T.C. İstanbul Anadolu 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/645
KARAR NO : 2025/745
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 05/09/2024
KARAR TARİHİ : 16/10/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davalı şirket arasında ticari ilişki mevcut olup bu kapsamda davalı şirkete malzeme satıldığı, buna istinaden düzenlenen fatura bedeli ödenmeyince davalı hakkında icra takibi başlatıldığı, davalı şirketin itirazı üzerine takibin durduğu, bu nedenle; davalı şirketin itirazının iptali ile takibin devamına, davalının %20'den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatı ödemeye mahkum edilerek, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin davacı şirkete borcunun bulunmadığını, davanın esastan reddi ve kötü niyetli alacaklı hakkında %20 den aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilerek, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı yana tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.Mahkememizce -----. İcra Müdürlüğünün ------- Esas sayılı İcra dosyasının incelenmesinde; davacı tarafça davalı aleyhinde 13.987,32 TL alacak bedelinin tahsili için ilamsız icra takibi başlatıldığı, başlatılan icra takibine davalı tarafça itiraz edildiği ve takibin durduğu anlaşılmıştır.Mahkememizce talimat aracılığıyla davacının uyuşmazlığa konu defterlerinin incelenmesi için bilirkişiden rapor aldırılmış olup alınan raporda özetle; davacı --------- davaya ve takibe konu ettiği KDV dahil 11.475,00 TL tutarındaki alacağının, dosya muhteviyatında bulunan her iki tarafa ait vergi beyanlarıyla ve davacı şirketin defter kayıtlarıyla uyumlu olduğu; davalı ------- fatura bedelinin tediyesinin tesvik edilmemesi halinde 11.475,00 TL borçlu olduğu yönünde rapor sunulduğu anlaşılmıştır.Yine mahkememizce davalı defter ve kayıtları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmış olup özetle; 11.475,00 TL tutarınca alacağının bulunduğu, davacının takipten önce istediği faizin yerinde olmadığı yönünde rapor sunulduğu anlaşılmıştır.
Tetkik edilen dosya kapsamı bütün olarak değerledirildiğinde;
Dava, fatura alacağının tahsili amacıyla başlatılan takibe yapılan itirazın iptali talebine ilişkindir.
Tüm dosya kapsamının değerlendirilmesinden; taraflar arasındaki ticari ilişki neticesinde davaya konu ------İcra Müdürlüğünün -------- esas sayılı takip dosyasına konu edilen alacak yönünden tarafların ticari defter ve kayıtlarının incelenmesine karar verilmiş olup, incelenen ticari defter ve kayıtlara göre; Davacı şirketin ticari defterine göre; davacının davaya ve takibe konu ettiği KDV dahil 11.475,00 TL tutarındaki alacağının, dosya muhteviyatında bulunan her iki tarafa ait vergi beyanlarıyla ve davacı şirketin defter kayıtlarıyla uyumlu olduğu; davalı--------fatura bedelinin tediyesinin tesvik edilmemesi halinde 11.475,00 TL borçlu olduğu,
Davalı şirketin ticari defterine göre; davalı şirketin incelenen ticari defterlerine göre, 04.07.2024 takip tarihi itibariyle davacı şirkete 11.470,00 TL tutarınca borcunun raporlandığı görülmüştür.
Tüm dosya kapsamı ve alınan bilirkişi raporlarından davacı tarafın davalıdan 04.07.2024 takip tarihi itibariyle 11.475,00 TL tutarınca alacağının bulunduğu, davacının davalıyı takipten önce temerrüte düşürdüğüne dair dosya kapsamında bir delil bulunmadığından davacının takipten önce istediği faizin yerinde olmadığı, davacının davalıdan takip tutarını talep edebileceği ancak işlemiş faiz talep edemeyeceği anlaşılmakla davanın kısmen kabulüne ve alacak likit olduğundan icra inkar tazminatı talebinin kabulüne yönelik aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın KISMEN KABULÜNE KISMEN REDDİNE,
Davalının ----- İcra Müdürlüğünün ------- Esas sayılı takip dosyasına yapmış olduğu itirazının kısmen iptali ile takibin 11.475,00 TL asıl alacak üzerinden devamına, asıl alacağa takip tarihinden itibaren avans faizi işletilmesine, bakiye talebin reddine,
Alacak likit olmakla hükmedilen miktarın % 20'si oranında 2.295,00 TL icra inkar tazminatının davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
Karar harcı olan 783,85 TL'nin peşin harç olarak alınan 427,60 TL harçtan mahsubu ile bakiye kalan 356,25 TL'nin davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
Davacı tarafından yapılan 855,20 TL (peşin - başvuru ) harç masrafının davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,Davacı tarafından dava nedeniyle yapılan yargılama gideri masrafı 10.656,00 TL yargılama giderinin kabul oranı üzerinden hesaplanan 8.742,03 TL'nin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, bakiye kısmın davacı üzerinde bırakılmasına, Davalı tarafından yapılan yargılama gideri masrafı bulunmadığından ret edilen miktar yönünden değerlendirilme yapılmasına yer olmadığına,Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca kabul miktarı dikkate alınarak takdir edilen 11.475,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca reddolunan miktar dikkate alınarak takdir edilen 2.512,32 TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,7155 sayılı Kanun ile 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na eklenen 18/A maddesinin 13.fıkrası ve yürürlükte bulunan Arabuluculuk Ücret Tarifesi uyarınca Hazine tarafından karşılanan 3.600,00 TL arabuluculuk ücretinin 2.953,38 TL'sinin davalı taraftan; 646,62 TL'sinin davacı taraftan tahsili ile hazine adına irat kaydına,Gider avansından sarf edilmeyen fazla yatan miktarın karar kesinleştiğinde IBAN/hesap numarası bildirilmesi halinde buraya, aksi halde ------ ile konutta ödemeli olarak davacıya İADESİNE,Dair, davalı vekilinin yüzüne karşı, miktar itibariyle KESİN olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.