T.C. İstanbul Anadolu 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2019/272 Esas
KARAR NO: 2019/1147
DAVA: Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ: 20/05/2019
KARAR TARİHİ: 06/12/2019
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacılar vekili, dava dilekçesinde özetle, davacıların davalı şirketin toplam %60 oranında hissedarı olduklarını, daha önce şirketin---- yılı genel kurul toplantısının yapılmasını şirket müdürü ---- sözlü olarak talep ettiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını, davacıların hisselerini üçüncü kişilere devrettiklerini ve bu devirlerin pay defteri, karar defterine geçirilmesini ve ----ilan edilmesini yine şirket müdüründen talep ettiklerini, bu taleplerinin de yerine getirilmediğini, bu nedenle ---- tarihinde şirket müdüründen olağan genel kurul toplantısını yapmasını talep ettiklerini, bu talebe yasal - günlük süre içinde olumlu yanıt verilmediğini, bu nedenlerle davalı şirketin --- yılı olağan genel kurul toplantısının yapılmasına ve toplantıya pay sahiplerinin çağrılmasına, olağan genel kurul toplantı çağrısını yapmak ve toplantıyı düzenlemek üzere kayyım atanmasına izin ve karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: Dava dilekçesi, davalı şirkete TK 35. Madde uyarınca usulünce tebliğ edilmiş, davalı davaya cevap vermemiştir.
DAVANIN VE UYUŞMAZLIK KONULARININ TESPİTİ, DELİLLER, DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ NEDENLER VE SONUÇ:
1-Davanın ve uyuşmazlık konularının tespiti: Dava, limited şirket genel kurulunun TTK'nin 617/3. Maddesi yollamasıyla TTK 411,412 maddelerine dayalı olarak olağan genel kurul yapılması amacı ile toplantıya çağrılması talebine ilişkindir.
Ön inceleme duruşmasında, taraflar arasındaki uyuşmazlığın,
a-Davalı şirketin ---- yılına ilişkin olarak olağan genel kurul toplantısı yapması gerekip gerekmediği,
b----- yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısı yapılması gerekiyorsa, bu toplantının yapılıp yapılmadığı,
c-Davalı şirketin müdürü-yetkilisi-----yılı olağan genel kurul toplantısı için çağrı yapması gerekip gerekmediği, gerekiyorsa çağrı yapıp yapmadığı,
d-Mahkememizce davalı ... Genel Kurulunun olağan genel kurul toplantısına çağrılmasına izin verilmesi gerekip gerekmediği noktalarında toplandığı tespit olunmuştur.
2-Deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, hukuki nedenler ve sonuç:
6102 sayılı TTK.'nun 411. maddesinde; (1) "Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir."
6102 sayılı TTK.'nun 412. maddesinde; "(1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri, yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme; yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında; kayyımın görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme, dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir, karar kesindir" hükümleri düzenlenmiştir.
TTK'nun 617/3. Maddesi gereğince TTK'nun 412. Maddesinin Limited Şirketler hakkında da uygulanması gereken maddeler olduğu açıktır.
Tüm dosya kapsamının mevcut 6102 sayılı yasal düzenlemeler kapsamında incelenmesinde ;
Davalı şirketin %25 oranına isabet eden ---- adet hissesine davacı ...'ın, %25 oranına isabet eden ---- adet hissesinin ise davacı ...'ın hisselerine denk geldiği, davacıların dosya kapsamına ibraz ettiği ----tarih ve ---- yevmiye numaralı ihtarname suretinin tetkiki ile de davalı şirkete olağan genel kurul yapılması istemi ile ihtarname keşide eyledikleri, bu ihtarnamenin davalı şirkete --- tarihinde tebliğ edildiği, davacıların toplantı yapılmasını istemesinde esas nedenin dosya kapsamına ibraz eyledikleri devir sözleşmelerinin şirket kayıtlarına sirayeti gayersine matuf bulunduğu buna karşın şirketin davacılar ihtarına her hangi bir cevap vermediği, bu nedenle davacılar tarafından ---- tarihinde mezkur davanın mahkememize ikame edildiği anlaşılmıştır.
Davacılar tarafından ikame edilen dava da dava dilekçesi, davalı şirkete tebliğ edildiği halde davalı şirket tarafından ihtara süresi içinde olumlu bir cevap verildiğine dair her hangi bir savunmada bulunulmamış, öte yandan davalı şirketin------- Kayıtları celp edilerek dosya arasına alınmış ve davalı şirketin olağan genel kurulları dahi gerçekleştirmediği anlaşılmıştır.
Yine mahkememiz tarafından hisse devirlerinin şirketin tutamakla zorunlu bulunduğu yönetim kurulu karar defteri ve pay defterine yansıyıp yansımadığının belirleyebilmek için davalı şirkete mahkememizce 2 numaralı celse 2numaralı ara karar gereğince ihtaratlı çağrı kağıdı tebliğ edilmiş buna rağmen davalı şirket tarafından ticari defter ve kayıtlar mahkememize ibraz edilmemiştir.
Bu şekilde dosya kapsamına alınan İstanbul ticaret sicil müdürlüğü kayıtları,davacılar ihtarnameleri, pay devir sözleşmeleri ve davalı şirkete tebliğ edilen muhtıralar gereğince çağrı talebinde bulunmak için yeterli paya sahip olan davacıların isteminin kabulüne karar verilmiş ve TTK'nun 412. Maddesi gereği kurulacak hükümde kanun gereği toplantıya çağrıya ilişkin gündemi belirleme yetkisi kayyıma verildiğinden, Gündemin Mahkememizce belirlenmesi konusundaki talepler hususunda hüküm kurulmasına gerek olmadığı kanaatine varılmış ve TTK nun 412/1. Maddesi hükmü uyarınca gündemi düzenlemek ve yasal mevzuata uygun olarak genel kurul çağrısı yapmak üzere şirkete kayyım tayin olunmasının yasal zorunluluk arz eylediği anlaşıldığından davalı şirketin TTK'nun 412. Maddesi uyarınca genel kurulunun toplantıya çağrılması ve gündemin düzenlenilmesi için kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yaparak TTK'nun 414. Maddesi ve ana sözleşme çerçevesinde topantıya ilişkin gerekli belgeleri hazırlamak ve tüm işlemleri yapmak üzere ---..'nun kayyım olarak tayinine, kayyım için ------TL ücret takdirine, kayyım ücretinin nihayetinde davalı şirket tarafından karşılanmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm ittihaz olunmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, TTK'nin 617/3. Maddesi yollamasıyla 412(1). Maddesi uyarınca davalı ... Genel Kurulunun olağan genel kurul toplantısına çağrılmasına,
2-Gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere ...'nun kayyım olarak atanmasına,
3-Kayyıma TTK'nin 413(1). Maddesi uyarınca gündemi belirleme ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlama yetkisi verilmesine,
4-Kayyıma emek ve mesaisine karşılık 2.000 TL ücret takdirine, kayyım ücretinin daha sonra davalı şirketin hesabından tahsil edilmek üzere davacılar tarafından ödenmesine,
5-Harçlar Kanununa göre alınması gerekli 44,40 TL harç peşin alındığından harç alınmasına yer olmadığına,
6-Davacılar tarafından yatırılan 44,40 TL peşin harcın davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
7-Davacılar tarafından sarf edilen 43,40 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
8-Davacılar kendilerini vekille temsil ettirdiklerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca 2.725,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
9-HMK'nin 333.maddesi gereğince bakiye gider ve delil avanslarının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacılar vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, TTK'nin 412/2-son cümle maddesi uyarınca KESİN olarak oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulünce anlatıldı.06/12/2019