T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO: 2018/952 Esas
KARAR NO: 2019/416
DAVA: Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 09/08/2018
KARAR TARİHİ: 15/05/2019
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; İhyası istenen şirket ------------ olup --------------- Müdürlüğü kayıtlarında ticaret sicil numarası ---olup sicil kayıtlarında adresi ------------ olarak görüldüğü, İstanbul Anadolu ----.İş Mahkemesinin 2017/1494 sayılı dosyası ile görülmekte olan Hizmet Tesbiti davası nedeniyle iş bu dava açıldığı, şirketin adreste bulunmadığı ve beş altı yıldır kapalı olduğu, davalı şirketin 1988 yılında kurulduğu 01/01/1999 tarihinde münfesih olduğu, şirkete tebliğat yapılamadığından 6100 sayılı HMK'nın 52 ve 54.maddeleri hükmünün yerine getirilmesne gerek kalmaksızın şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı ------------- Sicil Müdürlüğü vekili cevap dilekçesinde özetle; dava konusu olaydada müvekkili kurumun 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu geçici 7.mad. İle ''Münfesih olmasına veya sayılmasına rağmen tasfiye edilmemiş -------------------- ticaret sicil kayıtlarının silinmesine ilişkin tebliği''hükümleri çerçevesinde işlemin gerçekleştiğini şirketin re'sen terkin edildiğini müvekkili davanın açılmasına sebep olmadığını,yasal hasım konumunda bulunan müvekkil yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin sorumlu tutulamayacağını,Yargıtay--------------------.Hukuk Dairesi'nin 09/02/2015 tarihli -------------.sayılı, 29/01/2007 tarih, ------------sayılı ilamı ve yerleşik uygulamanın bu yönde olduğunu savunarak müvekkili yönünden açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava; İstanbul Anadolu ----------.İş Mahkemesinin ----- Esas sayılı dosyasının sonuçlandırılabilmesi şirketin ticaret siciline kayıt ve tescili istemine ilişkindir.
Mahkememizce İstanbul Anadolu ----.İş Mahkemesinin 2017/1494 Esas sayılı dosyası sureti celp edilmiş , davacısının-------- davalısının ----------- olduğu davanın derdest olup 17/04/2018 tarihli celsesinde davacısı vekiline , davalı şirket hakkında ihya davası açması için süre verildiği görülmüştür.
İncelenen tüm dosya kapsamına göre; İstanbul Anadolu ------.İş Mahkemesinin -----Esas sayılı dosyasının sonuçlandırılması ve infazı ile ilgili işlem yapılmasının gerektiği; bu nedenle, davacının işbu davayı açmakta haklı ve hukuki yararının bulunduğu görülmekle; davacı tarafından, açılan davanın sübut bulduğundan kabulü ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün ---------------- sicil numarasında kayıtlı ------------------ İstanbul Anadolu -----.İş Mahkemesinin ---- Esas sayılı dosyası ile ilgili işlemlerin tamamlanabilmesi için şirketin yeniden ticaret siciline kaydına ve tesciline karar vermek gerekmiş olmakla; aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün --------------- sicil numarasında kayıtlı bulunan ------------ Şirketinin İstanbul Anadolu ------. İş Mahkemesinin --------------Esas sayılı dosyasının sonuçlandırılması ve infazı ile sınırlı olarak ticaret siciline kayıt ve tesciline,
Kararın ------------ ilanına, tescil ve ilan için davacıya yetki verilmesine,
Karar kesinleştiğinde keyfiyetin-----------Müdürlüğüne yazı ile bildirilmesine
2-Alınması gerekli 44,40 TL harçtan davacı tarafından peşin olarak yatırılan 35,90 TL harcın mahsubu ile eksik bakiye 8,50 TL nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davalı yasal hasım olup davanın açılmasına sebep olmadığından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına , davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, Davacı Vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 hafta süre içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.