tarihinde aracın zilyetliği alıcı konumunda olan müvekkilimizde, mülkiyeti ise satıcı konumunda olan ve ihyası talep edilen ---- Şirketi'ndedir.-----Noterliği 21/08/2015 tarihli, ------ yevmiye numaralı düzenleme şeklinde mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla satış sözleşmesinde belirtilen taksitler müvekkilimiz tarafından tam ve eksiksiz olarak satıcı firmaya ödenmiştir. Kaldı ki işbu ödemelere ilişkin aracın satıcısı olan ------ Şirketi yetkilisi -----, aracın bedelinin ödendiği hususunu ikrar etmektedir.
Müvekkilimiz yakın tarihte dava konusu ------plakalı aracı satmaya çalışmış ve fakat araç üzerinde şerh olması sebebiyle aracını satamamıştır. Müvekkil tarafından yapılan araştırma sonucu araçtaki şerhin terkin edilmiş şirket tarafından konulduğu fark edilmiştir. Yıllar evvel kalkması gereken şerhin halihazırda hala mevcut olduğu ve şerh sahibi firmanın 31/12/2020 tarihinde terkin edildiği tespit edilmiştir.-----
...............
İşbu husus doğrultusunda halihazırda mevcut olan şerhe ilişkin müvekkilimiz tarafından ödenmesi gereken bedel tam ve eksiksiz şekilde şerh alacaklısı olan ------Şirkete ödenmiştir. Fakat ilgili şirket borcun tamamının terkin tarihinden evvel ödenmesine rağmen şerhi kaldırmamıştır. Tarafımızca şerh alacaklısı -----Şirket yetkilisi ---- ile iletişime geçilmiş ve şirket yetkilisi, hata yapılarak şerhin kaldırılmasının unutulduğunu ve şirketin terkin edildiğini müvekkilimize bildirilmiştir.
Tarafımızca 12/09/2025 tarihinde ----- Asliye Ticaret Mahkemesi ----- esas numaralı dosya ile müvekkile ait ---- plakalı araçtaki şerhin kaldırılması için terkin edilmiş şirketin ihyası davası ----- Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne karşı ikame edilmiştir. İlgili davada hakim tarafından terkin edilmiş ---- Şirketi yetkilisi ---- karşı dava açılması gerektiği ve işbu davanın halihazırda derdest olan ---- Asliye Ticaret Mahkemesi ---- esas numaralı davası ile birleştirilerek ------ dahili davalı olarak eklenmesi gerektiğini tarafımıza bildirmiştir.
İşbu mahkemeniz huzurundaki dava, terkin ve tasfiye edilen -----Şirketi Yetkilisi ve Tasfiye Memuru ---- olmasın ötürü ----- karşı ikame edilmiştir.
...............
NETİCE VE TALEP:Yukarıda arz ve izah olunan sebepler ve re'sen göz önüne alınacak nedenlerle, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla;İşbu davanın ----Asliye Ticaret Mahkemesi ----- esas numaralı dava ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
31/12/2020 tarihinde sicil kaydı silinerek sicilden terkin olunan ------ Şirketi’nin müvekkile ait ------ plakalı araçtaki şerhin kaldırılması amacıyla her türlü işlemi yapabilmesi maksadıyla İHYASINA,
..."şeklinde olup yukarıya aynen aktarılan dava dilekçesinde ileri sürülen sebeplere bağlı olarak söz konusu şirketin ihyası için ticaret sicil müdürlüğüne karşı açılan ve ---- Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ---- Esas sayılı dosya üzerinden işlem gören davada tasfiyeye bağlı olarak terkin edilen söz konusu şirketin tasfiye memuruna karşı birleştirilmek üzere dava açılması gereğine bağlı olarak bu davanın açıldığı ileri sürülerek şirketin ihyasına ve bu davanın söz konusu ------ Esas sayılı dava ile birleştirilmesine karar verilmesi talep edilmiştir.Söz konusu ------ Esas sayılı dosyaya yazılan müzekkereye verilen cevapta birleştirme yönünde görüş belirtilerek dosyanın gerekli UYAP içeriği gönderilmiş olup söz konusu davanın yukarıda belirtilen dava dilekçesinde ileri sürülen şekilde davacı tarafından ticaret siciline karşı açılan söz konusu şirketin ihyasına ilişkin dava olduğu ve o davanın eldeki bu davadan daha önce açılmış olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak talep, davaların tarafları, konusu, davaların niteliği, söz konusu -----Esas sayılı ihya davası, zorunlu dava arkadaşlığı birlikte değerlendirildiğinde her iki davanın birlikte görülmesi gerektiği; ----Asliye Ticaret Mahkemesinin ------ Esas üzerinden işlem gören davanın daha önceki esaslı olup, derdest olması, davalar arasında irtibat bulunması karşısında davaların birlikte görülmesinde hukuki yarar bulunduğu anlaşılmakla ----- Esas Esas sayılı bu davanın Ticaret Mahkemesinin diğer bir dairesi olan -----Asliye Ticaret Mahkemesinin ----- Esası ile birleştirilmesine ilişkin olmak üzere aşağıdaki karar verilmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Hukuki ve fiili irtibat nedeni ile bu davanın-----Asliye Ticaret Mahkemesinin ----- Esas sayılı davası ile birleştirilmesine,Esasın bu şekilde kapatılmasına,
Dilekçe teatisine ilişkin işlem gereğinin ----Asliye Ticaret Mahkemesinin ----- Esas sayılı dosya üzerinden gözetilmesine, İlişkin olmak üzere dosya üzerinden tensiben yapılan inceleme sonunda nihai kararla birlikte İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.