T.C.
İSTANBUL
ASLİYE 2.TİCARET MAHKEMESİ
DOSYA NO: 2023/787
KARAR NO: 2024/88
DAVA: SÖZLEŞMENİN İPTALİ
DAVA TARİHİ: 11/11/2022
KARAR TARİHİ: 02/02/2024
Yukarıda açık kimliği yazılı taraflar arasında görülen SÖZLEŞMENİN İPTALİ davasının mahkememizde yapılan yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı vekili ... 1. Tüketici Mahkemesine verdiği dava dilekçesinde özetle; Müvekkil ... ile davalı firmalar arasında ... Tarihli ... Sözleşme Numaralı Uzun Süreli Tatil Sözleşmesi ile 16/04/2013 tarihli ... Sözleşme Numaralı Devremülk Satış Sözleşmesi ... tarihli ....Sözleşme Numaralı Devremülk Kiralama Sözleşmesi kapsamında vaadedilmiş hizmetlerin yerine getirilememesi sebebiyle söz konusu sözleşmelerin, eki niteliğindeki diğer sözleşmeler ve protokollerin iptali ile sözleşmeye bağlı senetlerin iptali ve sözleşme devamı niteliğindeki tapunun iptali ile yapılan ödemelerin avans faiziyle beraber iadesini talep ederek, davanın kabulü ile davalı firma ile müvekkil arasında imzalanan ... Tarihli ... Sözleşme Numaralı Uzun Süreli Tatil Sözleşmesi, ... tarihli ... Sözleşme Numaralı Devremülk Satış Sözleşmesi, ... tarihli ...Sözleşme Numaralı Devremülk Kiralama Sözleşmesi ve bunlara bağlı diğer sözleşmelerin iptal edilmesine; müvekkili tarafından ödenen 26.035,98-TL miktarın ve sözleşme dolayısıyla ödemiş olduğu aidatların tamamının ödeme tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalılardan tahsil edilerek tarafımıza ödenmesine; sözleşmenin geçersizliğinin tespiti veya iptalinin doğal bir sonucu olarak davalı firmanın müvekkil adına devretmiş olduğu 24/10/2013 tarihli ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi, 4-5-7/1 Pafta Numaralı, 46 Ada, 1 Parsel, 8 Kat , 292 nolu bağımsız bölümün ... hissesi İle 01/11/2013 tarihli ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi, 4-5-7/1 Pafta No, 46 Ada, 1 Parsel, 8. Kat 294 Nolu Bağımsız Bölümün ... taşınmaz hissesi kaydının iptali ile önceki malik adına tapuya tesciline tapuya tesciline; müvekkili tarafından iptaline karar verilen sözleşme kapsamında imzalanmış olan davalı firmaya karşı ödemeyi taahhüt etmiş olduğu senetlerin iptalini ve diğer ödenecek durumda gözüken senetler veya taahhütler dahi varsa bunlar kapsamında ve müvekkilimin sözleşmeler kapsamında borçlu olmadığının tespitini; müvekkil söz konusu sözleşme ve protokoller uyarınca icra tehdidi altında bulunduğundan hakkın elde edilmesinin mühim derecede zorlaşma ihtimali ile yargılama sürecinde yaşanacak gecikme nedeniyle ciddi bir zararın doğması ihtimali mevcut bulunduğundan mevcut ve muhtemel icra dosyaları hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmesini belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile yargılama sonrası giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
... 1. Tüketici Mahkemesi 12.01.2023 tarih ve ... E.... K. sayılı kararı ile davalı şirketin davadan önce iflas etmiş olması nedeniyle eldeki davanın kayıt kabul davasına dönüştüğü gerekçesi ile görevsizlik kararı vermiştir. Dosya mahkememizin 2023/322 E.sırasına kaydedilmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Mezkur dava müflis müvekkil şirkete karşı ikame edilemeyecek olup husumet itirazında bulunduklarını, müflis şirket hakkında ... 3. Asliye Ticaret Mahkemesi ...Esas sayılı dosyasında 26/12/2019 tarih ve saat 16:37 itibarıyla iflasına karar verildiğini, iflas nedeniyle tasfiye işlemlerinin ... 2. İflas Müdürlüğünün... İflas dosyasında yürütüldüğünü, iflas kararının 12.05.2022 tarihinde kesinleştiğini, 19.01.2023 tarihinde İkinci (2.) alacaklılar toplantısının yapıldığını, İİK`nin 191. maddesi gereğince, iflas açıldıktan sonra müflisin masaya giren mal ve hakları üzerindeki tasarruf yetkisi kısıntıya uğramakta olup müflisin artık, masa mevcudunu azaltıcı nitelikteki tasarruflarda bulunamayacağını, bu mallar ve haklar topluluğunu, iflas açıldıktan sonra, İcra ve İflas Kanunu`nun 226. maddesi gereğince, kanuni mümessil olan iflas idaresinin temsil edeceğini, açılacak davalarda husumetin iflas idaresine yöneltilmesi ve varlığı iddia olunan alacakların, İİK`nin 219. maddesi gereğince, masaya karşı ileri sürülmesi gerektiğini, bu nedenle kural olarak iflastan sonra müflis aleyhine masaya giren mal ve haklara ilişkin olarak doğrudan dava açılamayacağını, iflas masasından hak iddia eden alacaklının alacağının masaya kaydını talep etmesi, bu talebin İflas idaresince kabul edilmemesi halinde, reddedilen alacak için alacak kayıt kabul davası veya İİK.nun 235/2. maddesinde öngörüldüğü şekilde sıra cetveline itiraz davası açması gerektiğini, müflise karşı alacak davası açılabilmesi için öncelikle iflas masasına başvuru yapılması zorunlu olup başvuru sonucuna göre alacağın varlığına ilişkin dava açılabileceğini, davacının