(2313 S. K. m. 23) (5271 S. K. m. 116, 127, 223, 280, 281, 286) (5237 S. K. m. 53, 54, 58)
Yerel Mahkemece verilen hükme karşı istinaf yoluna başvurulmakla, üye hakimin ön inceleme ve inceleme raporları doğrultusunda CMK'nun 281 maddesi uyarınca duruşma açılarak, başvurunun süresinde olduğu ve kararın niteliğine göre dairemizce yapılan yargılama sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsasvcılığı'nın 27/07/2016 gün ve 2016/24233 soruşturma 2016/9161 esas 2016/8340 iddianame sayılı iddianame ile şüpheli Ç. Y. hakkında kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapmak suçundan 2313 sayılı yasanın 23.01.2008 tarih ve 5728 sayılı yasanın 77 nci maddesi ile eklenen 23/5 (Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun 23/5-2.Fıkra,), Türk Ceza Kanununun 54, 58, 53/1 maddeleri uyarınca ilk derece mahkemesine kamu davası açıldığı anlaşılmıştır.
Kolluk görevlilerince düzenlenen 01/06/2016 tarihli tutanak içeriğinde; 01/06/2016 günü saat 13:00 sıralarında Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler devriye görevini ifa ettikleri sırada Kanarya Polis Merkezi Amirliğine gelen E. Y., Söğütlüçeşme Mahallesi Kömürcüyolu Caddesi Bayar Sokak No: 12/2'de oturduğunu aynı apartmanda 1 nolu dairede oturan kimlik bilgilerini olay nedeniyle öğrenilen Ç. Y. isimli kardeşinin bahçelerinde esrar diye tabir edilen hint keneviri yetiştirdiğini beyan etmesi üzerine bahse konu adrese geçildiği, burada E. Y. isimli şahsın izni ile bahçesine geçildiği, burada iki beyaz plastik kutu içerisinde narkotik madde olduğunu düşünülen filiz aşamasında bitki görüldüğü, geçici olarak muhafaza altına alındığı, bahse konu Ç. Y.'nın evine gidilerek şahsın alınıp merkeze götürüldüğünün belirtildiği görülmüştür.
01/06/2016 tarihli ev arama tutanağında; 01/06/2016 günü saat 17:30 sıralarında bahse konu adrese gidildiği, zili usulüne uygun olarak çalındığı, kapıyı açan erkek şahsa polis kimliklerinin gösterildiği, arama kararının izahı yapıldığı, ev sahibi Ç. Y. isimli şahıs arama için evine davet ettiği, evde yapılan aramada 2+1 ve müştemilattan oluşan evde yapılan arama neticesinde suç ve suç unsuruna rastlanılmadığı, aynı gün saat 18:00 sıralarında aramaya son verildiğinin belirtildiği görülmüştür.
Küçükçekmece 2. Sulh Ceza Hâkimliği'nin 01/06/2016 tarih ve 2016/3853 D.İş sayılı, Kanarya Polis Merkezi Amirliğinin 01/06/2016 tarih ve 2016/Bila sayılı yazısı ekte gönderilmekle ekli yazıda bahsi geçen ve ihbar konusu olan olayla ilgili olarak şüpheli Ç. Y. isimli şahsın ikamet adresi olan aşağıdaki adreste 01/06/2016 günü gündüzleyin bir defaya mahsus, CMK 116-120 maddesi uyarınca arama yapılmasına, arama sonucu elde edilen suç kanıtlarına CMK 127 maddesi uyarınca el konulmasına ve incelenmesine Söğütlüçelme Mh. Bayar Sk. N:12 -1 Küçükçekmece adresinde 01/06/2016 günü adli arama yapılmasına ilişkin kararın dosyada olduğu görülmüştür.
