T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
43. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2023/713
KARAR NO: 2026/1022
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 22/02/2023
NUMARASI: 2021/605 Esas - 2023/145 Karar
DAVA: Tanıma Ve Tenfiz
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 15/05/2026
Davalı vekilince istinaf yoluna başvurulduktan sonra dosya, Dairemizde ön inceleme safhasında bulunduğu sırada; davacı vekilinin sulh olduklarını bildirmesi üzerine dosya re'sen ele alındı.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Davalı vekilince ilk derece mahkemesi kararına karşı istinaf yoluna başvurulduktan sonra dosya dairemizde ön inceleme safhasında bulunduğu sırada davacı vekili 02/04/2026 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiğini, sulh protokolü gereğince herhangi bir yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin bulunmadığını, feragat doğrultusunda karar verilmesini talep etmiş, davacı ve davalı vekilinin vekaletnamesindeki yetki durumu incelendiğinde davadan feragate yetkili oldukları görülmüştür.
Davalı vekili 03/04/2026 tarihli dilekçesi ile; davadan feragat edildiğini, feragat dilekçesi doğrultusunda karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretine dair talepleri bulunmadığını beyan etmiştir.
Davadan feragat HMK.'nın 307. ve 309. maddeleri hükümleri gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davanın kabulünü gerektirmeyen ve kesin mahkeme hükmünün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. HMK'nın 309. maddesi hükmüne uygun olarak, davacının davadan feragatinin mahkemece saptanması halinde feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekir. Hüküm kesinleşinceye kadar davadan feragat mümkün bulunduğundan, İlk Derece mahkemesinin, kararı kaldırılarak, davanın feragat nedeniyle reddine, davadan feragat edildiğinden davalı tarafın istinaf başvurusunun incelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle:
İstanbul Anadolu .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2021/.... Esas - 2023/.... Karar sayılı 22/02/2023 tarihli ilamının HMK 307 vd. maddeleri uyarınca KALDIRILMASINA;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Alınması gerekli olan 732,00 TL harçtan başlangıçta yatırılan 59,30 TL harcın mahsubu ile kalan 672,70 TL'nin davacıdan alınarak Hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalının yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi olmadığından, davalı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti hususunda bir karar verilmesine yer olmadığına,
5-Karar kesinleştiğinde kullanılmayan gider ve delil avansının HMK 333. maddesi gereğince yatıran tarafa iadesine,
6-Davadan feragat edildiğinden istinaf başvurusunun incelenmesine yer olmadığına,
7-İstinaf aşamasındaki harç ve yargılama giderleri yönünden:
a-Davalı tarafından yatırılan istinaf karar harcının talep halinde kendilerine iadesine,
b-Davalı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
8-Kararın, HMK'nın 359/4 maddesi uyarınca Dairemiz Yazı İşleri Müdürlüğünce taraflara resen tebliğine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içerisinde Yargıtay'a temyiz yasa yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 15/05/2026