Rekabet Kurumu Başkanlığından; REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2023-3-069 (Devralma) Karar Sayısı : 23-48/924-327 Karar Tarihi : 12.10.2023 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Birol KÜLE Üyeler : Ahmet ALGAN (İkinci Başkan), Şükran KODALAK, Hasan Hüseyin ÜNLÜ, Cengiz ÇOLAK, Berat UZUN B. RAPORTÖRLER : Ümit GÖRGÜLÜ, Barış BİRCAN, Zeynep KUŞDEMİR, Ahmed Alp GÜLER, Hüseyin TEKELİ C. BİLDİRİMDE BULUNAN : Kaprain Chemical Limited Temsilcisi: Av. Betül BAŞ Yıldız Mahallesi, Çitlenbik Sokak No:12 Beşiktaş/İSTANBUL (1) D. DOSYA KONUSU: Synthesia, a.s.nin tek kontrolünün Kaprain Group tarafından kontrol edilen Kaprain Chemical Limited tarafından devralınması işlemi. (2) E. DOSYA EVRELERİ: Rekabet Kurumu (Kurum) kayıtlarına 29.09.2023 tarih ve 43049 sayı ile intikal eden bildirim üzerine düzenlenen 11.10.2023 tarih ve 2023-3-069/Öİ sayılı Ön İnceleme Raporu görüşülerek karara bağlanmıştır. (3) F. RAPORTÖR GÖRÜŞÜ: İlgili raporda özetle, dosya konusu işleme izin verilmesinde sakınca bulunmadığı ifade edilmiştir. G. İNCELEME VE DEĞERLENDİRME (4) Yapılan bildirimde, Agrofert, a.s.nin (AGROFERT) tamamına sahip olduğu Synthesia, a.s.nin (SYNTHESIA) tüm hisselerinin ve tek kontrolünün Kaprain Group (KAPRAIN) tarafından kontrol edilen Kaprain Chemical Limited (KAPRAIN CHEMİCAL) tarafından devralınması işlemine 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (4054 sayılı Kanun) ve 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ (2010/4 sayılı Tebliğ) çerçevesinde izin verilmesi talep edilmektedir. (5) Bildirime konu işlemin temelini AGROFERT ve KAPRAIN CHEMICAL arasında 01.09.2023 tarihinde imzalanan Hisse Alım Sözleşmesi (Sözleşme) oluşturmaktadır. Sözleşme kapsamında KAPRAIN CHEMİCAL, SYNTHESIA’nın tüm hisselerini devralacak ve teşebbüs üzerinde tek kontrole sahip olacaktır. Başvuruda planlanan işlemin ekonomik gerekçesi olarak, planlanan işlem sonucunda KAPRAIN’in, Avrupa özel kimyasallar pazarındaki konumunu önemli ölçüde güçlendirmesi ve SYNTHESIA'nın teşebbüsün ürün portföyünü tamamlayacak olması belirtilmektedir. (6) SYNTHESIA, bildirim konusu işlem öncesinde AGROFERT tarafından kontrol edilmekte iken işlemden sonra KAPRAIN CHEMICAL tarafından kontrol edilecektir. Bu bilgiler doğrultusunda, bildirilen işlem sonrasında SYNTHESIA’nın kontrol yapısında kalıcı değişiklik meydana geleceğinden bildirim konusu işlem, 4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi ve 2010/4 sayılı Tebliğ’in 5. maddesi kapsamında bir devralma işlemi niteliği taşımaktadır. (7) Dosya konusu işlem kapsamında SYNTHESIA’nın, farmakoloji ve tarım kimyasalları
23-48/924-327 2/3 sektörlerinde faaliyet gösterdiği dikkate alındığında, 2010/4 sayılı Tebliğ’in 4. maddesinde yer alan “teknoloji teşebbüsü” tanımına dâhil bir teşebbüs olduğu değerlendirilmiştir. Dolayısıyla, 2010/4 sayılı Tebliğ’in 7. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, teknoloji teşebbüslerinin devralınmasına ilişkin işlemlerde devre konu teşebbüs bakımından iki yüz elli milyon TL ciro eşiği aranmayacağından bildirim konusu işlemin izne tabi olduğu anlaşılmıştır. (8) Devralan KAPRAIN, Türkiye’de Spolek pro chemickou a hutní výrobu a.s. (SPOLCHEMIE) ve Fortischem a.s. (FORTISCHEM) aracılığıyla (.....) tedarik etmektedir. Devre konu SYNTHESIA’nın ise Türkiye’de pigment, boyalar, optik parlatıcılar, endüstriyel nitroselülöz, solvent ve organik ana ürünlerin1 üretimi alanlarında faaliyet gösterdiği belirtilmektedir.2 (9) Başvuruda yer alan bilgilere göre, devralan KAPRAIN ve devre konu SYNTHESIA’nın aynı kimyasal ürünleri üretimini ve dağıtımını yapmadığı, bahse konu işlem tarafı teşebbüslerin ürünleri arasında herhangi bir girdi ilişkisi bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede tarafların üretimini ve dağıtımını geçekleştirdiği kimyasal ürünler arasında yatay veya dikey bir örtüşme bulunmadığı değerlendirilmektedir. (10) Sonuç olarak, bildirime konu işlem ile 4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi çerçevesinde başta hâkim durum yaratılması ya da mevcut bir hâkim durumun güçlendirilmesi olmak üzere etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunun ortaya çıkmayacağı kanaatine varılmıştır. 1 Barut, farmasötik bileşenler, plastik, tarım için aromatik izosiyanat, plastik sanayisi için fosgenerasyon, yapıştırıcı vb. 2 Türkiye’de SPOLCHEMIE Group’un inorganik ürünler (epiklorohidrin, potasyum hidroksit, epoksi ve özel epoksi) pazarında tahmin edilen pazar payı ve FORTISCHEM’in inorganik ürünler (kalsiyum karbür ve organik (pvc emülsiyon macunu)) pazarında tahmin edilen pazar payı 2022 yılında sırasıyla %(…..) ve %(.....).
23-48/924-327 3/3 H. SONUÇ (11) Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, bildirim konusu işlemin 4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ kapsamında izne tabi olduğuna; işlem sonucunda etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işleme izin verilmesine, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.
Full & Egal Universal Law Academy