Şüpheli Ç. Y.'nın 01/06/2016 tarihli kolluk beyanında;" Bugün yani 01/06/2016 günü saat 13:00 sıralarında görevli polis memurları yanıma gelerek kardeşimin evin bahçesinde hint keneviri yetiştirdiğimi beyan etmiş ve sebeple geldiklerini söylemişlerdi. Daha sonra görevlilerle birlikte evin bahçesine gittiğimizde evin bahçesinde bana ait hint keneviri olduğu söylenen bitki bulduklarını belirttiler. Ben bu hint keneviri olduğunu öğrendiğim bitkiyi kendi rızamla görevli memurlara verdim ve işlemler için memurlarla birlikte polis merkezine geldim. Ben kendi halinde pazarcılık yaparak geçinmeye çalışan bir esnafım benim uyuşturucu ile işim olmaz. Zaten bu bahçe benim özel mülküm değildir. Bu bahçeyi bütün apartman sakinleri kullanır. Ben o bitkiyi ilk kez görevli memurlar bana gösterince gördüm. Bitkinin benle herhangi bir alakası yoktur. Ben bahçeye herhangi bir bitki ekmedim. Benim günümün çoğu pazarda ve halde geçmektedir. O yüzden bahçeyle hiç işim olmaz. Vaktimin çoğunu evimde dinlenerek geçirmekteyim. Ayrıca ikametime gelen asayiş polisleri arama kararına refaketimde gerekli incelemeyi yaptılar ve ikametimde herhangi bir uyuşturucu madde ya da bitki bulunmadı. Ben üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim diyeceklerim bundan ibarettir. " şeklinde beyanda bulunmuştur.
İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü' nün 10/06/2016 tarih ve İST-KİM-16-12725 sayılı uzmanlık raporu ile net ağırlığı 11.0 gr olan ıslak nemli halde köklü, saplı yeşil renkli bitki parçalarının uyuşturucu maddelerden THC ihtiva eden ve esrar elde edilmesinde kullanılan Hint Keneviri Bitki parçaları olduğu, yapılan miktarsal çalışmalara göre net ağırlığı 11 gr gelen inceleme konusunda ortalama %5 oranında olmak üzere net 0,55 gr ESRAR elde edilebileceğinin tespit edildiği görülmüştür.
Sanık Ç. Y. ilk derece mahkemesinde müdafi ile savunmasında: "Ben üzerime atılı suçlamayla ilgili olarak kollukta ifade vermiştim, savunmama esas olarak okunmasını isterim" demekle, kolluktaki ifadesi okunup sorulduğunda; "doğrudur, aynen tekrar ederim, suçlamayı kabul etmiyorum. Suça konu hint kenevirlerini ağabeyim olan E. Y. yetiştirmiştir. Biz 11 kardeşiz aynı binada oturuyorduk ancak E. Y. diğer kardeşlerime ve bana karşı baskı ve tehdit uygulayarak diğer kardeşlerimin binayı boşaltmalarını sağladı. Aynı amaç ile daha önce beni darp etmişti. Ayrıca silahla tehdit etmişti. Bu konuda kendisinden şikayetçi olmuştum. Kendisi hakkında 5. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Kendisi ile aramızda husumet bulunduğu için beni o binadan çıkarabilmek adına iftiralar etmektedir. Suça konu hint kenevirlerini de kendisinin yetiştirip benim hakkımda ihbarda bulunmuştur. Beraatime karar verilmesini isterim. Ben hint keneviri dikmedim. Hint keneviri dikmek için de herhangi bir kurumdan veya Tarım Orman ve Köyişleri bakanlığından izin almadım" ... "Aleyhimde olan hususları kabul etmiyorum. Suça konu bu hint kenevirlerini E. Y. yetiştirmiştir. Ben yetiştirmedim" demekle, sanığa uzmanlık raporu okunup sorulduğunda; "Bir diyeceğim yoktur. Bu hint kenevirleri bana ait değildir, " şeklinde savunmada bulunmuştur.