alacak kayıt başvurusunda bulunmadığını, iflastan sonra müflise karşı husumet yöneltilemeyeceğini, davanın husumet yokluğundan reddine, davacının iflas masasına yapmış olduğu alacak kayıt başvurusunun reddine ilişkin bir kararın ve hatta alacaklı tarafından yapılan bir alacak kayıt başvurusunun da bulunmadığı görüldüğünden işbu davanın açılmasında alacak kayıt başvurusunun ön şart olması sebebiyle ve davacının işbu davayı açmasında hukuki yararının yokluğundan reddine karar verilmesi gerektiğini, dava dilekçesindeki iddiaların tamamının gerçek dışı olup bu iddiaları ispatlayacak herhangi bir somut delil sunulmadığını, davacının iradesinde herhangi bir sakatlık olmadığı gibi davacının talep ve istekleri doğrultusunda mezkur sözleşmelerin akdedildiğini, davacıya her türlü bilginin tam ve eksiksiz olarak verildiğini, aynı gün ödenen bir paranın da olmadığını, tapu kayıtlarına bakıldığında tapu devrinin kat irtifakı şeklinde olmayıp devremülk olarak devredildiğinin açıkça görüldüğünü belirterek, öncelikle davanın husumetten, dava açılmasında hukuki yarar yokluğundan, hak düşürücü süre, zamanaşımı nedeniyle usulden, olmadığı takdirde neticede esastan reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME:
Dava, devremülk satışı nedeniyle düzenlenen sözleşmelerden kaynaklı taahhütlerin yerine getirilmemiş olması nedeniyle sözleşmelerin iptali, sözleşmeler gereği kendisine devredilen taşınmaz hisselerinin tapu kayıtlarının iptali ile önceki malik adına tesciline, yine özleşme kapsamında imzalanan senetlerin iptali ile borçlu olmadığının tespiti, davacı tarafından ödenen 26.035,98-TL miktarın ve sözleşme dolayısıyla ödemiş olduğu aidatlar toplamının ödenmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizin 2023/322 sayılı dosyasında 13/11/2023 tarihli ön inceleme celsesinin 6 nolu ara kararında, dava dilekçesinin sonuç ve istem kısmındaki (1), (3) ve (4) numaralı aşağıdaki taleplerin:
(1) ...Tarihli ... Sözleşme Numaralı Uzun Süreli Tatil Sözleşmesi
... tarihli ... Sözleşme Numaralı Devremülk Satış Sözleşmesi
... tarihli ... Sözleşme Numaralı Devremülk Kiralama Sözleşmesi ve bunlara bağlı diğer sözleşmelerin iptal edilmesine;
(3) Sözleşmenin geçersizliğinin tespiti veya iptalinin doğal bir sonucu olarak davalı firmanın davacı adına devretmiş olduğu 24/10/2013 tarihli ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi, 4-5-7/1 Pafta Numaralı, 46 Ada, 1 Parsel, 8 Kat , 292 nolu bağımsız bölümün 1/450 hissesi İle 01/11/2013 tarihli ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi, 4-5-7/1 Pafta No, 46 Ada, 1 Parsel, 8. Kat 294 Nolu Bağımsız Bölümün ... taşınmaz hissesi kaydının iptali ile önceki malik adına tapuya kayıt ve tesciline;
(4) Müvekkilim tarafından iptaline karar verilen sözleşme kapsamında imzalanmış olan davalı firmaya karşı ödemeyi taahhüt etmiş olduğu senetlerin iptalini ve diğer ödenecek durumda gözüken senetler veya taahhütler dahi varsa bunlar kapsamında ve müvekkilimin sözleşmeler kapsamında borçlu olmadığının tespitine;
Yönelik taleplerin bu davadan tefriki ile bir başka esasa kaydedilmesine karar verilmiş olup, tefrik edilen dosya mahkememiz yukarıdaki esas sırasına kaydedilmiştir. Zira bu taleplerin Sıra Cetveline İtiraz (Kayıt Kabul) davası ile birlikte görülmesi, taleplerin niteliği, buna bağlı olarak kamu düzenini ilgilendiren görev tartışması, yargılama usulü, istinaf süreleri vb.gibi farklı usuller nedeniyle sağlıklı olmayacaktır.
Dava tefrik edildikten sonra; davacı vekiline Mahkememizin 10/01/2024 tarihli tensip ara kararı ile gider avansının yatırılması için iki hafta kesin süre verilmiş, ara kararın tebliğ edildiği 16/01/2024 tarihinden itibaren 30/01/2024 tarihine kadar gider avansını yatırmamıştır.
6100 sayılı HMK.nun 114/1-g.maddesi gereğince gider avansının yatırılması dava şartlarındandır. Gider avansı yatırılmadığından davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine karar vermek gerekmiş olup aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
Davanın dava şartı yokluğundan 6100 sayılı HMK.nun 114/1-g.maddesi gereğince USULDEN REDDİNE,
1-Alınması gerekli 427,60-TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
2-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin KENDİ ÜZERİNDE BIRAKILMASINA,
3-Taraflarca yatırılan avansın kullanılmayan kısmının, karar kesinleştiğinde ilgili tarafa İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu, tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren 2 HAFTA içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya bulundukları yerdeki başka bir mahkeme aracılığıyla mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK. 341.maddesi uyarınca İstanbul BAM. nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.02/02/2024
KATİP ...
HAKİM ...