T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
9. HUKUK DAİRESİ
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F M A H K E M E S İ K A R A R I
ESAS NO: 2018/281
KARAR NO: 2018/75
İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ: BURSA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ: 20/06/2017
NUMARASI: 2014/1138 E.- 2017/807 K.
DAVANIN KONUSU: Tazminat (Ölüm ve Cismani Zarar Sebebiyle)
KARAR TARİHİ: 29/01/2018
Yukarıda yazılı ilk derece mahkemesi kararına karşı, davacı ve davalı ... tarafından istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine heyetçe yapılan inceleme sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, taraflar arasındaki uyuşmazlık, trafik kazası sonucu uğranıldığı iddia olunan maddi ve manevi zararın tazmini istemine ilişkindir.
İstinaf incelemesine konu dosyada, davanın ilk görüldüğü Gemlik 1.Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 29/11/2013 tarih, 2013/990 esas 2013/1216 karar sayılı karar ile mahkemenin görevsizliğine, dosyanın karar kesinleştiğinde talep halinde Bursa Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, bu kararın davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 17. Hukuk Dairesi'nin 22/04/2014 tarihli 2014/7106 esas, 2014/6398 karar sayılı ilamı ile onanmış ve onama kararı üzerine Bursa 2.Asliye Ticaret Mahkemesinde yargılamaya devam edilmiş ve istinafa konu edilen karar verilmiştir.
01.07.2016 tarih ve 6723 sayılı Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 34. maddesi ile değişik 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Geçici 3. maddesinin 2. fıkrasında, “Bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanun’un 26/9/2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikten önceki 427 ilâ 454 üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Bu kararlara ilişkin dosyalar bölge adliye mahkemelerine gönderilemez.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Buna göre; bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihinde (20.7.2016) ve bu tarihten sonra verilen kararlar, yeni kanun yolu sistemine tabi olup, bu kararlar yönünden öncelikle başvurulması gereken kanun yolu istinaf kanun yoludur. Ne var ki, daha önce eski kanun yoluna ilişkin hükümler uygulanmak suretiyle dosya bir kez (ya da birden fazla) temyiz incelemesinden geçmiş ise, bundan sonra da kesinleşinceye kadar eski kanun yoluna ilişkin hükümlerin uygulanmasına devam edilecektir.
Somut olayda, daha önce 29.11.2013 tarihinde verilen ilk karar, 1086 sayılı HUMK hükümleri uygulanmak suretiyle Yargıtay’ca onanmış olup, onama sonrasında verilen karara karşı kanun yoluna başvurulmuş olmakla, incelemenin, 1086 sayılı HUMK’nun 26/9/2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikten önceki (temyiz ve karar düzeltme kanun yollarının düzenlendiği) 427 ilâ 454 üncü madde hükümlerine göre yapılması gereklidir. Kanun yolu başvurusunda yasa yolunun “istinaf” olarak yanlış gösterilmiş olması da, sonuca etkili değildir.
O halde inceleme konusu dosya üzerinde daha önce Yargıtay incelemesi yapılmış ve Yargıtay'ın kararından sonra yeniden hüküm tesis edilmiş olduğundan HMK hükümleri göz önünde bulundurularak verilen karara karşı istinaf kanun yoluna değil, temyiz kanun yoluna başvurulması gerektiği kanaatine varıldığından dosyanın gereği için ilk derece mahkemesine iadesine karar verilmesi gerekmiştir.
KARAR:Gerekçe uyarınca;
Yargıtaya gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 6100 Sayılı HMK.'nın 352. maddesi gereğince oy birliği ile karar verildi. 29/01/2018