Tanık E. Y. ilk derece mahkemesinde beyanında; "Sanığın suça konu hint kenevirini bizzat kendisinin diktiğini gördüm, kendisini defalarca yaptığının yanlış olduğu konusunda uyardım. Ancak beni dinlemedi, huzursuzluk çıkarttığı için en sonunda bu adresten taşınmak zorunda kaldım" demekle, tanığa dosya içerisinde mevcut 01/06/2016 tarih ve tutanak başlıklı tutanak gösterilip, sorulduğunda: "tutanak içeriği doğrudur, sanığın suça konu hint kenevirlerini yetiştirdiğini ve yetiştirdiği yeri polislere ben gösterdim. Bu bahçe 11 kardeşin ortak kullandığı bir bahçedir. Eğer ben ihbarda bulunmamış olsaydım herhangi bir nedenle bu bilgiler orada tespit edilmiş olsaydı 11 kardeş olarak hakkımızda şüphe oluşmuş olacaktı" Tanığa sanık Ç. Y.'nin mahkeme huzurundaki savunması gösterilip, sorulduğunda: "sanık yalan söylemektedir, ben uyuşturucu madde kullanmam, sanık Ç. Y. uyuşturucu madde kullanır, bu konuda da sabıkaları vardır, bu suretle bana iftira etmektedir, benim ise sabıkam bile yoktur" şeklinde yeminli beyanda bulunmuştur.
Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesinin 2015/614 E. Sayılı dosyasında, şüpheli Ç. Y. hakkında mağdurlar S. B. Y., D. Y. Y. ve Müşteki Ö. Y. ile E. Y. hakkında basit yaralama ve hakaret suçlarından görülmekte olan kamu davasının bulunduğu dosyaya iddianame sureti ile duruşma tutanağından bir suretin sunulduğu görülmüştür.
Küçükçekmece 20. Asliye Ceza Mahkemesinin 02/04/2018 gün ve 2016/1037 Esas 2018/513 Karar sayılı kararı ile sanık Ç. Y. hakkında 2313 sayılı yasanın 23/5 maddesinin 2. Cümlesi, 5237 sayılı TCK'nın 58, 53, 54 maddeleri gereğince sonuç olarak 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
İlk derece mahkemesi kararına karşı sanık müdafi tarafından 09/04/2018 tarihinde istinaf kanun yoluna müracaat edildiği anlaşılmıştır.
Sanık Ç. Y. müdafi ile dairemizde savunmasında: "Olayla ilgili olarak Küçükçekmece 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde vermiş olduğum ifademi tekrar ederim, o ifadem doğrudur. Biz 4'ü kız 7'si erkek 11 kardeşiz hepimiz aynı binada ikamet etmekteyiz bu bina 7 katlı ve her katında bir daire olan binadır, bu bina babamızdan bizlere miras kalmıştır, hakkımda ihbarda bulunan E. Y. bizim en büyük ağabeyimizdir, kendisi binanın ikinci katında oturmaktadır ben ise birinci katta oturmaktayım. Ağabeyim E. beni ve diğer kardeşlerimi binadan uzaklaştırıp, tek başına binanın tamamına sahip olmaya çalışmaktadır, olay tarihinden önce de aramızda husumet oldu, defalarca silahla kapıma dayandı, bu olaylarla ilgili yargılanıp ceza aldığını da bilmekteyim. Binamızın bahçesinin ön yüzü telle çevrilidir ancak diğer yönleri çevrili değildir, binanın üç kapısı vardır, üç kapısından da girilebilir, ben gençliğimde uyuşturucu madde kullanıcısıydım esrar kullanırdım ancak kullandığım maddeler toz haldeydi. Kenevir bitkisinin ise nasıl bir bitki olduğunu bilmiyorum görmüş değilim, bu nedenle olay tarihinde saksı içerisinde ele geçen bitkilerin kenevir bitkisi olup olmadığını dahi bilmiyordum, bu saksı içerisindeki bitkileri ihbardan sonra götürüldüğüm karakolda görünce kenevir bitkisi olduğunu söylediler, bu bitkileri ben ekmiş değilim, kimin ektiğini de bilmiyorum, bahçede ekili olarak da görmüş değilim, çünkü ağabeyimin korkusundan bahçeye dahi inmişliğim yoktur, benim dışımda diğer kardeşlerim de korkudan bahçeye girememektedirler, üzerime atılı suçu işlemiş değilim, beraatime karar verilmesini talep ederim," şeklinde beyanda bulunmuştur.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Esas Hakkındaki Mütalaasında: "Sanık Ç. Y.' nın üzerine atılı suçtan mahkumiyetine yetecek derecede her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmaması nedeni ile atılı suçtan beraatine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur," şeklinde mütalaada bulunmuştur.
Sanık Ç. Y. esas hakkındaki mütalaaya karşı; "Esas hakkındaki mütalaa doğrudur, atılı suçu işlemedim beraatime karar verilsin," şeklinde beyanda bulunmuştur.
Sanık Ç. Y. müdafi esas hakkındaki mütalaaya karşı ; "Müdafisi bulunduğum sanığın üzerine atılı suçu işlemediği sabit olduğundan beraatine karar verilmesini talep ederim" şeklinde beyanda bulunmuştur.
DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE:
Dosya kapsamında yer alan deliller birlikte değerlendirildiğinde; sanık ile aynı binada farklı dairelerde oturan kardeşi E. Y., kardeşi olan sanığın ikametinde Hint Keneviri yetiştirdiğini kolluk görevlilerine ihbarı sonucu, kolluk görevlilerince ihbara konu adrese gidildiğinde, bahçede 2 beyaz plastik kutu içerisinde filiz aşamasında İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü' nün 10/06/2016 tarih ve İST-KİM-16-12725 sayılı uzmanlık raporunda tespit edildiği şekilde net ağırlığı 11.0 gr olan ıslak nemli halde köklü, saplı yeşil renkli bitki parçalarının uyuşturucu maddelerden THC ihtiva eden ve esrar elde edilmesinde kullanılan Hint Keneviri Bitki parçaları olduğu tespit edilen bitkinin bulunması şeklinde gerçekleşen olayda, sanığın diğer kardeşleri ile aynı binada oturmakta olduğu, suça konu bitkilerin dikili bulunduğu iki beyaz plastik kutunun binanın ortak kullanım alanı olan bahçesinde ele geçirildiği, ele geçirilen kenevir bitkisinin sanığa aidiyeti yönünde sanığın aşamalardaki savunmalarının aksine atılı suçu işlediğine dair yeterli ve inandırıcı kanıt elde edilemediğinden yazılı gerekçeye dayanılarak mahkûmiyetine hükmedilmesi yasaya aykırı olduğu anlaşılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- 5271 sayılı CMK'nın 280/2. maddesi uyarınca Küçükçekmece 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, 02/04/2018 tarih, 2016/1037 (E) ve 2018/513 (K) sayılı hükmünün KALDIRILMASINA;
2- Sanığın üzerine atılı suçu işlediğini gösterir ve mahkumiyetini gerektirir her türlü kuşkudan uzak yeterli ve inandırıcı kanıt elde edilemediğinden 5271 sayılı CMK'nın 223/2-e maddesi gereğince BERAATİNE,
Yargılama giderinin kamu üzerinde bırakılmasına,
Sanık kendisini duruşmalarda vekaletnameli avukat vasıtasıyla temsil ettirmiş bulunduğundan 1.090 TL vekalet ücretinin hazineden alınarak sanığa verilmesine,
Dair, sanığın ve müdafinin yüzüne karşı, İstinaf Cumhuriyet Savcısı O. Ö.'un katılımıyla 5271 sayılı CMK'nun 286/2-a maddesi gereğince dosyanın hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, sanık hakkında iddianamede istenilen cezanın üst sınırı itibariyle kesin olmak üzere 23/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)